най-големият кредитен консултант в България

Увеличава ли се или намалява търсенето на имоти?Какви са последствията от приемането на промените в Закона за потребителския кредит?

Увеличава се търсенето на имоти с цел инвестиция заради ниските нива на лихвите по депозитите и заради притеснението на хората покрай ситуацията с КТБ. Това коментира за БТА кредитният консултант Тихомир Тошев, председател на Асоциацията на кредитните консултанти.

Според данните на кредитните консултанти в последните месеци има съществено раздвижване на пазара на имоти ръст на сделките за покупка на имоти. По думите на Тошев това все още не прави пазара “пазар на продавача” – все още купувачите са по-малко и има доста оферти за предлагане на жилища.

Това съотношение обаче започва да се променя и най-вероятно от следващата година ще видим по-осезаем ръст на цените на недвижимите имоти, прогнозира Тошев. Като причини за това явление той посочва изчерпване на най-търсените на пазара имоти – двустайните апартаменти с добри локации в големите градове, както и сериозния спад на лихвите по депозитите.

Голяма част от хората са притеснени заради ситуацията около КТБ, теглят пари от банките и купуват имоти, защото са решили, че имотът е по-сигурна инвестиция, която в момента би могла да им носи и по-висока доходност, отколкото ако държат парите си в банка, коментира Тошев.

Така на пазара на жилищни имоти отново имаме покупки с инвестиционна цел – нещо, което бе изчезнало в последните години. Фактор за раздвижване на търсенето на жилища и то най-вече при новото строителство, е и това, че след строителния бум сега са много по-малко новостроящите се жилищни сгради. Започва да се усеща недостатъчност на предлагането на имоти в новопостроени сгради, затова и статистиките на агенциите за недвижими имоти показват в някои райони на страната повишаване на цените на имотите ново строителство, коментира Тошев.

Основно се търсят двустайните апартаменти в големите градове с добра локация, с добро качество на строителството и с добри комуникации. В София виждаме и увеличение на търсенето на тристайни апартаменти, а в по-малките градове и останалите областни центрове тристайните апартаменти водят в списъка на най-предпочитани за покупка жилища, коментира кредитният консултант.

Влиянието на промените в Закона за потребителския кредит

Тошев коментира и последствията от приемането на промените в Закона за потребителския кредит в средата на годината. Според него вече е ясно, че цената на кредитите не е намаляла въпреки административното отпадане на някои такси.

С промените в закона отпаднаха таксата за усвояване на кредит и таксата за годишно обслужване на кредит. Не може обаче нормативно да се променя цената на дадена услуга, така че забраняването на тези такси у нас не доведе до намаляване на цената на кредита, а просто в част от офертите на банките тези такси смениха името си или влязоха в лихвата, посочи Тошев.

Още по темата Лихвите по новите кредити не отчитат влиянието на законовите промени

От днес отпадат таксите за усвояване и управление на кредити

Ипотечният пазар посрещна първите предложения без такса усвояване и обслужване

С промените отпадна и таксата за предсрочно погасяване на кредит, което бе дългоочаквано от потребителите. Заради спецификата на закона това важи за суми до 75 000 евро, а за кредити над този размер таксата за предсрочно погасяване остава, обясни Тошев. За всички останали кредити – и по нови, и по стари договори, таксата за предсрочно погасяване отпадна, отбеляза експертът.

С премахването на таксите за усвояване на кредита и за годишно обслужване виждаме оферти от финансови институции, които имат изключително малка финансова тежест в началото на заема – при неговото одобрение и отпускане се взема такса максимум до 100 лв., но пък за сметка на това лихвата е малко по-висока, посочи консултантът.

Други банки пък са избрали варианта да увеличат таксата за разглеждане на документи и одобрение на кредит и тя може да се движи в рамките от 0,5 до 1 процента от размера на кредита, но затова пък лихвата по кредита след това е малко по-ниска, отколкото при заемите с първоначално малки такси, очерта картината Тошев. Според него това дава голямо разнообразие от видове оферти.

Заради голямото разнообразие на ипотечни продукти изборът на най-добро предложение е по-труден от преди

Промените в закона за потребителския кредит бяха направени с идея да облекчат кредитополучателите при избора на кредит, но в момента това не е точно така, защото има доста по-голямо разнообразие от ипотечни продукти и изборът на най-добро предложение е дори по-труден, отколкото преди, коментира Тихомир Тошев.

След промените в закона се появиха и така наречените ипотечни кредити с ограничена отговорност – при тях, ако клиентът изпадне в невъзможност да обслужва кредита си, то той отговаря само до размера на обезпечението – ипотекираният имот ще бъде продаден от банката и с това ще приключи задължението на клиента към нея, обясни експертът.

Този вид продукти са изключително разнообразни – има ипотечни кредити с ограничена отговорност, при които цената е същата като стандартните ипотечни кредити, но финансирането покрива максимум 40 до 50% от стойността на имота. Има и предложения, в които финансирането е до 70% от стойността на имота, но лихвата е с между 2 и 3 процентни пункта по-висока от стандартните ипотечни кредити и се движи между 8,5 и 10%, отбеляза Тошев.

ГПР по ипотечните кредити остава непроменен

Като цяло ГПР по ипотечните кредити остава непроменен след поправките в закона, а колкото до лихвените нива по ипотечните кредити, те в момента се движат между 6,25 и 7% в евро и в лева, обобщи председателят на Асоциацията на кредитните консултанти.

Заради отпадането на таксата за предсрочно погасяване пък почти са изчезнали като предлагане на пазара кредитите с фиксирана лихва, отбеляза Тихомир Тошев. Идеята на кредитите с фиксиран лихвен процент бе, че в началото на изплащане на кредита се фиксира по-ниска лихва, а в следващ период тя достига средните пазарни нива. Сега обаче, след като човек може да рефинансира кредита без никаква наказателна лихва, това прави неизгодно предлагането на такъв продукт, каза експертът.

В момента най-често, когато има фиксирана лихва, тя е само за първата година и е близка по размер до лихвата, която се плаща и след това. Разликата между лихвата за фиксирания период и за останалия период се движи между 0,25 и 0,75 процента. При други продукти се предлагат фиксирани лихви за по-дълъг период, но на близки до пазарните нива – от около 6,25 процента и не мисля, че има особен интерес към тези продукти, тъй като се очаква, че в бъдеще лихвите би трябвало леко да вървят надолу, за да доближават средноевропейските нива, прогнозира Тошев.

Източник Investor.BG

Вижте още:

Какви са нивата на отпуснатите заеми по време на мораториума? Бум на ипотеките за къщи С какви средства ходят българите на почивки и екскурзии? Тихомир Тошев, “Кредит Център”: COVID-19 отказа от потребителски заем половината клиенти Тихомир Тошев: Не бързайте да отлагате кредити, ще ви скочи вноската Каква е месечната вноска по ипотечен кредит в началото на 2020 година? Тихомир Тошев: Бързите кредити вече не са толкова бързи С какви средства ходят българите на почивка? Идва ли краят на изгодните жилищни заеми? За какво теглят кредити хората на възраст от 20 до 25 години? Има ли спад на лихвите по потребителските кредити? Задава ли се нов крах на пазара на имоти? Ще нарастват ли лихвите по ипотечни кредити? Как предпочита да живее българинът??? Добър ли е моментът за сделки с имоти? Ще скочат ли лихвите по кредитите? Имотен бум! Скачат лихвите, скача и вноската Kолко и как може да спестите при предоговарянето на ипотечните заеми Лихвите са твърде ниски за нашия пазар заради рисковата премия Вноските по кредитите не трябва да надхвърлят 25% от доходите