най-големият кредитен консултант в България

Вноските по кредитите не трябва да надхвърлят 25% от доходите

07.04.2017г.

Вноските по кредитите не е добре да надхвърлят повече от 20-25% от доходите. Това съветва кредитният консултант Тихомир Тошев в рубриката „Чети етикета” на bTV. Според него домакинствата с по-високите доходи, които печелят по 5-6 хил. лева на месец, този процент може да стигне 30-40%.


Той обърна внимание, че българинът тегли заем за ремонт на дома, за покупка на имот, обединява задължения. Рекордно ниските цени на кредитите и изгодните лихвени проценти в момента примамват все повече българи да взимат пари назаем. Доходите започват да растат, лесно се намира работа, българинът се изкушава и иска да купува повече неща – автомобил на лизинг, имот, ново обзавеждане.

Тошев напомни, че в последните седем години се наблюдава сериозен спад на лихвите, като прогнозира, че най-вероятно през следващата година ще видим как лихвените нива ще започнат плавно да вървят нагоре, което означава, че заемите ще поскъпват.

„В момента българинът тегли ипотечни кредити при лихви между 3,3 – 3,8%, което прави заемите най-изгодни, откакто съществува ипотечен пазар изобщо в България”, посочи кредитният консултант.
Още по темата
Средната заплата надхвърли 1000 лева през декември 2016 г.
Андронов: Поевтиняването на кредитите ще спре към края на годината
Кредитите на домакинствата и бизнеса се повишават слабо към края на 2016 г.

Той очаква заемите за новите клиенти да се запазват на тези нива, тъй като “средноевропейските лихви все още продължават да са в рамките на 2-3%”.

Тошев цитира статистически данни за първото тримесечие на 2017 година, според които най-често кредити се теглят за ремонт на дома – 26%, за обединяване на задължения – 22%, за покупка на имот – 15%, за нов автомобил – 9%, и за здраве – 4%.

„От една страна, имаме ниски лихви по кредитите, а от друга страна, имаме желанието на хората да свалят цената максимално и да ги погасят за по-кратък срок”, отбеляза консултантът. По думите му хората между 36 и 45 г. най-често посягат на кредитите. Става дума за активни, работещи българи, с утвърдена кариера и сигурни доходи.

Съотношението между кредитополучатели мъже и жени е 64% на 35%. „Все още в България мъжът печели повече, често основно той взема пари назаем и поема ангажимента да ги изплаща”, обясни Тошев.

Доходи на “Работещи бедни”

“3,5 млн българи живеят с доходи между 300 и 560 лева на месец. Трябват ни обаче най-малко 562 лева, за да покрием ежемесечните си битови нужди –  храна, транспорт, здравеопазване, сметки”, пресметна Любослав Костов, икономически анализатор в Института за социални синдикални изследвания към КНСБ.

По думите му голяма част от тези хора спадат към категорията „работещи бедни” и те често прибягват до тегленето на потребителски кредити, за да преживяват.

“Към края на 2016 г. данните на БНБ показват, че 64% от всички потребителски кредити към домакинствата са до 2500 лева. Това означава, че се теглят ниски суми, за да покриват основни битови разходи”, заяви Костов.

Той изтъкна и разликата в заплащането в различни части на страната.

“Малко над 1200 лева е средната заплата в София, а около 620 лева е във Видин, който е на дъното по този показател, а равнището на цените в крайдунавския град не е двойно по-ниско от София, а само 10-15%, посочи икономистът.

Колко струва ремонтът на дома

“Между 8 и 12 хил. лева излиза основен ремонт на тристайно жилище”, показват изчисленията на бригадира Владимир Караджов.

Той подчерта, че по-доброто решение и като пари, и като време, е да се направи цялостен ремонт на дома.

“Ако все пак нямате възможност да ремонтирате всички стаи наведнъж, започнете от най-голямата. Банята също е важна, съветва той.– Бюджетът за ремонт обикновено се надхвърля, защото предварително не е добре изчислен.”

Според експерта винаги може да се спести от нещо, но не бива да се икономисва от материали. „Обикновено евтините материали след това излизат по-скъпи поради факта, че са нетрайни”, коментира Караджов.

Източник Investor.bg

Вижте още:

Какви са нивата на отпуснатите заеми по време на мораториума? Бум на ипотеките за къщи С какви средства ходят българите на почивки и екскурзии? Тихомир Тошев, “Кредит Център”: COVID-19 отказа от потребителски заем половината клиенти Тихомир Тошев: Не бързайте да отлагате кредити, ще ви скочи вноската Каква е месечната вноска по ипотечен кредит в началото на 2020 година? Тихомир Тошев: Бързите кредити вече не са толкова бързи С какви средства ходят българите на почивка? Идва ли краят на изгодните жилищни заеми? За какво теглят кредити хората на възраст от 20 до 25 години? Има ли спад на лихвите по потребителските кредити? Задава ли се нов крах на пазара на имоти? Ще нарастват ли лихвите по ипотечни кредити? Как предпочита да живее българинът??? Добър ли е моментът за сделки с имоти? Ще скочат ли лихвите по кредитите? Имотен бум! Скачат лихвите, скача и вноската Kолко и как може да спестите при предоговарянето на ипотечните заеми Лихвите са твърде ниски за нашия пазар заради рисковата премия Вноските по кредитите не трябва да надхвърлят 25% от доходите