най-големият кредитен консултант в България

Кредитният пазар през лятото на 2015 година!

25.08.2015г.

Почти всеки втори ипотечен кредит у нас се тегли за покупка на първо жилище научи „Монитор”.

Според Тихомир Тошев от „Кредит център” българите най-често теглят ипотека за покупка на жилище и причината е раздвижването на имотния пазар.

По думите му в момента много хора, отлагали дълго време покупката на имот сега се решават да го направят. „Те се делят основно на 3 групи и по-голямата от около 45% са купувачите на първо жилище”, пояснява той. „Втората е от имащи собствен апартамент, но си купуват по-голям в по-хубав квартал. Най-често те продават първото и плащат разликата в цената с ипотечен кредит. На тях се падат около 30% от жилищните заеми. 10-12% от ипотеките се теглят, когато се сменя банката и се рефинансира старият кредит или пък той се обединява с други по-малки потребителски заеми. Има една малка група от около едва 3%, вземащи ипотека, като залагат имот и ползват парите за други цели – ремонт или покупка на скъпи вещи за дома или за други текущи нужди”, добавя Тошев. Според експерта в момента средният размер на ипотеката у нас е около 37 000 евро. В София има най-голямо нарастване и достига 51 000 евро. Той пояснява, че статистиката на ипотеките продължава да се води в евро, защото и жилищата се оферират в тази валута. Данните обаче показват, че над 94% от ипотечните кредити се теглят в лева, защото повече банки вече предлагат по-изгодни условия за заемите в родната валута. Тошев смята още, че вече голяма част от купувачите на жилища са натрупали достатъчно спестявания за да осигурят самоучастието си от 15%, което е минимумът, изискван от банките за покриване на цената на имота. Повечето от тях имат спестени между 20 и 30 на сто от нужните пари за покупка на имота, а някои и повече. На ипотечния пазар у нас най-активни са хората на възраст между 28 и 35 години, сочи още статистиката. Те са тези, имали възможност да спестят средства, но в същото време не са се решавали да теглят заем за покупка на имот. „Има и увеличаване на разрешителните за строеж на жилища, заради нарасналото търсене на нови апартаменти. В момента няма достатъчно предлагане на качествени имоти с добро местоположение. Това ще активизира имотния пазар и сделките ще се увеличат”, прогнозира още Тошев. Според него другата причина за увеличаване на търсенето на ипотеки е спадът на лихвите им. „Вече имаме клиенти, успели да изтеглят заеми на нива от под 5%. Най-вероятно нивото им догодина ще бъде от 4.7% и 5.5%, което ще мотивира хората да купуват имот със заем. В момента ГПР-то по ипотеките е между 5% и 6%. През миналата година то падна под нивата от преди кризата от 2008 г. Бавно вървим към средновропейските цени на ипотеките”, смята той.

Източник Profit.bg

Вижте още:

Тихомир Тошев: Април е рекордьор в историята по новоотпуснати ипотечни кредити Какви ще са лихвите по кредитите през 2021 година? Тихомир Тошев: Очакваме 15 % ръст на ипотечните кредити до края на годината Т. Тошев: Вероятността от промяна на валутния курс заради ERM II е минимална Имотният пазар през 2019г.!!! Имотният пазар през 2018г.!!! Какво се помени през последните години на кредитния пазар у нас? Какъв беше кредитния пазар през 2017г. в България? Кредитният пазар през лятото на 2017г.!!! Прогноза на Кредит Център за лято 2017 година Прогноза на Кредит Център за 2017 година Тихомир Тошев: Най-после професията на кредитните посредници ще се регламентира Как се движи ипотечния пазар през първото тримесечие на 2016г.? Кредитният пазар в края на 2015г. и очакванията за 2016г. Кредитният пазар през лятото на 2015 година! Кредитния пазар през пролетта на 2015г.!!! Годишен анализ на Кредит Център за 2014г. Прогноза на Кредит Център за пазара на ипотечни заеми през предстоящата 2015 година Анализ на кредитния пазар за месец октомври 2014 година Месечен анализ на кредитния пазар за месец септември 2014

Пресцентър: