най-големият кредитен консултант в България

Как се движи ипотечния пазар през месец октомври?

imagesCA0JRDV4

Леко съживяване на ипотечния пазар

Средният размер на кредитите за страната през октомври е 35 000 евро, като се търсят основно ипотечни заеми от хора между 36 и 45 г.

Това отчитат експертите от Кредит Център в месечния си анализ.

Основните причини за активността на домакинствата са две – първите знаци за очертаване на политическа стабилност и желанието на част от домакинствата да повишат качеството си на живот, сменяйки по-малкия си апартамент с по-качествен.

Слабо се е повишил броя на най-младите кредитоискатели в страната за сметка на групата на най-възрастните (над 45 год.). Най-активни остават потребителите между 36 и 45 години, които вече са над 47% от всички. След тях е групата на купуващи първо жилище – тези на възраст между 26 и 35 години – 33.2%.

Видима разлика в посока намаление се вижда при най-малките по размер ипотеки – тези под 10 000 евро. Тегленето на такава сума никога не е било оправдано откъм усилия и допълнителни разходи за преминаване през цялата процедура на кредитиране за минимална сума и потребители вече си дават сметка за това.

Затова и преминаването на психологическата граница от 10 000 евро е видимо, а делът на ипотеките между 10 и 30 000 евро вече е над 55%. И през октомври малко над 1/4 от ипотеките са на стойност между 30 000 и 50 000 евро, а най-скъпите – тези над 90 000 евро са малко над 3%.

Едва 0.3% от ипотеките през октомври не са целеви, а за лично ползване, като дори те често се използват за дофинансиране на други имотни сделки.

“Ръстът на запитванията в големите градове на страната през октомври беше осезаем. Вярваме, че всички причини, които го предизвикаха, ще продължат да влияят и до края на годината”, коментира Тихомир Тошев, Изпълнителен директор на Кредит Център.

Според него анализът на поведението на потребителите ни показва едно плавно завръщане на сигурността.

“Можем да го отдадем на умората от притесненията и желанието на домакинствата да реализират плановете си за покупка в настоящата календарна година, както и на появата на интересни предложения на пазара на недвижими имоти”, допълва Тошев.

Ръстът на запитванията в Кредит Център е 12% спрямо предходния октомври и 8% спрямо изминалия септември.

“И двете страни – финансиращи организации и потребители, имат желание да ускорят процедурите и да стигнат до сделка в рамките на трите месеца до края на годината”, споделя Тошев.

По думите му у част от клиентите има дори припряност, особено когато харесат имот преди да имат одобрение за кредит.

Средният размер на кредитите за страната през октомври се задържа на нивата от 35 000 евро за цялата страна, демонстрирайки трайна стабилност в поведението на потребителите. Делът на евровите кредити намалява постепенно, макар и с 1 процент, което не е толкова значимо за пазара, колкото показателно за очертаващата се тенденция.

Източник Dir.bg

Вижте още:

За какво теглят кредити хората на възраст от 20 до 25 години? Има ли спад на лихвите по потребителските кредити? Задава ли се нов крах на пазара на имоти? Ще нарастват ли лихвите по ипотечни кредити? Как предпочита да живее българинът??? Добър ли е моментът за сделки с имоти? Ще скочат ли лихвите по кредитите? Имотен бум! Скачат лихвите, скача и вноската Kолко и как може да спестите при предоговарянето на ипотечните заеми Лихвите са твърде ниски за нашия пазар заради рисковата премия Вноските по кредитите не трябва да надхвърлят 25% от доходите Колко от жилищата се купуват с ипотека Ако краят на поевтиняването на кредитите се вижда, струва ли си фиксиране на лихвата! Какви са очакванията за ипотечния пазар през 2017г.? За какво да внимават клиентите, когато решат да рефинансират кредита си? Добра възможност ли са взаимните фондове за инвестиране? Възможни ли са лихви по кредитите под 4% ? Как се движи пазарът на ипотечните кредити в България? Има ли ръст в пазара с луксозни имоти? Проработиха ли ограниченията пред фирмите за бързи кредити?