Тихомир Тошев: Април е рекордьор в историята по новоотпуснати ипотечни кредити

юни 22, 2021КредитЦентър в медиите

Covid доведе до това, че хората започнаха да търсят по-големи жилища. Спестяванията на домакинствата нараснаха сериозно. Това провокира интерес към пазара на имоти. Обаче хората, които имат имоти, не искат да продават.”

Това каза пред БНР кредитният консултант Тихомир Тошев.

Продавачите се питат какво да правят с парите, ако продадат имота си, дори и на добра цена.

“Интересът към покупка на жилища е много голям. Друг двигател на пазара на имоти са ниските лихви по ипотеките – 2,5-2,9%. Само за април новоотпуснатите ипотечни кредити са в размер на 445 млн. лева, това е рекорден месец от съществуването на банки и ипотечни кредити. Интересът към имоти ще продължи и през следващата година“.

В предаването “Нещо повече” Тошев допълни:

“Голяма част от ръста на цените е продиктуван не само от това, че търсенето превишава предлагането, но и от това, че поскъпват разходите за строителство на ново жилище. Това дава логиката, че не се надува балон на пазара на имоти. Но ако до една-две години тези ръстове се ускорят и започнат да стават по-значителни, трябва да ни светне една лампичка”.

Той посочи, че оценката на кредитния риск не е занижена от страна на банките. И посъветва хората поне веднъж годишно да преразглеждат условията по кредите си.

Консултантът уточни, че епидемията е стимулирала българите да купуват ваканционни имоти.

Наемният пазар е пострадал доста, допълни още кредитният консултант.

Източник BNR.bg