най-големият кредитен консултант в България

Добра възможност ли са взаимните фондове за инвестиране?

1166357_3394944908.09.2016г.

Българите не са добре запознати с възможностите къде да вложат парите си и затова депозитите продължават да нарастват, макар да не предлагат добри лихви. Българинът не е много склонен да прави инвестиции и затова основни остават тези в недвижими имоти.

Това каза управителят на КредитЦентър Тихомир Тошев в ефира на Investbook с Димитър Вучев по Bloomberg TV Bulgaria.

Експертът препоръча инвестирането във взаимни фондове, които са на първо място в развитите европейски страни. Като друга възможност той предложи застраховките живот.

Тошев коментира новината, че средната лихва по кредитните карти e 19%. “Ако погледнем офертите на различните банки по кредитните карти, ще видим, че лихвите се движат между 14,5 и 22%. Нормално е да са толкова високи, защото кредитната карта не е кредит, тя не е продукт, който да изтеглим и всеки месец да плащаме вноска и лихва по него. Тя е инструмент, който може да ни е много полезен, ако го управляваме правилно”, подчерта експертът, допълвайки, че тези стойности са сравними с европейските.

По думите му финансовата култура на българина се е подобрила значително от годините преди кризата от 2008. “Хората, които днес теглят кредити, са доста по-подготвени и информирани, обмислят добре и слушат съветите, които им даваме”, обясни Тошев.

Той посочи също, че през последните 6 месеца има сериозно раздвижване на потребителското кредитиране, като най-много средства се теглят за ремонт и закупуване на автомобил. Все повече българи започват да си позволяват кредити за неща извън основните им нужди например за пътуване или образование на децата в чужбина.

Източник Bloombergtv.bg

Вижте още:

Каква е месечната вноска по ипотечен кредит в началото на 2020 година? Тихомир Тошев: Бързите кредити вече не са толкова бързи С какви средства ходят българите на почивка? Идва ли краят на изгодните жилищни заеми? За какво теглят кредити хората на възраст от 20 до 25 години? Има ли спад на лихвите по потребителските кредити? Задава ли се нов крах на пазара на имоти? Ще нарастват ли лихвите по ипотечни кредити? Как предпочита да живее българинът??? Добър ли е моментът за сделки с имоти? Ще скочат ли лихвите по кредитите? Имотен бум! Скачат лихвите, скача и вноската Kолко и как може да спестите при предоговарянето на ипотечните заеми Лихвите са твърде ниски за нашия пазар заради рисковата премия Вноските по кредитите не трябва да надхвърлят 25% от доходите Колко от жилищата се купуват с ипотека Ако краят на поевтиняването на кредитите се вижда, струва ли си фиксиране на лихвата! Какви са очакванията за ипотечния пазар през 2017г.? За какво да внимават клиентите, когато решат да рефинансират кредита си? Добра възможност ли са взаимните фондове за инвестиране?