най-големият кредитен консултант в България

Лихвите по кредитите ще растат

Някои от дружествата за бързо кредитиране ще бъдат принудени да се изтеглят от пазара заради новите регулации

До края на годината може да има нов закон за ипотечните заеми, прогнозира изпълнителният директор на КредитЦентър Тихомир Тошев.

В интервю за “Сега” той посочи, че лихвите по кредитите ще растат. Част от банките вече започнаха да подготвят продуктите, които трябва да отговорят на промените в закона. Вече три банки имат такива продукти – без такса за усвояване, без такса за годишно обслужване. В останалите финансови институции най-вероятно също тече усилена подготовка да отговорят на новите изисквания.

При ипотечните кредити от 23 юли или може би още в началото на юли ще видим първите продукти, които ще отговорят на изискването, ако след време не можете да обслужвате ипотечния си кредит, да е достатъчно само да върнете имота. Заради това изискване в момента на пазара се създаде интерес към този продукт.

Според Тошев новите заеми за жилище няма да са по-скъпи от другите ипотечни кредити, но ще са с доста по-нисък процент на финансиране. При тях процентът на финансиране на имотите, които се купуват, ще е 50 до 60 на сто, а в лихвата разликата ще е малка.

Някои от дружествата за бързо кредитиране ще бъдат принудени да се изтеглят от пазара заради новите регулации и ограничението за максимална лихва от 50%. Общо взето банките не се занимават с микрокредитиране до 400 лв. Никъде в Европа, защото навсякъде ги има този тип бързи кредити, банките не оперират на този пазар. Но да се затвори тази ниша не е добре. Заради ниските доходи в България тя доста бързо получи развитие и част от хората ползват подобни заеми доста разумно и преценено, отчита експертът. В същото време работата по тях за отпускането им и за контрол е сериозна. С новия таван на оскъпяването работата с такива кредити трудно може да е финансово обоснована.

Euribor, и Sofibor са на много ниски нива – исторически ниски заради финансовата криза, която вилнееше през последните 5 години. В момента началните лихви за теглене на кредит са най-ниските изобщо съществуващи някога на пазара на ипотечните кредити у нас.

Лихвите в момента се движат между 6 и 7%. Но дългосрочно, след като финансовите институции са задължени да формират лихвата по Euribor, и Sofibor, плюс надбавка, клиентите трябва да очакват, че тази лихва ще върви бавно нагоре с възстановяването на пазарите. Това сигурно ще стане в диапазон 3 до 7 години, прогнозира консултантът.

Той допълва, че в момента е достигнато дъното на цените на имотите, а много хора чакаха точно това дъно, за да купят. Това, заедно с освежените ипотечни кредити, без някои такси, с много по-малко разходи в началото, ще мотивира част от хората, които имат нужда от дом, да излязат на пазара и да намерят изгодно предложение.

Тошев очаква през втората половина на годината да има растеж от 3 до 5% при ипотечните кредити. Влияние ще окаже и новият вид ипотечни кредити, при който, ако стане някакъв проблем, клиентът просто ще върне жилището. Немалко хора, дори когато имат спестявания, ще изберат именно този вариант.

Източник Pariteni.bg

Вижте още:

Какви са нивата на отпуснатите заеми по време на мораториума? Бум на ипотеките за къщи С какви средства ходят българите на почивки и екскурзии? Тихомир Тошев, “Кредит Център”: COVID-19 отказа от потребителски заем половината клиенти Тихомир Тошев: Не бързайте да отлагате кредити, ще ви скочи вноската Каква е месечната вноска по ипотечен кредит в началото на 2020 година? Тихомир Тошев: Бързите кредити вече не са толкова бързи С какви средства ходят българите на почивка? Идва ли краят на изгодните жилищни заеми? За какво теглят кредити хората на възраст от 20 до 25 години? Има ли спад на лихвите по потребителските кредити? Задава ли се нов крах на пазара на имоти? Ще нарастват ли лихвите по ипотечни кредити? Как предпочита да живее българинът??? Добър ли е моментът за сделки с имоти? Ще скочат ли лихвите по кредитите? Имотен бум! Скачат лихвите, скача и вноската Kолко и как може да спестите при предоговарянето на ипотечните заеми Лихвите са твърде ниски за нашия пазар заради рисковата премия Вноските по кредитите не трябва да надхвърлят 25% от доходите