най-големият кредитен консултант в България

Идва ли краят на изгодните жилищни заеми?

23.05.2019г.

Ръстът на ипотечните кредити за 2019 г. ще е 5 на сто

Тихомир Тошев, изп. директор на “Кредит Център”
Изключително динамичният имотен и кредитен пазар през последните 3 години кара много анализатори периодично да предупреждават за възможен балон на пазара на недвижими имоти или очаквано повишение на лихвите по ипотечните кредити.

Особено засилени бяха прогнозите за повишение на лихвените нива в края на 2018 г., като прогнозите бяха те да нараснат в средата на тази година. Още през януари обаче стана ясно, че това увеличение се отлага, като очакванията са то да се случи в началото на 2020 г., но това пак не е категорично.

В началото на 2019 г. не само че лихвите не се повишиха, а повечето банки дори намалиха още нивата по ипотечните кредити или влязоха в различни промоции с лихви между 2.77 – 3.1%. Нивата, които те достигнаха в началото на т. г., за българския пазар са доста ниски и възможностите за по-нататъшно намаление в голяма степен са изчерпани. От друга страна, 90% от предлаганите кредити в България са с плаваща лихва, която е образувана от прозрачен пазарен индекс или кошница от индекси и твърда надбавка. В моментът, в който пазарните индекси, заложени в изчислението на лихвите, тръгнат нагоре, нагоре ще тръгнат и лихвите по изтеглените кредити и размерът на месечните вноски ще нарасне. Затова е хубаво, когато теглим кредит за 20, 25 или 30 години, да се информираме как ще се промени месечната вноска, ако лихвата нарасне с 2 процентни пункта, или в сегашната ситуация от 3% стане 5%. За пример, ако един кредит от 100 000 лв. е изтеглен за 20 години при лихва 3%, месечната вноска ще бъде 555 лв., ако обаче заради пазарната среда лихвата се увеличи на 5%, то вноската ще се промени на 660 лева. Естествено, има варианти това увеличение да се избегне, като кредитът се предоговори, рефинансира или му се удължи срокът.

Самоучастието – и с потребителски кредит
Генерално банките в България финансират до 85% от стойността на имота. Това означава, че трябва да имаме останалите поне 15% под формата на лични спестявания. Отделно не трябва да забравяме, че това е скъпа сделка и разходите по нея са значителни. Дължим местен данък, нотариални такси за покупко-продажбата, нотариални такси за ипотеката, брокерска комисиона, начални разходи за кредита (такси, оценка и др.). Тенденцията, която се засилва през последната година, е да се купува имот със 100% заемни средства, постигнато с комбинация на ипотечен и потребителки кредит. Въпреки че кредитният пазар позволява това, при достатъчност на доходите е хубаво да се помисли за риска, т.е. ако досега не сме успявали да спестяваме и да заделяме средства, как от следващия месец ще внасяме немалка част от семейния бюджет ежемесечно за погасяване на вноските по двата кредита.

Ипотеките в столицата – средно за 130 000 лева
Средният размер на ипотечните заеми за страната в края на 2018 г. беше 99 000 лв., а в столицата – 130 000 лв. Ръстът за 2018 г. спрямо 2017 при ипотечните кредити надхвърля с малко 10%, а при потребителските кредити е 15%. Пазарът основно се движеше от хората, които купуват първото си жилище, плътно следвани от тези, които имат собствен дом, но си купуват по-голям с по-добра локация или купуват имот в друг по-голям град. Малко над 75% от сделките се случваха в 4-те най-големи града на страната – София, Варна, Пловдив и Бургас. Новото строителство и кредитирането на покупки на жилища в строеж се увеличи с 20% спрямо 2017 г.

До края на 2019 г. очакванията са ръстовете на кредитния пазар да намалеят, като при ипотечните кредити очаквам ръстът за годината да е в рамките на 5%, а при потребителските кредити около 10%. Очаквам и ръст на кредитите за покупка на по-големи апартаменти и къщи около големите градове, каквито имоти все по-често се търсят от млади българи с добра кариера или успешен собствен бизнес. Ще се увеличат и заемите за строеж на къщи, тъй като се увеличават клиентите, които искат сами да построят своя дом мечта. Като цяло 2019 г. ще бъде добра и стабилна за кредитния пазар у нас.

Източник iconomist.bg

Вижте още:

Какви са нивата на отпуснатите заеми по време на мораториума? Бум на ипотеките за къщи С какви средства ходят българите на почивки и екскурзии? Тихомир Тошев, “Кредит Център”: COVID-19 отказа от потребителски заем половината клиенти Тихомир Тошев: Не бързайте да отлагате кредити, ще ви скочи вноската Каква е месечната вноска по ипотечен кредит в началото на 2020 година? Тихомир Тошев: Бързите кредити вече не са толкова бързи С какви средства ходят българите на почивка? Идва ли краят на изгодните жилищни заеми? За какво теглят кредити хората на възраст от 20 до 25 години? Има ли спад на лихвите по потребителските кредити? Задава ли се нов крах на пазара на имоти? Ще нарастват ли лихвите по ипотечни кредити? Как предпочита да живее българинът??? Добър ли е моментът за сделки с имоти? Ще скочат ли лихвите по кредитите? Имотен бум! Скачат лихвите, скача и вноската Kолко и как може да спестите при предоговарянето на ипотечните заеми Лихвите са твърде ниски за нашия пазар заради рисковата премия Вноските по кредитите не трябва да надхвърлят 25% от доходите