най-големият кредитен консултант в България

Новите правила за бързите кредити в сила от 23.07.2014г.

Нови правила за потребителските кредити вече са в сила. С промените в закона отпадат начисленията за управление на заема и наказателната такса за предсрочно погасяване след първата година от тегленето му.

Дългоочакваното отпадане на наказателната такса при предсрочно погасяване на кредита вече е факт. Вратички оказва се, и този път има, поне за по-големите заеми.

Законът за потребителския кредит обхваща заемите до 75 хиляди евро. Така много от банките са разделили условията по ипотечните кредити – до 150 хиляди лева и над 150 хиляди лева.

Все пак основната част от заемите у нас попадат в обхвата на закона и ако година след тегленото заема намерят по-добра оферта, могат да сменят банката без да плащат наказателни такси. За останалите сумата остава, а тя е между 2 и 5%.

За какво да внимаваме?

Mария тегли ипотечен заем преди 5 години. По това време лихвите са значително по-високи. Изчакала е промените в закона и вече разглежда офертите на други банки.

„Определено наказателната такса ме спираше – тя беше в размер на 5%, при 50 хил. евро нещата не стояха никак добре”, коментира тя.

При предсрочно погасяване на кредит от над 75 хиляди евро наказателната такса обаче едва ли ще бъде отменена. Внимателно трябва да се разглеждат и офертите за потребителските заеми:

„Новите оферти показват, че когато законодателят реши да се меси в един бизнес без да го направи прецизно, вместо да улесни потребителите, ще ги обърка още повече. Да, двете такси, които законът казва, че трябва да отпаднат, ги няма, но се появява таксата за разглеждане на документи, която преди почти беше изчезнала”, коментира кредитният консултант Тихомир Тошев.

Таксата за разглеждане започва от 20 лв и стига до 1 % от размера на заема, отчитат анализаторите. Други банки пък са вдигнали лихвите за сметка на таксите. И ако кредитните консултанти засега са по-скоро скептични, потребителски асоциации приемат правилата като победа.

„Ефектът от премахването на тази такса ще се усети най-рано от половин до 1 година, защото ще засили конкуренцията между банките”, смята Богомил Николов.

Сега Мария разглежда оферти със значително по-ниски лихви. С новите условия, които е разгледала, ще спестява около 160 лева на месец.

И все пак рефинансирането на ипотечен заем и занапред няма да е безплатно. Нотариалните такси, оценката и учредяването на нова ипотека отново ще се плащат.

Новите текстове носят още една дългоочаквана промяна – ако повече не можеш да плащаш вноските по ипотеката, банката взима имота и с това дългът се изчерпва.

Анализаторите отчитат, че този тип банкови оферти са значително по-скъпи. Лихвата при тях е около 9 %, при средни нива в момента около 7 на сто. Истинското решение според експерти ще дойде с изготвянето на закон за ипотечните заеми.

Източник Btvnews.bg

Вижте още:

Какви са нивата на отпуснатите заеми по време на мораториума? Бум на ипотеките за къщи С какви средства ходят българите на почивки и екскурзии? Тихомир Тошев, “Кредит Център”: COVID-19 отказа от потребителски заем половината клиенти Тихомир Тошев: Не бързайте да отлагате кредити, ще ви скочи вноската Каква е месечната вноска по ипотечен кредит в началото на 2020 година? Тихомир Тошев: Бързите кредити вече не са толкова бързи С какви средства ходят българите на почивка? Идва ли краят на изгодните жилищни заеми? За какво теглят кредити хората на възраст от 20 до 25 години? Има ли спад на лихвите по потребителските кредити? Задава ли се нов крах на пазара на имоти? Ще нарастват ли лихвите по ипотечни кредити? Как предпочита да живее българинът??? Добър ли е моментът за сделки с имоти? Ще скочат ли лихвите по кредитите? Имотен бум! Скачат лихвите, скача и вноската Kолко и как може да спестите при предоговарянето на ипотечните заеми Лихвите са твърде ниски за нашия пазар заради рисковата премия Вноските по кредитите не трябва да надхвърлят 25% от доходите