най-големият кредитен консултант в България

Бум на ипотеките за къщи

22.12.2020г.

Пандемията качи търсенето на големи жилища

В последните месеци се наблюдава нарастване на изтеглените ипотечни кредити за покупка или строеж на къща, казват брокери от агенциите за недвижими имоти.

Според кредитния консултант Тихомир Тошев има ръст на изтеглените заеми за над 100 хил. евро и това е именно заради увеличения интерес за покупка или строеж на къща или придобиване на по-големи апартаменти (четиристайни или многостайни). „Делът им за тази година се очаква да е 8% и спрямо миналата година те са с 30-35 на сто повече от 2019-та. Такива кредити обаче се теглят основно в София, Варна, Пловдив и Бургас“, поясни той. По думите му, обаче не бива да се забравя, че повечето хора решили да купят къща я плащат със собствени средства. „Най-често те купуват терен на харесано от тях място и си строят къщата. Когато се случи да се поиска ипотека за подобно начинание банката оценява бъдещият имот по проекта му, но отпуска парите на части на определени етапи от строителството му. Обикновено това става на 3 транша“, поясни експертът. Той съветва, че сега не е удачно да се инвестира в имот за даване под наем, защото в момента подобно начинание е рисково.

Председателят на Национално сдружение „Недвижими имоти“ (НСНИ) Добромир Ганев обясни за „Монитор“, че основната причина за интереса към големите жилища е породен от панпдемията. По думите му, хората имащи финансова възможност да сменят жилището с по-ново, предпочитат да купят имот, в който да има повече помещения и по този начин всички в домакинството да могат безпроблемно да работят от вкъщи

„Не бива да се забравя, че и децата в къщи учат дистанционно“, добави брокерът. Според него по тези причини нараства и интересът към еднофамилните къщи. Ганев уточни, че около половината от сделките за покупка на жилища са станали с ипотечен кредит. „Такъв е делът за деветмесечието в София, но във Варна той е по-нисък – около една трета. Причина за спада на отпускането на тези заеми е, че част от хората, напр. заетите в туризма и ресторантьорството трудно биха били одобрени за такъв кредит“, смята той.

Ганев поясни още, че масовото прилагане на работата от къщи накара немалко хора от провинцията, изкарващи прехраната си в големите градове, да се върнат по родните си места. За това в момента има известно свръхпредлагане на квартири и наемите падат.

От Bulgaran properties отчитат, че в столицата делът на купените тристайни вече е по-висок отколкото на по-малките. „Нараснал е поне с десетина процента. Основно този тип жилища се купуват за собствено ползване“, поясни Полина Стойкова, изп. директор на фирмата. Тя обясни още, че има немалък ръст и на интереса към луксозни, обзаведени жилища на цени над 200 хил. евро в предпочитани квартали. При това някои от сделките за такива имоти са били реализирани в много кратки срокове.

Вижте още:

Какви са нивата на отпуснатите заеми по време на мораториума? Бум на ипотеките за къщи С какви средства ходят българите на почивки и екскурзии? Тихомир Тошев, “Кредит Център”: COVID-19 отказа от потребителски заем половината клиенти Тихомир Тошев: Не бързайте да отлагате кредити, ще ви скочи вноската Каква е месечната вноска по ипотечен кредит в началото на 2020 година? Тихомир Тошев: Бързите кредити вече не са толкова бързи С какви средства ходят българите на почивка? Идва ли краят на изгодните жилищни заеми? За какво теглят кредити хората на възраст от 20 до 25 години? Има ли спад на лихвите по потребителските кредити? Задава ли се нов крах на пазара на имоти? Ще нарастват ли лихвите по ипотечни кредити? Как предпочита да живее българинът??? Добър ли е моментът за сделки с имоти? Ще скочат ли лихвите по кредитите? Имотен бум! Скачат лихвите, скача и вноската Kолко и как може да спестите при предоговарянето на ипотечните заеми Лихвите са твърде ниски за нашия пазар заради рисковата премия Вноските по кредитите не трябва да надхвърлят 25% от доходите