най-големият кредитен консултант в България

Задава ли се нов крах на пазара на имоти?

03.07.2018г.

Задава ли се нов „балон“ на имотния пазар коментираха Тихомир Тошев, кредитен консултант и Георги Янков, брокер в студиото на сутрешния блок на БНТ.

„Има много горещ пазар на имотите, гледали сме такъв пазар в периода 2005 – 2008 година“, обясни Тошев. „Имаме изключително активен пазар на имотите, ниски лихви по жилищните кредити и наистина много теглене на ипотечни кредити“, коментира Тихомир Тошев. Той подчерта, че най-големият риск в случая са хора, които не са готови за подобни сделки. „Рисковете – да надценим възможностите си, да излезем на пазара, да купим нещо над възможностите си, обикновено втората, третата година, дори да няма криза, ако сме надценили възможностите си, започваме да изпитваме затруднение по обслужване на кредита и от там започват проблемите“, каза той. В много от случаите затрудненията и рисковете при ипотечните кредити са хората, които нямат нужната сума за първоначално самоучастие, коментира и брокерът Георги Янков. „Истината е една – ако не сме успели да бъдем финансово дисциплинирани, за да заделим определен процент за самоучастие, как бихме могли да покриваме ежемесечно този разход“, каза Янков. Според кредитният консултант Тихомир Тошев средно трябва да имаме поне 15% самоучастие. Двамата обясниха, че най-вероятно пазарът сам ще се регулира, има първи сигнали за започване на успокояване на цените, но – от друга страна – лихвите по кредити остават ниски, което пък ще генерира още интерес от страна на хората за покупка на жилище.

Източник Blitz.bg

Вижте още:

Какви са нивата на отпуснатите заеми по време на мораториума? Бум на ипотеките за къщи С какви средства ходят българите на почивки и екскурзии? Тихомир Тошев, “Кредит Център”: COVID-19 отказа от потребителски заем половината клиенти Тихомир Тошев: Не бързайте да отлагате кредити, ще ви скочи вноската Каква е месечната вноска по ипотечен кредит в началото на 2020 година? Тихомир Тошев: Бързите кредити вече не са толкова бързи С какви средства ходят българите на почивка? Идва ли краят на изгодните жилищни заеми? За какво теглят кредити хората на възраст от 20 до 25 години? Има ли спад на лихвите по потребителските кредити? Задава ли се нов крах на пазара на имоти? Ще нарастват ли лихвите по ипотечни кредити? Как предпочита да живее българинът??? Добър ли е моментът за сделки с имоти? Ще скочат ли лихвите по кредитите? Имотен бум! Скачат лихвите, скача и вноската Kолко и как може да спестите при предоговарянето на ипотечните заеми Лихвите са твърде ниски за нашия пазар заради рисковата премия Вноските по кредитите не трябва да надхвърлят 25% от доходите