най-големият кредитен консултант в България

Какъв беше кредитния пазар през 2017г. в България?

                                                                                                        31.12.2017г.

 Ипотеките – хит на кредитния пазар през 2017-a

Кредитите за покупка на жилище бяха най-търсени на пазара през 2017 г. Средно теглихме за жилище по 95 000 лева за срок между 20 и 25 години.
Това каза Тихомир Тошев, управител на КредитЦентър, в интервю за Дир.бг.


Той определи 2017 година като изключително успешна за кредитния пазар у нас.

– Каква беше 2017 г. за кредитирането у нас?

Завършваме годината с ръстове във всички сегменти – фирмени, ипотечно и потребителки кредитиране.

Естествено с най-голям ръст е ипотечното кредитиране заради активния пазар на имоти и ниските лихви. Лихвите по ипотечните кредити слязоха на нива 3 – 3.8%, а по потребителките – между 5 и 7%, което засили интереса на българите към ползването на кредитен ресурс не само за покупка на жилища, но и за ремонти, обединяване на задължения, покупка на автомобили, обзавеждане и др.

От своя страна бизнесът стана по-смел в инвестиционните си решения, назначаването на нови хора, разрастване и навлизане на нови пазари, което доведе до ръст при бизнес кредитирането и спад на лихвите и в този сегмент на пазара.

– Кой е най-търсеният кредит?

Кредитите за покупка на жилище остават най-търсени на пазара. Покупката на собствен дом остава приоритет за нашите сънародници. Основно пазарът се движи от младите хора между 25 и 35 години, които си купуват първото жилище в живота. Не малка е и групата на 35-45-годишните, които имат собствен дом, но си купуват по-голямо жилище в по-добър квартал.

За съжаление основният интерес за покупка на дом с кредит остава в 10-те най-големи града на страната. В по-малките градове сделките са малко, а цените на имотите продължават да вървят надолу.

– Законът за кредите за недвижими имоти, който бе приет преди година, успя ли да регулира пазара на ипотечното кредитиране и работата на кредитните институции?

Да, законът помогна много по отношение на опростяване на кредитните продукти, по-голямата прозрачност по условията им и повече защити за потребителите.

За съжаление в частта за регулиране на работата на кредитните консултанти законът не можа да свърши работата си и на пазара има много хора, които се представят за кредитни консултанти, развеждат клиенти по банките и им съдействат за кредити, без да са се регистрирали в БНБ, без да отговарят на условията за квалификация, без да поддържат застраховка „Професионална отговорност“ и т.н.

За съжаление тези хора много често нанасят сериозни финансови загуби на клиентите си и ги въвеждат в заблуждение относно услугата кредитна консултация, основните правила за ползване на ипотечни кредити, ползите от съпътстващите кредита продукти и т.н.

– За какво българинът тегли кредити най-много през годината и в какъв размер?

Както казах по-горе на първо място са кредитите за покупка на имот. Средно за 2017 година теглихме за жилище по 95 000 лева за срок между 20 и 25 години.

При потребителките кредити търсенето беше най-много за кредити за ремонт и обзавеждане, където се теглеха суми между 5000 и 15 000 лева, за обединяване на задължения със суми между 10 000 и 20 000 лева, за покупка или доплащане на имот със суми между 30 000 – 70 000 лева.

– Отчитате ли повишаване на интереса на домакинствата към поемането на нови кредити и как това се отразява на изплащането на взетите преди това заеми?

Да, апетитът към ползването на кредитен ресурс се завръща при домакинствата, но за разлика от периода 2005-2008 година те са по-информирани, с по-ясни намерения, с добра преценка за възможностите си и без нагласа за поемане на прекомерен риск.

Днес българинът е отворен към тегленето на кредити, без да прави грешки като прекомерна задлъжнялост, тегленето на кредити за неща, които не са съществени и необходими на семейството, за луксозни стоки и почивки и други.

Кредити се теглят само за добре преценени и планирани разходи, които ще повишат стандарта на домакинството и ще му създадат повече комфорт и удобства, но без да се натоварва прекалено семейния бюджет.

При вече изтеглените кредити тенденцията е те да се оптимизират като се предоговарят или рефинансират с цел намаляване на разходите по обслужването им, както и да се погасяват предсрочно при възможност.

При хората с лоши кредити също се забелязва сериозно подобрение във възможностите им да обслужват старите си проблемни задължения.

– Търсеха ли се алтернативи на спестяванията за по-висока доходност?

Спадът на лихвите по депозити генерира у много българи интерес към търсенето на алтернативни форми на спестяване, които да носят по-добра доходност, но като цяло българина остава много скептичен и предпазлив към алтернативите на депозита. Това е и причината депозитите дори и при тези лихви да продължават да се увеличават.

Все пак се вижда и увеличението на интереса към взаимните фондове, застраховките Живот със спестовен характер, допълнителното пенсионно осигуряване и други.

С най-голям интерес обаче продължават да бъдат инвестициите в имоти с цел отдаването им под наем.

– Каква е Вашата прогноза за лихвите по кредитите през 2018 г. и Вашият съвет към бъдещите потребители?

Аз лично очаквам през 2018 година да видим задържане на лихвените нива около тези, с които приключваме 2017 година.

Голямата ликвидност в банковата система и голямата конкуренция между банките е възможно да доведе и до временни промоционални оферти с по-ниски лихви, но като цяло пазара на ипотечни кредити очаквам да се движи в рамките на 3 – 3.8%, при потребителските нивата да се запазят между 5 и 7%. При фирмените кредити лихвите ще варират в по-голям диапазон в зависимост от вида и целта на кредита – между 3 и 6% най-често.

Като цяло нагласите са за една силна и успешна 2018 година за кредитния пазар у нас.

Източник Dir.bg

Вижте още:

Тихомир Тошев: Април е рекордьор в историята по новоотпуснати ипотечни кредити Какви ще са лихвите по кредитите през 2021 година? Тихомир Тошев: Очакваме 15 % ръст на ипотечните кредити до края на годината Т. Тошев: Вероятността от промяна на валутния курс заради ERM II е минимална Имотният пазар през 2019г.!!! Имотният пазар през 2018г.!!! Какво се помени през последните години на кредитния пазар у нас? Какъв беше кредитния пазар през 2017г. в България? Кредитният пазар през лятото на 2017г.!!! Прогноза на Кредит Център за лято 2017 година Прогноза на Кредит Център за 2017 година Тихомир Тошев: Най-после професията на кредитните посредници ще се регламентира Как се движи ипотечния пазар през първото тримесечие на 2016г.? Кредитният пазар в края на 2015г. и очакванията за 2016г. Кредитният пазар през лятото на 2015 година! Кредитния пазар през пролетта на 2015г.!!! Годишен анализ на Кредит Център за 2014г. Прогноза на Кредит Център за пазара на ипотечни заеми през предстоящата 2015 година Анализ на кредитния пазар за месец октомври 2014 година Месечен анализ на кредитния пазар за месец септември 2014

Пресцентър: