най-големият кредитен консултант в България

Кредитният пазар в края на 2015г. и очакванията за 2016г.

20.12.2015г.

Лихвите по ипотечните кредити ще продължат да намаляват и през следващата година, а кредитирането ще се увеличи с 10%. Това прогнозират от консултантската компания “Кредитцентър”.

Изпълнителният директор на дружеството Тихомир Тошев предвижда лихвите по ипотечните заеми да спаднат до ниво 4.25% – 5.25% до края на 2016 г. За сравнение, по данните на БНБ средното оскъпяване на жилищното кредитиране по новоотпуснатите заеми към края на октомври тази година, за когато последно има данни, е 5.60%.

Жилища и обеми

“В края на тази година лихвите по ипотечните кредити се движат в рамките на 4.8% – 5.9%. По данните на Агенцията по вписванията увеличението на учредените ипотеки е около 10 – 30% на годишна база за големите градове”, коментира Тошев за “Капитал”. Данните на БНБ за новоотпуснатите заеми показват още по-значителен ръст. За последните 12 месеца обемите на отпуснатите жилищни кредити са се увеличили с 42% (виж таблицата). Сред основните причини е сравнително ниската база, от която се тръгна през 2013 г., както и значителното налагане на рефинансирането като начин за справяне със стари задължения. То се е увеличило с 12%, показват данните на “Кредитцентър”. “Не очаквам ръстовете да се запазят чак на толкова високи нива. Ще има плавно успокояване, но въпреки това има много действащи строителни проекти, засилен интерес към новото строителство и спад на безработицата – всички фактори, които говорят за добра година”, добави консултантът.

В същото време въпреки очакваните стрес тестове банките са оптимизирали вътрешните си процеси и за приключване на сделка и ипотечно кредитиране са необходими 20-30 дни. Основно кредитната активност и ръстовете във финансирането ще се формират в 10-те най-големи града на страната. Кредитирането на имоти в строеж ще продължи да се увеличава и през 2016 г., като отпускането на заемите ще остане най-рано след заверен груб строеж на сградите. Средният размер на ипотечните кредити се очаква да нарасне с около 10% и за 2016 г. да бъде около 44 хил. евро, предвиждат от консултантската компания.

Потребление

При потребителските кредити годината приключва с пазарни оферти между 6.5% и 10.5%. Прогнозата за края на 2016 г. е лихвите да са в границите 6.25% – 9.25%. Оскъпяването при фирмените кредити се движи в рамките на 4% – 8%. “В зависимост от вида и целта на кредита, бизнес сегмента и финансовите резултати на компаниите в края на 2016 г. очакваме лихвени нива от 3.5% – 6.5%”, добави Тошев. Именно тези значително подобрени лихвени нива ще стимулират кредитирането, очаква консултантът.

Въпреки предстоящите стрес тестове на банковата система, които БНБ предстои да извърши до средата на следващата година, финансистите очакват значително увеличение на кредитните нива. “Обемите на новите кредити ще нараснат между 6% и 10%, като най-активен ще продължи да бъде пазарът на ипотечно кредитиране, следван от бизнес кредитирането. С най-малки ръстове ще се движи потребителското кредитиране, тъй като за възникналите разходи на домакинствата в границите на 3 хил. до 15 хил. лв. българите ще ползват предимно собствени спестени средства. Те ще вземат потребителски кредит, когато нямат такива или наличните спестявания не са достатъчни да покрият възникналия разход”, смята Тихомир Тошев. “Като цяло очакваме една активна година за кредитния пазар, с по-голяма активност от страна на клиентите в посока търсене на кредити и по-голяма активност от страна на банките в посока предлагане на нови, атрактивни и по-изгодни ценово кредитни продукти”, обобщи той.

Обеми новоотпуснати кредити (в млрд. лв.)    м.11 2014 – м.10.2015      промяна на год. база

Бизнес                                                                                       12.8                                                   -6.60%

Потребителски                                                                        2.83                                                  +11%

Жилищни                                                                                  1.86                                                  +42%

Източник Сapital.bg

Вижте още:

Тихомир Тошев: Април е рекордьор в историята по новоотпуснати ипотечни кредити Какви ще са лихвите по кредитите през 2021 година? Тихомир Тошев: Очакваме 15 % ръст на ипотечните кредити до края на годината Т. Тошев: Вероятността от промяна на валутния курс заради ERM II е минимална Имотният пазар през 2019г.!!! Имотният пазар през 2018г.!!! Какво се помени през последните години на кредитния пазар у нас? Какъв беше кредитния пазар през 2017г. в България? Кредитният пазар през лятото на 2017г.!!! Прогноза на Кредит Център за лято 2017 година Прогноза на Кредит Център за 2017 година Тихомир Тошев: Най-после професията на кредитните посредници ще се регламентира Как се движи ипотечния пазар през първото тримесечие на 2016г.? Кредитният пазар в края на 2015г. и очакванията за 2016г. Кредитният пазар през лятото на 2015 година! Кредитния пазар през пролетта на 2015г.!!! Годишен анализ на Кредит Център за 2014г. Прогноза на Кредит Център за пазара на ипотечни заеми през предстоящата 2015 година Анализ на кредитния пазар за месец октомври 2014 година Месечен анализ на кредитния пазар за месец септември 2014

Пресцентър: