най-големият кредитен консултант в България

С какви средства ходят българите на почивка?

22.06.2019 г.

Българите ходят на почивки и екскурзии със спестени средства, морето на кредит – рядкост

За 10 години спестяванията в банките нарастват сериозно и вече са над 51 милиарда, посочва кредитният консултант Тихомир Тошев

Ваканция на кредит – склонен ли е българинът да тегли заем, за да отиде на почивка?

Не! Българинът като цяло не е склонен да тегли кредит за почивка. Общо взето кредитите, които теглим в момента са за неща, които са от съществено значение за домакинството – като например кредит за покупка на жилище, кредит за основен ремонт на дома, за ново обзавеждане, за обединяване на някакви натрупани задължения, т.е. кредитите в момента се взимат с цел да покрият някаква неотложна нужда на домакинството.

Почивката не спада към това. Българите предпочитат да почиват със спестени средства. За това през годината заделят от месечните си доходи и когато дойде момента за ваканция, в зависимост от спестените средства избират къде да я направят. Ако имат достатъчно – някъде в чужбина, а ако имат по-малко – някъде в България. Но тази тенденция, която наблюдавахме в периода 2006-2008 година, да се теглят кредити за почивка, да се избират по-скъпи дестинации, в момента я няма.

Можем да кажем, че българинът си е извадил уроците от предишната финансова криза, защото първите проблеми и първите лоши кредити бяха точно тези, които са изтеглени, за да се похарчат за една-две седмици, а да се връщат една, две, три, пет или повече години. В момента не можем да кажем, че българинът прави такава грешка и така е редно. Редно е почивките да се правят със спестени средства, а не със заеми.

Естествено има много млади хора в началото на кариерата, чиито доходи все още са по-ниски. Това са хората, на които от време на време може да се случи да вземат някакво емоционално решение понеже техните приятели тръгват утре за море, те нямат пари и теглят някакъв бърз кредит от порядъка на 300-500 лева. Но това са по-скоро единични случаи. Не бих ги очертал като тенденция на пазара.

Т.е сега в сезона на летните отпуски, няма нарастване на броя на кредитите?

Не е масово като явление и те като цяло влизат в общата статистика, и не се забелязва нещо повече в това. Естествено, ако някой реши да изтегли кредит за почивка, всяка банка ще отпусне потребителски кредит на всеки работещ човек с добри доходи.

Какви са съветите ви към всички, които са решили да се възползват от заем?

Първо, ние кредитните консултанти не съветваме хората да правят неразумни неща и да се теглят хиляда, две, три хиляди или пък недай си, Боже, повече за някоя по-екзотична почивка. Пари, които да изхарчите за една седмица или десет дни, а после да ги връщате няколко години. Редно е през цялата година от месечния доход да се заделят пари за семейната почивка и когато дойде времето тя да се направи със спестени средства.

В момента и в България, а и в съседните страни се предлагат почивки, които са по джоба на повечето българи. Пак казвам имаше период, в който ваканцията на кредит беше тенденция, но вече не.

Да разбираме ли, че спестяванията на българите са нараснали през последните години?

От 2009 година насам спестяванията в депозити на българина в банковата система нарастват сериозно, като вече надхвърлиха 50 милиарда. Малко над 51 милиарда има спестени средства българинът. Които средства са точно за това. Хората ги държат на депозити, въпреки че лихвите по депозити в момента са изключително ниски. Но хората предпочитат да имат заделени пари за нещо, което им възникне като потребност – някакво решение, което вземе домакинството или някакъв неотложен разход. Така че, има достатъчно спестени пари и българинът използва тях за повечето неща, които му възникват като разходи. Към кредити прибягва тогава, когато има нужда от по-големи и важни за семейството неща.

Значи може да се каже, че стандартът ни на живот тук в България се е повишил?

Стандартът на живот не се е повишил чак толкова много. По-скоро можем да кажем, че безработицата е изключително ниска в момента. През последните три години доходите нараснаха, откакто финансовата криза приключи в България. Всяка година доходите растат. Това кара хората в момента да са по-спокойни и да потребяват, да харчат повече, включително и за почивки. Гледайки статистиката, ще видим, че все повече българи си позволяват почивки в Турция, в Гърция, в други европейски страни. Така че, да, това показва и малко повишение на стандарта на живот. Безспорно все още оставаме с най-ниските доходи в Европейския съюз. Нещата обаче вървят в посока подобрение!

Източник Tribune.bg

Вижте още:

Какви са нивата на отпуснатите заеми по време на мораториума? Бум на ипотеките за къщи С какви средства ходят българите на почивки и екскурзии? Тихомир Тошев, “Кредит Център”: COVID-19 отказа от потребителски заем половината клиенти Тихомир Тошев: Не бързайте да отлагате кредити, ще ви скочи вноската Каква е месечната вноска по ипотечен кредит в началото на 2020 година? Тихомир Тошев: Бързите кредити вече не са толкова бързи С какви средства ходят българите на почивка? Идва ли краят на изгодните жилищни заеми? За какво теглят кредити хората на възраст от 20 до 25 години? Има ли спад на лихвите по потребителските кредити? Задава ли се нов крах на пазара на имоти? Ще нарастват ли лихвите по ипотечни кредити? Как предпочита да живее българинът??? Добър ли е моментът за сделки с имоти? Ще скочат ли лихвите по кредитите? Имотен бум! Скачат лихвите, скача и вноската Kолко и как може да спестите при предоговарянето на ипотечните заеми Лихвите са твърде ниски за нашия пазар заради рисковата премия Вноските по кредитите не трябва да надхвърлят 25% от доходите