най-големият кредитен консултант в България

Какъв е основния страх на кредитополучателите?

Задлъжняването за дълъг период – основен страх на кредитополучателите

При теглене на ипотечен кредит потребителите се опасяват също от загуба на доходи, рязко покачване на лихвите и рязък спад в цената на закупения имот.

Средният размер на кредитите за страната през септември отново нараства и достига и 35 352 евро, сочат данните на компанията. Съотношението между еврото и лева пак е в полза на родната валута, която заема дял от 88% от всички при 85% за август.

Средният размер в София през септември се повишава до близо 40 хил. евро. Тенденцията при останалите големи градове е по-умерена и няма съществени промени. Еврото остава най-популярно в столицата – 33% от кредитите са в тази валута, докато във Варна, Бургас и Пловдив над 90% от заемите са изтеглени в лева.

Покачва се възрастовата граница на най-активните кредитополучатели. Близо половината от тях през септември са на възраст между 36 и 45 години, а тези над 45-годишна възраст заемат дял от над 15% от всички.

За пореден месец кредитите между 10 хил. и 30 хил. евро остават най-желани и през септември те са над 55% от всички. Около една четвърт от ипотеките са на стойност между 30 хил. и 50 хил. евро, а най-скъпите – тези над 90 хил. евро, заемат дял от 4,2%. Най-ниските по размер заеми – до 10 хил. евро, са 3,4% от всички през септември.

Само 0,4% от всички кредити са изтеглени за лично ползване. Останалите са за придобиването на жилище.

Най-предпочитаният срок остава този между 16 и 25 години – над 45% са избрали този период за погасяване. Вторият по популярност е този между 21 и 25 години, като най-дългият – над 30 години, е изборът на едва 1,4% от потребителите. До 10 години ипотеката си ще изплащат 2,7% от потребителите на ипотечни кредити през септември.

Финансиране на 60% до 70% от стойността на имота продължава да ползва най-голям дял от кредитополучателите – 26%.

Източник Investor.BG

Вижте още:

Какви са нивата на отпуснатите заеми по време на мораториума? Бум на ипотеките за къщи С какви средства ходят българите на почивки и екскурзии? Тихомир Тошев, “Кредит Център”: COVID-19 отказа от потребителски заем половината клиенти Тихомир Тошев: Не бързайте да отлагате кредити, ще ви скочи вноската Каква е месечната вноска по ипотечен кредит в началото на 2020 година? Тихомир Тошев: Бързите кредити вече не са толкова бързи С какви средства ходят българите на почивка? Идва ли краят на изгодните жилищни заеми? За какво теглят кредити хората на възраст от 20 до 25 години? Има ли спад на лихвите по потребителските кредити? Задава ли се нов крах на пазара на имоти? Ще нарастват ли лихвите по ипотечни кредити? Как предпочита да живее българинът??? Добър ли е моментът за сделки с имоти? Ще скочат ли лихвите по кредитите? Имотен бум! Скачат лихвите, скача и вноската Kолко и как може да спестите при предоговарянето на ипотечните заеми Лихвите са твърде ниски за нашия пазар заради рисковата премия Вноските по кредитите не трябва да надхвърлят 25% от доходите