най-големият кредитен консултант в България

Отразява ли се кризата в Гърция върху банковия пазар у нас?

1209.07.2015г.

Кризата в Гърция засега не се отразява върху банковия пазар у нас, смятат анализатори

Очаква се рекорден ръст в ипотечното кредитиране в България през юни. Засега няма никакво отражение на гръцката финансова криза върху банковия пазар у нас. Това коментират пред БТА анализатори и кредитни консултанти.

Все още не е излязла статистиката на БНБ за юни, но по предварителни прогнози очакваме през юни спрямо предходния месец 30% ръст на ипотечните кредити, прогнозира кредитният анализатор Тихомир Тошев.

По думите му през юли и август също се очаква ръст, но по-малък заради летните отпуски. Най-вероятно до края на тази година ще видим и още по-осезаеми ръстове в кредитирането, като най-високи ще са в ипотечното кредитиране, следвани от фирменото и потребителското кредитиране, очаква той.

Подобни са очакванията и на експертите на една от големите търговски банки у нас, които коментират, че изгодните оферти по ипотечните кредити вече са довели до нарастване на търсенето им. Според анализаторите на Пощенска банка интересът към този тип финансиране не само ще се запази, но и вероятно ще се завиши през втората половина на годината.

Тошев коментира, че в последните месеци много банки са подобрили условията си по ипотечните кредити и в момента масово предложенията се движат в рамките между 5,5 и 6%, а за кредитополучатели с висок осигурителен доход и ниска кредитна задлъжнялост се оформят промоционални оферти с лихва и под 5,5%.

При потребителските кредити лихвите продължават да се движат между 7 и 11%, най-често изтеглените кредити са с лихви между 8 и 9%, коментира Тошев. При фирменото кредитиране също има много сериозно движение на лихвите надолу – виждаме лихви от порядъка на 4 – 4,5 до 5%, добави той.

Бизнесът вече е по-спокоен да търси кредитиране

Бизнесът вече е по-спокоен да търси кредитиране, защото срещу относително добра цена на финансовия ресурс може да си позволи значителни подобрения и съответно увеличение на приходите си, посочи анализаторът. Според Тошев ръстът при фирменото кредитиране тепърва предстои.

При ипотечните кредити средно за България се теглят суми от порядъка на 36 хил. евро, като за София средният размер на ипотечния кредит доближава 50 хил. евро; в по-малките градове сумата е около 20 хил. – 25 хил. евро. При потребителските кредити предпочитаната сума е най-често между 8 хил. и 10 хил. лв., посочи Тошев.

Според анализаторите вече се наблюдава раздвижване и в строителния бранш в отговор на нарасналото търсене на жилища. По данни на Националния статистически институт броят на въведените в експлоатация новопостроени жилищни сгради през първото тримесечие на 2015 г. е с 4,9% повече спрямо първото тримесечие на 2014 г. Делът на тристайните апартаменти е 33,2 на сто и изпреварва леко двустайните, които са 32,8%.

Гръцката криза не оказва влияние върху банковия пазар у нас

Засега не забелязваме влияние на гръцката криза върху поведението на депозантите или на кредитополучателите у нас, коментира Тихомир Тошев. По думите му много добре се обяснява публично проблемът с Гърция и натрупания от държавата дълг и че това няма да се отрази върху нашата банкова система и затова хората не се чувстват притеснени.

Тези, които са планирали да изтеглят кредити и да закупят имот или да изтеглят кредит за друга належаща нужда, го правят, коментира Тошев. При депозантите също не се наблюдава притеснение според него. Виждаме, че депозитите в банките продължават да растат, въпреки че темповете на нарастване са значително по-малки отпреди, добави той.

Всички следим с интерес каква ще е развръзката в Гърция – ако се стигне до излизането й от еврозоната, ефектът ще е по-скоро върху бизнеса, а не толкова върху банковата система, смята кредитният анализатор. Според него ще бъдат повлияни компаниите с гръцка собственост в България, които търгуват с Гърция. Какъвто и да е изходът от кризата в южната ни съседка, то той няма да повлияе върху лихвите по кредитите, категоричен е Тошев.

Източник Investor.bg 

Вижте още:

Какви са нивата на отпуснатите заеми по време на мораториума? Бум на ипотеките за къщи С какви средства ходят българите на почивки и екскурзии? Тихомир Тошев, “Кредит Център”: COVID-19 отказа от потребителски заем половината клиенти Тихомир Тошев: Не бързайте да отлагате кредити, ще ви скочи вноската Каква е месечната вноска по ипотечен кредит в началото на 2020 година? Тихомир Тошев: Бързите кредити вече не са толкова бързи С какви средства ходят българите на почивка? Идва ли краят на изгодните жилищни заеми? За какво теглят кредити хората на възраст от 20 до 25 години? Има ли спад на лихвите по потребителските кредити? Задава ли се нов крах на пазара на имоти? Ще нарастват ли лихвите по ипотечни кредити? Как предпочита да живее българинът??? Добър ли е моментът за сделки с имоти? Ще скочат ли лихвите по кредитите? Имотен бум! Скачат лихвите, скача и вноската Kолко и как може да спестите при предоговарянето на ипотечните заеми Лихвите са твърде ниски за нашия пазар заради рисковата премия Вноските по кредитите не трябва да надхвърлят 25% от доходите