най-големият кредитен консултант в България

Какъв беше кредитният пазар през 2014г.?

001

Изминалата година стартира с ниска активност, но през последните три месеца се наблюдава раздвижване,

отчитат консултанти

Промените в Закона за потребителския кредит и случаят с КТБ бяха сред основните фактори, които „рисуваха“ картината на кредитния пазар през изминалата година.

При ипотечните кредити лихвите се понижиха, някои такси бяха премахнати и се появиха нови продукти. Това се посочва в обобщение за 2014 г. на консултантската компания “Кредит Център”.

„Годината стартира с ниска активност и пасивно поведение от страна на потребителите, тъй като противоречивите тези в публичното говорене по отношение на промените в закона объркваха хората и те предпочитаха да заемат изчаквателна позиция“, коментира Тихомир Тошев, изпълнителен директор на компанията.

„Може да се каже, че тази тенденция бе валидна за цялото първо шестмесечие. През втората половина на 2014 г. станахме свидетели на раздвижване, особено през последните 3 месеца на годината“, допълва Тошев.

По думите му кредитирането логично се е оживило като резултат от адаптирането на участниците на пазара към промените и съответно подобряването на условията по ипотечните кредити. От друга страна, ниските лихви по депозитите и усещането за несигурност, резултат от банковите сътресения, са накарали редица потребители да преосмислят съхранението на парите си. Много от тях са взели именно решението за покупка на имот с наличните средства и доплащане на сделката с ипотечен или потребителски кредит.

Годината е донесла и друга, по-позитивна тенденция на ипотечния пазар. От компанията са регистрирали ръст в търсенето на ипотеки за покупка на жилища в строеж. В повечето случаи искането е за финансиране на етап Акт 15. От своя страна, строителите са станали по-гъвкави в предлагането на различни схеми за покупка на ново строителство.

Друго традиционно за пролетния сезон раздвижване е свързано с ръст на запитванията за 100% финансиране при покупка на жилище. През април броят на заинтересованите от такъв тип кредитиране е нараснал с около 15%.

С наближаването на влизането в сила на промените в закона на пазара се появиха нови ипотечни продукти. В опит да изпреварят новата регулация някои банки започнаха да предлагат кредити без такси за усвояване, годишно обслужване и предсрочно погасяване. Както се очакваше, премахването на таксите доведе до леко повишение на лихвите, но общата цена на кредита се запази, дори в някой случай леко се понижи, коментират от Кредит Център.

Премахването на таксата за предсрочно погасяване раздвижи пазара на рефинансиране на кредитите и даде повече увереност на новите предитополучателите, които през предишните години целенасочено търсеха кредитни продукти без такса за предсрочно погасяване.

През август първите сделки по новите правила станаха факт, като първите кредити с ограничена отговорност откриха своите клиенти. В традиционно слабия за финансови сделки ваканционен месец активността на пазара на кредититране се запази стабилна.

Есента доведе до по-голям ръст в запитванията за ипотечни кредити – около 20%. За това, освен чисто икономическите фактори, допринесе и успокояването на политическата сцена. Домакинствата традиционно пристъпиха към проучване на възможностите за покупка на жилище, а най-активните от тях успяха да затворят сделките преди края на календарната година. Друг двигател на активизирането бе желанието на много потребители за покупка на по-качествен апартамент и периодът им предложи всички предпоставки за подобна стъпка.

На годишна база ръстът в броя на сделките бе около 5%, посочват от компанията. Същевременно продължи понижаването на лихвите по ипотечни кредити и в края на 2014 офертите се движеха между 6 и 7%.

Среден размер и валута

Средният размер на изтеглените ипотечни кредити за изминалата 2014 г. е 34 534 евро, което е леко покачване – с около 1 500 евро, спрямо 2013 година. Най-високата стойност отново е в София – близо 45 000 евро, като това е най-високата стойност за столицата от последните 5 години насам.

Във Варна тенденцията е обратна – средният размер на заемите – малко под 30 000 евро, е най-ниската за 5-годишния период. Близо 26 000 е средният размер в Бургас, а стойността за Пловдив е малко под 22 000 – и в двата града не се наблюдава сериозно движение в сравнение  с предходни години, посочват още от Кредит Център.

Съотношението между еврото и лева за страната през годината е 16/84, като най-популярна е българската валута в Пловдив сред големите населени места. Във Варна и Бургас съответно 83% и 89% са изтеглените заеми са в лева. Най-ниска е популярността на родната валута в столицата, където е изборът на три четвърти от потребителите.

Възрастово разпределение на потребителите

Без съществени промени остава разпределението на клиентите по възрастови групи. Малко над 47% е делът на потребителте между 26 и 35 години, които са и най-активните кредитополучатели. Втората по големина група е тази на хората между 36 и 45 години – малко над 34% е техният дял. Над 45 години са 10,8% от потребителите, а най-младите представляват близо 8%, посочват от консултантската компания.

Разпределение на кредитите по размер

Най-популярните по размер заеми са тези между 10 000 и 30 000 евро – представляват близо 48% от всички. Малко над 27% са кредитите на стойност между 30 000 и 50 000 евро. Като цяло, тези заеми намаляват дела си спрямо предходни години. Малко по-високи – с около 1-2% спрямо предходни години растат дяловете на заемите съответно между 70 000 и 90 000 евро, както и тези над 90 000 евро. Растат и заемите на стойност между 50 000 и 70 000 евро – през 2014 година те представляват 12,33% от всички. Кредитите до 10 000 евро са 3,75%, се казва още в анализа.

Срок на ипотечните заеми

Близо 45% от изтеглилите заем през 2014 година ще го изплащат между 16 и 20 години, като техният дял е нараснал спрямо предходните няколко 12-месечия. Увеличил се е и процентът на хората, които са избрали да изплащат заема си между 21 и 25 години. От 10 до 15 години с вноски по кредит ще се ангажират около 10% от потребителите, а избралите най-краткия срок – до 10 години, заемат около 1,5%. Най-дългият срок – над 30 години, е изборът на 1,86% от хората, а между 26 и 30 години вноски ще плащат 9,4% от потребителите.

Процент на финансиране

Между 70% и 80% външно финансиране е изборът на най-много потребители, сключили сделка през 2014 година – 24,25% заемат те от всички. Следващата по брой група клиенти е тази на хората, които покриват между 60% и 70% от стойността с кредит. Третата група е на тези, взели решението да ползват 50% до 60% външен заем – те са 17% от всички. Клиентите, ползващи заем за 40% до 50% са малко над 15% от всички, а 12,42% е делът на хората, които се възползват от кредит за 80% до 90% от стойността. Със заем над 90% покупка правят 2,74%, а най-малък процент финансиране – до 40%, потребяват 5% от клиентите през 2014 година.

Източник Investor.BG

Вижте още:

Какви са нивата на отпуснатите заеми по време на мораториума? Бум на ипотеките за къщи С какви средства ходят българите на почивки и екскурзии? Тихомир Тошев, “Кредит Център”: COVID-19 отказа от потребителски заем половината клиенти Тихомир Тошев: Не бързайте да отлагате кредити, ще ви скочи вноската Каква е месечната вноска по ипотечен кредит в началото на 2020 година? Тихомир Тошев: Бързите кредити вече не са толкова бързи С какви средства ходят българите на почивка? Идва ли краят на изгодните жилищни заеми? За какво теглят кредити хората на възраст от 20 до 25 години? Има ли спад на лихвите по потребителските кредити? Задава ли се нов крах на пазара на имоти? Ще нарастват ли лихвите по ипотечни кредити? Как предпочита да живее българинът??? Добър ли е моментът за сделки с имоти? Ще скочат ли лихвите по кредитите? Имотен бум! Скачат лихвите, скача и вноската Kолко и как може да спестите при предоговарянето на ипотечните заеми Лихвите са твърде ниски за нашия пазар заради рисковата премия Вноските по кредитите не трябва да надхвърлят 25% от доходите