най-големият кредитен консултант в България

Как се движи пазарът на ипотечните кредити в България?

3203.08.2016г.

Още е рано да се говори за балон на пазара на имоти, според експерт

Над 53 млн. лева са отпуснатите през първата половина на годината ипотечни кредити, пазарът продължава да расте на фона на засилената активност на купувачите на жилища.

Това коментира в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria Техомир Тошев от консултантската компания КредитЦентър.

“Ако преди кризата годишният процент на разходите беше около 8%, в момента той е в рамките на около 5%, а лихвите по ипотечните заеми се движат в диапазона 4,25 – 4,75%”, посочи Тошев.

Експертът очаква ипотечният пазар да остане активен и през втората половина на годината със запазване на тенденцията лихвите да продължат да падат плавно.

“От началото на годината тенденцията е на бавен спад. Най-вероятно ще видим и активно второ полугодие. Очакваме силен край на годината както на имотния, така и на кредитен пазар”, коментира още той.

Основен двигател на пазара на имоти и ипотечни кредити са хора на възраст 35-40 години, които имат собствено жилище, но имат желание и финансови възможности да повишат стандарта си на живот, както и купувачите на първи собствен дом.

Тошев подчерта, че според различни анализи около 80% от хората, които живеят под наем, решават, че ще излязат на пазара и ще закупят жилище. Месечните разходи за покупка на жилище на кредит и разходите за наем в момента са почти идентични.

Той допълни, че хората не са и рисково настроени. Според него процентът на лоши кредити сред тези групи  купувачи ще е много нисък – под 2%.

Тошев заключи, че цените на имотите са достигнали дъното през 2015 г. и са започнали възходящо движение. Според него обаче още е рано да се говори за балон.

Източник Investor.bg

Вижте още:

Какви са нивата на отпуснатите заеми по време на мораториума? Бум на ипотеките за къщи С какви средства ходят българите на почивки и екскурзии? Тихомир Тошев, “Кредит Център”: COVID-19 отказа от потребителски заем половината клиенти Тихомир Тошев: Не бързайте да отлагате кредити, ще ви скочи вноската Каква е месечната вноска по ипотечен кредит в началото на 2020 година? Тихомир Тошев: Бързите кредити вече не са толкова бързи С какви средства ходят българите на почивка? Идва ли краят на изгодните жилищни заеми? За какво теглят кредити хората на възраст от 20 до 25 години? Има ли спад на лихвите по потребителските кредити? Задава ли се нов крах на пазара на имоти? Ще нарастват ли лихвите по ипотечни кредити? Как предпочита да живее българинът??? Добър ли е моментът за сделки с имоти? Ще скочат ли лихвите по кредитите? Имотен бум! Скачат лихвите, скача и вноската Kолко и как може да спестите при предоговарянето на ипотечните заеми Лихвите са твърде ниски за нашия пазар заради рисковата премия Вноските по кредитите не трябва да надхвърлят 25% от доходите