“Свръхактивност при жилищното кредитиране – изводи, рискове, съвети – вижте участието на Тихомир Тошев и неговите съвети за безрисково кредитиране“

ян. 28, 2022КредитЦентър в медиите

Свръхактивността при жилищното кредитиране крие рискове, свързани с неспособността на хората да преценяват добре финансовите си възможности. Месечната вноска по кредита не трябва да надвишава 30-40% от дохода, въпреки че банките в България позволяват това съотношение да надхвърля 50%. Около това се обединиха Борислав Гостев, ръководител „Управление на търговски партньори“ в ОББ и Тихомир Тошев, изп. директор на „Кредит център“ в предаването „ИмоТиТе“ с водещ Христо Николов.

2021-а година се очертава да бъде рекордна за жилищното кредитиране в новата история на България. По данни на БНБ за периода януари-септември са раздадени жилищни кредити на обща стойност 3,8 млрд. лв., което е с 39% повече от същия период на м.г. и с 44% повече от 2008 г. – най-силната година за ипотечното кредитиране преди световната финансова и икономическа криза.

Специално за младите хора съветът ни е вноските им по всички кредити да не надвишават 30% от доходите, заяви Тихомир Тошев.

„Те са в началото на кариерното си развитие и искат да грабят от живота с пълни шепи. Нека младите не се поддават на емоциите и да бъдат внимателни, когато задлъжняват за 25-30 години, каквито са масовите кредити напоследък. Не е нужно веднага да имат 3-стаен или 4-стаен апартамент в центъра на София.“

Купувачите не трябва да забравят, че имат и разходи за прехвърлянето на имота, както и че в последните две години значително се оскъпиха ремонтните дейности, каза Борислав Гостев.

„Кандидатите за жилищен кредит могат да направят експеримент – нека предварително да заделят сума, която е равна на очакваната месечна вноска и да видят как това ще се отрази на техния бюджет и на стандарта им на живот.“

Хората с по-ниски доходи започват да се „мръщят“ на тези цени на жилищата и да излизат от пазара. Обикалят 2-3 месеца и виждат, че с парите, с които разполагат, не могат да купят това, което искат. Засега тези хора са малко, но нарастването на тази група ще покаже, че балансът между цени и доходи е нарушен, каза Тихомир Тошев.

„Засега балон на пазара няма. Но ако цените на жилищата продължат да нарастват по-бързо от доходите, опасността от балонизиране ще бъде реална. Не трябва да забравяме какво се случи през 2008 г.“

Основният риск от повишаването на цените в България е, че жилищата ще станат по-малко достъпни за хората с по-скромни доходи, добави Борислав Гостев. Той обясни, че ОББ подхожда внимателно към заетите в хотелиерството и ресторантьорството – двата сектора, които са най-засегнати от пандемията.

„Анализираме дали лицата са излизали от пазара на труда за определен период от време, дали са били в неплатен отпуск, дали имат намаляване на доходите. Анализираме и техния работодател – дали обслужва редовно корпоративните си кредити, дали е съкращавал персонал и въобще как се справя с кризата“, обясни Гостев.

„Ако кандидатът е част от екипа на хотел, който не е отворил през лятото, със сигурност ще получи отказ за жилищен кредит. Ще имат проблем и лицата, работещи в хотели, където са предприети съкращения“, допълни Тихомир Тошев. Според изп. директор на „Кредит център“ напоследък се увеличават случаите, при които оценките на имотите при кандидатстване за жилищен кредит се различават от пазарните цени.

При 8% от оценките на банките през т.г. има отклонение с между 5 и 10% от договорените цени между купувачи и продавачи, а при 4% разминаването е с повече от 10%. Не винаги обаче оценката на банката е по-ниска от пазарната, има и обратните случаи, каза Тошев.

Източник Bloombetgtv.bg