най-големият кредитен консултант в България

Какви са очакванията за ипотечния пазар през 2017г.?

3202.02.2017г.

До 15% ръст на търсенето на ипотечни кредити у нас тази година очаква експерт
Рано е да се говори за балон на пазара на имоти, но ако ръстът продължи с необмислени темпове, ще се повтори случилото се                 през 2008 г., прогнозира Тихомир Тошев

Ръст от 10-15 на сто на търсенето на ипотечни кредити в България през тази година очаква председателят на Асоциацията на кредитните консултанти Тихомир Тошев. В интервю за БТА той отчете, че за миналата година в големите градове ръстът на търсенето на такива кредити спрямо 2015 г. е бил близо 30 на сто.

Лихвени равнища по ипотечните кредити могат да достигнат – 3 – 3,8 на сто

Причина за засиления интерес към ипотечните кредити според Тошев са изгодните им лихвени равнища, които до края на годината се очаква да достигнат – 3 – 3,8 на сто, при 3,6 – 4,3 на сто през 2016 г. и 4,5 – 5,5 на сто през 2015 година. Предпоставка за активното търсене са и близките до нулево равнище лихви по влоговете, сериозното раздвижване на пазара на недвижими имоти и стартирането на нови строителни проекти.

Търсенето обаче продължава да е съсредоточено основно в десетте големи градове, където има и съживяване на пазара на недвижими имоти и съответно ръст на цените. В малките населени места цените на жилищата са в относителна стабилност.

Средният размер на ипотечните кредити в София се очаква да достигне 130 хил. лева

Средният размер на ипотечния кредит през 2016 г. е бил 90 хил. лева, като над 95 на сто от тези заеми са били в националната ни валута, заради приемливите лихви, коментира експертът.

Тази година се очаква средните им стойности да надхвърлят 100 хил. лева, като за столицата ще достигнат и до 120 – 130 хил. лева, което е обусловено от ръста на цените на имотите и тенденцията купувачи да търсят по-качествени и на по-добра локация имоти, с нормални размери на помещенията.

Все повече българи, работещи в чужбина, ползват ипотечни кредити за нови жилища

По думите на експерта няма сериозна промяна в профила на търсещите ипотечни заеми. Това са основно млади хора – между 25 и 35 години, с месечни доходи на домакинствата, теглещи кредити, между 1800 и 2500 лева. Кандидатстващите за ипотечни кредити обикновено са заети във високите технологии, услугите и държавната администрация.

Очертава се и тенденция българи, работещи на редовна работа в чужбина, все повече да търсят консултации за избор на подходящ ипотечен заем.

Средствата обаче са за покупка на жилища с инвестиционна цел, за отдаване под наем, а много от сънародниците ни в чужбина заявяват, че планират в жилището, което сега купуват, да продължат старините си, след като приключи трудовата им кариера в чужбина.

Ръстът на пазара на недвижими имоти засега е здравословен

Все още е рано да се говори за надуване на балон на пазара на недвижимите имоти и на този етап според експерта наблюдаваме здравословен ръст на пазара на недвижими имоти. Ако той обаче продължи с необмислени темпове, най-вероятно след години да се повтори случилото се през 2008 г., когато цените на имотите се сринаха с около 30 – 35 на сто, допълни Тошев.

Скептицизмът ни пречи да накараме парите да работят за нас

Заради присъщия си скептицизъм към новите финансови възможности, българинът продължава да е плах при вложенията на парите си във взаимни фондове. За миналата година взаимните фондове са привлекли капитал от неколкостотин милиона лева при над 45 млрд. лева, които българите държат в банките. Доходността в най-нискорисковите фондове достига между три и шест на сто, напомни Тошев.

Източник Investor.bg

Вижте още:

Какви са нивата на отпуснатите заеми по време на мораториума? Бум на ипотеките за къщи С какви средства ходят българите на почивки и екскурзии? Тихомир Тошев, “Кредит Център”: COVID-19 отказа от потребителски заем половината клиенти Тихомир Тошев: Не бързайте да отлагате кредити, ще ви скочи вноската Каква е месечната вноска по ипотечен кредит в началото на 2020 година? Тихомир Тошев: Бързите кредити вече не са толкова бързи С какви средства ходят българите на почивка? Идва ли краят на изгодните жилищни заеми? За какво теглят кредити хората на възраст от 20 до 25 години? Има ли спад на лихвите по потребителските кредити? Задава ли се нов крах на пазара на имоти? Ще нарастват ли лихвите по ипотечни кредити? Как предпочита да живее българинът??? Добър ли е моментът за сделки с имоти? Ще скочат ли лихвите по кредитите? Имотен бум! Скачат лихвите, скача и вноската Kолко и как може да спестите при предоговарянето на ипотечните заеми Лихвите са твърде ниски за нашия пазар заради рисковата премия Вноските по кредитите не трябва да надхвърлят 25% от доходите