най-големият кредитен консултант в България

Кредитния пазар през пролетта на 2015г.!!!

Пролетно оживление настъпва на кредитния пазар.

Тенденциите са все по-отчетливи – по-ниски лихви по кредитите, активност на имотния пазар. И все пак предпазливостта не е забравена, и няма желаещи да вземат заем, за да “ваканцуват”.


“Повечето кредити се теглят с цел инвестиция в съществуващ имот или за покупка на нов”, обобщава Тихомир Тошев, изпълнителен директор на консултантската компания Кредит Център, пред Dnes.bg.
По думите му и през март, и през април се наблюдава увеличение на изтеглените потребителски кредити, ръст има и при ипотечните.
“От началото на годината виждаме доста сериозно активизиране на имотния пазар. Може би тази година ще е първата, в която ще отчетем по-сериозен ръст на ипотечните кредити с цел покупка на имот. Пазарът е доста жив, първите месеци на годината регистрираха лек ръст в цените на имотите в големите градове, което мотивира доста хора да купят имот сега“, обяснява той.
Потребителски кредити търсим основно за належащ ремонт на жилището и допълнително обзавеждане. По-високи са и сумите, които вземаме – между 20 000 и 50 000 лева. Към такъв кредит се ориентират и тези, които ще купуват имот със спестени пари, но все пак не разполагат с цялата сума.
“Предпазливостта, която наблюдавахме от 2008 година насам, започва да изчезва специално при ипотечните кредити, което се дължи не само на факта, че цените на имотите вече не падат и тръгват нагоре, но и на това, че в момента лихвите по ипотечните кредити са изключително ниски“, казва Тихомир Тошев.
По думите му напълно нетрадиционно още от началото на годината банките подобриха лихвите по ипотечните си кредити и в момента те се движат между 5.5 и 6.5%, а при преференциални оферти и по-ниски.
Той прогнозира, че по-добрите лихви и условия като цяло за отпускане на кредит, и ясно достигнатото дъно в цените на недвижимите имоти ще мотивират все повече хора до края на годината да направят инвестиция в имот, която за българина продължава да е най-достъпна и прозрачна.
Средно банките финансират в момента до 85% от стойността на имота, който се купува с кредит, като в някои оферти финансирането достига до 90%. Началните такси също са значително намалени.
“За да не се повтаря това, което се случи 2008 година, всички ще бъдат по-предпазливи – и клиентите, и банките, но има добра среда за всички разумно взети решения за покупка на имот”, коментира консултантът.
Същевременно лихвите по депозитите също слизат надолу и се движат около 1%, което пък ни мотивира да търсим по-висока доходност другаде.
Дори и при тези ниски лихви обаче депозитите за момента нарастват, тоест като цяло хората продължават да са в режим на спестяване, а потреблението все още е ниско, отчитат експертите.
Според Тихомир Тошев най-вероятно в края на годината ще можем да отчетем малко по-сериозно раздвижване на потреблението, тъй като хората искат да имат достатъчно спестени средства като буфер при евентуални проблеми.
Експертът прогнозира задържане на лихвените нива по кредитите и през лятото, а през есента още един етап на намаление, който в края на годината да се изрази в 4.75%-5.75% лихви при най-добрите оферти.
Все по-рядко се вземат кредити за плащане на сметки за ток, вода и парно. Все по-често обаче се търси кредит за обединяване на различни задължения при по-добри условия.
Винаги ще има и място за сектора на т.нар. “бързи кредити”. Тихомир Тошев очаква все повече те да се доближават до основната си цел – вземане на малки суми за много кратък период, тоест 100-300 лева, които да се връщат в рамките на седмица, до месец.
Наблюденията му показват, че търсещите по-големи суми, дори от порядъка на 500-1000 лв., се ориентират към банките заради оскъпяването.
Лихвите по потребителски кредити в момента се движат между 7-11%, докато оскъпяването на годишна база продължава да е 40-60% за по-големите суми при бързите кредити и 300-400% за малките. Но и тези кредити имат своето място на пазара, както го имат в развитите икономики – ако спешно търсите малка сума и можете да я върнете бързо.

Източник Dnes.bg

Вижте още:

Тихомир Тошев: Април е рекордьор в историята по новоотпуснати ипотечни кредити Какви ще са лихвите по кредитите през 2021 година? Тихомир Тошев: Очакваме 15 % ръст на ипотечните кредити до края на годината Т. Тошев: Вероятността от промяна на валутния курс заради ERM II е минимална Имотният пазар през 2019г.!!! Имотният пазар през 2018г.!!! Какво се помени през последните години на кредитния пазар у нас? Какъв беше кредитния пазар през 2017г. в България? Кредитният пазар през лятото на 2017г.!!! Прогноза на Кредит Център за лято 2017 година Прогноза на Кредит Център за 2017 година Тихомир Тошев: Най-после професията на кредитните посредници ще се регламентира Как се движи ипотечния пазар през първото тримесечие на 2016г.? Кредитният пазар в края на 2015г. и очакванията за 2016г. Кредитният пазар през лятото на 2015 година! Кредитния пазар през пролетта на 2015г.!!! Годишен анализ на Кредит Център за 2014г. Прогноза на Кредит Център за пазара на ипотечни заеми през предстоящата 2015 година Анализ на кредитния пазар за месец октомври 2014 година Месечен анализ на кредитния пазар за месец септември 2014

Пресцентър: