най-големият кредитен консултант в България

Увеличил ли се е или е намалял процента на българите изтеглили ипотечен кредит през месец юли?

00110.07.2015г.

Потребителските заеми са с лихва 7-11%

30% повече българи са взели ипотечен кредит през юни спрямо предходния месец. Това смята консултантът Тихомир Тошев, цитиран от БТА.

По думите му през юли и август също се очаква ръст, но по-малък заради летните отпуски. “Най-вероятно до края на тази година ще видим и още по-осезаеми ръстове в кредитирането като най-високи ще са в ипотечното кредитиране, следвани от фирменото и потребителското кредитиране, прогнозира той.

Подобни са очакванията и на експертите на една от големите търговски банки у нас, които коментират, че изгодните оферти по ипотечните кредити вече са довели до нарастване на търсенето им. Според тях интересът към този тип финансиране не само ще се запази, но и вероятно ще се завиши през втората половина на годината. От трезора с чужд собственик отчитат, че през първата половина на 2015 г. се запазва пазарната тенденция за плавно понижение на лихвите по новите кредити за домакинствата.

Последните оповестени данни от БНБ сочат, че през май 2015 г. средният лихвен процент по новоотпуснатите жилищни кредити в левове е 5,95 процента, като се е понижил с 0,70 процентни пункта спрямо май 2014 г.отчитат експертите на банката.

Продължава и тенденцията към намаление на ГПР по този тип кредити, наблюдавана от 2011 година, като към май 2015 година той възлиза на 6,45%, като понижението в сравнение с май 2014 година е с 1,1%. Според банковите експерти към настоящия момент условията за взимане на ипотечен кредит са по-изгодни от тези преди кризата.

Тихомир Тошев коментира, че в последните месеци много банки са подобрили условията си по ипотечните кредити и в момента масово предложенията се движат в рамките между 5,5 процента и 6 процента, а за кредитополучатели с висок осигурителен доход и ниска кредитна задлъжнялост се оформят промоционални оферти с лихва и под 5,5 процента. При ипотечните кредити средно за България се теглят суми от порядъка на 36 000 евро, като за София средният размер на ипотечния кредит доближава 50 000 евро, в по-малките градове сумата е около 20 000 – 25 000 евро.

Лихвите по потребителските заеми продължават да се движат между 7% и 11%, най-често изтеглените кредити са с лихви между 8 и 9 на сто, сочат данните на консултантската компания. Предпочитаната сума е най-често между 8000 и 10 000 лв. При фирменото кредитиране също има много сериозно движение на лихвите надолу – виждаме лихви от порядъка на 4 – 4,5 до 5 на сто. Според Тихомир Тошев бизнесът вече е по-спокоен да търси кредитиране, защото срещу относително добра цена на финансовия ресурс може да си позволи значителни подобрения и съответно увеличение на приходите си, посочи анализаторът. По думите му ръстът при фирменото кредитиране тепърва предстои.

Източник Varna.utre.bg

Вижте още:

Какви са нивата на отпуснатите заеми по време на мораториума? Бум на ипотеките за къщи С какви средства ходят българите на почивки и екскурзии? Тихомир Тошев, “Кредит Център”: COVID-19 отказа от потребителски заем половината клиенти Тихомир Тошев: Не бързайте да отлагате кредити, ще ви скочи вноската Каква е месечната вноска по ипотечен кредит в началото на 2020 година? Тихомир Тошев: Бързите кредити вече не са толкова бързи С какви средства ходят българите на почивка? Идва ли краят на изгодните жилищни заеми? За какво теглят кредити хората на възраст от 20 до 25 години? Има ли спад на лихвите по потребителските кредити? Задава ли се нов крах на пазара на имоти? Ще нарастват ли лихвите по ипотечни кредити? Как предпочита да живее българинът??? Добър ли е моментът за сделки с имоти? Ще скочат ли лихвите по кредитите? Имотен бум! Скачат лихвите, скача и вноската Kолко и как може да спестите при предоговарянето на ипотечните заеми Лихвите са твърде ниски за нашия пазар заради рисковата премия Вноските по кредитите не трябва да надхвърлят 25% от доходите