най-големият кредитен консултант в България

Как ще се движат лихвите по ипотеки през 2015г.?

00312.05.2015г.

Ипотечният пазар през тази година ще ни изненада с намаление на лихвите на два пъти през годината.

Експерт прогнозира 4.75% лихви по ипотеки за 2015 г.

Това прогнозира пред журналисти Тихомир Тошев, председател на Асоциацията на кредитните консултанти, цитиран от БТА.

Тошев бе сред участниците във форума “Шумът на парите”. Той посочи, че вече е имало едно съществено намаление на лихвите по ипотечните кредити през февруари, март и април и в началото на есента ще има още едно намаление.

“Очаквам, че в края на тази година ще завършим с лихви по ипотечното кредитиране, близки до средноевропейските”, каза Тошев.

Той прогнозира, че в края на годината нивата на лихвите по ипотеки ще са между 4,75 и 5,75 процента.

Фиксираните лихвени проценти няма да са най-предпочитаните на пазара, но ще продължават да имат своите клиенти, коментира Тошев. Според него около 30 на сто от клиентите се насочват към този вид продукт, който е на малко по-висока цена, но пък дава сигурност, че за определен период лихвата по кредита няма да се променя.

В началото на тази година интересът към тристайни апартаменти в големите градове е взел превес над доскоро най-търсените двустайни жилища, коментира кредитният консултант. Причината според Тошев е, че българите са започнали да повишават стандарта си и да се стремят към по-големи и по-хубави жилища.

Тенденцията е обаче да не се задлъжнява прекомерно при закупуването на имот, отбеляза той. Купувачите на жилища в момента обикновено добре преценяват възможностите си, доходите си и кредитите, които се теглят сега за покупка на жилища са добре обмислени и няма да се превърнат в необслужвани, смята Тошев.

Експертът прогнозира, че през тази година за пръв път от шест години насам, ще се забележи раздвижване и при потребителското кредитиране. Виждаме, че хората вече са по-спокойни, а и данните за повишение на възнагражденията в реалния бизнес показват дават основание да очакваме, че ще нарасне интереса към потребителското кредитиране, добави Тошев.

Източник Dir.bg

Вижте още:

Какви са нивата на отпуснатите заеми по време на мораториума? Бум на ипотеките за къщи С какви средства ходят българите на почивки и екскурзии? Тихомир Тошев, “Кредит Център”: COVID-19 отказа от потребителски заем половината клиенти Тихомир Тошев: Не бързайте да отлагате кредити, ще ви скочи вноската Каква е месечната вноска по ипотечен кредит в началото на 2020 година? Тихомир Тошев: Бързите кредити вече не са толкова бързи С какви средства ходят българите на почивка? Идва ли краят на изгодните жилищни заеми? За какво теглят кредити хората на възраст от 20 до 25 години? Има ли спад на лихвите по потребителските кредити? Задава ли се нов крах на пазара на имоти? Ще нарастват ли лихвите по ипотечни кредити? Как предпочита да живее българинът??? Добър ли е моментът за сделки с имоти? Ще скочат ли лихвите по кредитите? Имотен бум! Скачат лихвите, скача и вноската Kолко и как може да спестите при предоговарянето на ипотечните заеми Лихвите са твърде ниски за нашия пазар заради рисковата премия Вноските по кредитите не трябва да надхвърлят 25% от доходите