Тихомир Тошев: Очакваме 15 % ръст на ипотечните кредити до края на годината

сеп. 12, 2020КредитЦентър в медиите

Най-често се тегли 140 000 лв. за период от 25 години, тези с по-високи доходи предпочитат 20 години, месечната вноска е между 600 и 800 лв.

“Най-сигурният начин да държат парите си е да спестяват във влогове в банки. Те са гарантирани до 100 000 лв. Сигурността им кара хората да спестяват в банковата система. В другите страни от Западна Европа хората имат различни инструменти за спестяване – застраховка „Живот” със спестовен характер, взаимни фондове, директна покупка на акции, инвестиции в недвижими имоти.” С тези думи започна участието си в предаването “Икономика и бизнес” Тихомир Тошев, кредитен консултант.

“Лека-полека българите започват да избират различни спестовни инструменти, освен депозитите. По 20-25 % има ръст в използване на тези инструменти, ако няма икономическа криза, този ръст ще продължи.  Взаимните фондове набраха скорост още преди предната криза – 2006-08 г., 2015-16 г. интересът започна отново да се покачва”, коментира специалистът. “Време да купите имот с ипотечен кредит е когато имате необходимост от това и знаят защо ще го използват. Инвестиция е когато имате цялата сума за закупуване на имот. Месечната вноска по кредита дали ще се отрази на семейния бюджет, е важно. Лихвите по ипотеките в момента с много ниски. Този пазар очакваме да отчете 15 % ръст до края на годината, спрямо миналата”, обясни Тошев.  “Хората, които искат да купят се върнаха на пазара, но тези, които искаха да купуват, се изтеглиха от пазара. Има повече търсене, отколкото предлагане. Най-често се тегли 140 000 лв. за период от 25 години, тези с по-високи доходи предпочитат 20 години, месечната вноска е между 600 и 800 лв. Имаме ръст в кредити над 300 000 лв. за покупка на луксозен имот, искат да си подобрят стандарта на живот. Най-често се купува в големите градове, 2500-3000 лв. са  месечните доходи на домакинството”, заяви той.    “Не е добра стъпка да се тегли потребителски кредит и ако не сте спестили никакви средства, много често има висока задлъжнялост, а нямат култура на спестяване. До 85 % от стойността на имота може да бъде закупен от ипотечен кредит, 15 % е самоучастието, а разходите по сделката също са за сметка на купувача. Разходите могат да достигнат до 8 % от стойността на имота”, сподели гостът.    “57,15 млрд. са спестени в момента в банките, средно около 75 % от стойността на имотите се тегли. Не се очаква ръст на лихвите по кредитите. В банките има доста свободен ресурс, домакинствата са изтеглили около 25 млрд. лв.  Очаквам, че лихвите ще останат между 2,6 и 3 %  при ипотеките и 4,5 и 6  % при потребителските кредити”, завърши Тихомир Тошев.

Източник Kanal3.bg