най-големият кредитен консултант в България

Какво е отношението на потребителите към кредитите с ограничена отговорност?

Рискът за банките при отпускането на подобни заеми е минимален, според консултантска компания

Т. нар. кредити с ограничена отговорност вероятно ще наберат популярност сред потребителите. През миналия месец няколко кредитополучатели вече са избрали да се възползват от такъв тип заем за покупка на жилище, съобщават от консултантската компания КредитЦентър.

Кредитите с ограничена отговорност бяха въведени с промените в Закона за потребителския кредит, припомня консултантската компания. При тях се предвижда банката да финансира до 50 на сто от сделката за имота, а ако изпадне в затруднение, клиентът отговаря само до размера на обезпечението, т. е. продажбата на имота е достатъчна, за да изчисти задължението му към банката.

Рискът за банките при отпускането на подобни заеми е минимален, тъй като вероятността за нов спад на цените на имотите с до 50% е малка, коментира изпълнителният директор на КредитЦентър Тихомир Тошев.

„Трябва да се отбележи, че това са първи стъпки на пазара на кредити с ограничена отговорност и през следващите месеци и двете страни – клиенти и банки, ще променят поведението си спрямо тези продукти. Очакваме нови оферти за този вид кредити, които ще са в резултат от търсенето им и изискванията на клиентите”, посочва той.

Тошев прогнозира силен финал на годината за ипотечния пазар заради по-засилената активност на купувачите на жилища и по-добрите оферти на банките.

През август средният размер на изтеглените ипотеки като цяло за страната пада отново под 35 хил. евро. Три четвърти от отпуснатите заеми са били в лева. В София обаче той е над 36 хил. евро. Най-предпочитани остават заемите до 30 хил. евро, както и тези от 30 до 50 хил. евро.

Най-голямата група кредитополучатели са на възраст от 26 до 35 години, следвани от тези на възраст между 36 и 45 години.

Плавно покачване се наблюдава при кредитите, изтеглени за период от 16 до 20 години. Това движение е за сметка на ипотеките с малко по-дълга продължителност – до 25 години. Предпочитаният размер на външното финансиране на покупката е от 60 до 70 на сто от стойността на имота.

Източник Investor.BG

Вижте още:

Какви са нивата на отпуснатите заеми по време на мораториума? Бум на ипотеките за къщи С какви средства ходят българите на почивки и екскурзии? Тихомир Тошев, “Кредит Център”: COVID-19 отказа от потребителски заем половината клиенти Тихомир Тошев: Не бързайте да отлагате кредити, ще ви скочи вноската Каква е месечната вноска по ипотечен кредит в началото на 2020 година? Тихомир Тошев: Бързите кредити вече не са толкова бързи С какви средства ходят българите на почивка? Идва ли краят на изгодните жилищни заеми? За какво теглят кредити хората на възраст от 20 до 25 години? Има ли спад на лихвите по потребителските кредити? Задава ли се нов крах на пазара на имоти? Ще нарастват ли лихвите по ипотечни кредити? Как предпочита да живее българинът??? Добър ли е моментът за сделки с имоти? Ще скочат ли лихвите по кредитите? Имотен бум! Скачат лихвите, скача и вноската Kолко и как може да спестите при предоговарянето на ипотечните заеми Лихвите са твърде ниски за нашия пазар заради рисковата премия Вноските по кредитите не трябва да надхвърлят 25% от доходите