най-големият кредитен консултант в България

С колко процента е скочило търсенето на жилищни кредити през месец март?

originalТърсенето на жилищни кредити е скочило с 24% през март

Търсенето на жилищни заеми с фиксирана лихва се е увеличило с 24% през март. Това сочи месечният анализ на консултантската къща Кредит Център. Интересното е, че почти със същия процент растат и сделките с имоти.

 

По данни на Агенцията по вписванията през първото тримесечие на тази година те са нараснали с 23% в сравнение със същия период на миналата година.

Потребителите се ориентират главно към жилищни кредити със сравнително по-дълъг период на фиксирана лихва – 3 години. Най-предпочитаният срок за погасяване на ипотечния заем е между 16 и 20 години. Засилва се и активността на хората, които купуват жилище в по-високия ценови сегмент – между 60 и 100 хил. евро, и се интересуват от максимално изгоден кредит, отчитат от компанията. Все пак от началото на годината досега най-масово търсените жилища си остават в по-ниския сегмент – до 50 000 евро. Клиентите, които теглят по-големи заеми, внимателно сравняват и различните оферти по годишния процент на разходите. В момента при жилищните кредити това число се движи между 7 и 8 на сто. Регистриран е ръст и на запитванията за рефинансиране на различни натрупани задължения, най-често потребителски кредити, кредитни карти, стокови и бързи кредити.

Източник Вестник СЕГА

Вижте още:

Какви са нивата на отпуснатите заеми по време на мораториума? Бум на ипотеките за къщи С какви средства ходят българите на почивки и екскурзии? Тихомир Тошев, “Кредит Център”: COVID-19 отказа от потребителски заем половината клиенти Тихомир Тошев: Не бързайте да отлагате кредити, ще ви скочи вноската Каква е месечната вноска по ипотечен кредит в началото на 2020 година? Тихомир Тошев: Бързите кредити вече не са толкова бързи С какви средства ходят българите на почивка? Идва ли краят на изгодните жилищни заеми? За какво теглят кредити хората на възраст от 20 до 25 години? Има ли спад на лихвите по потребителските кредити? Задава ли се нов крах на пазара на имоти? Ще нарастват ли лихвите по ипотечни кредити? Как предпочита да живее българинът??? Добър ли е моментът за сделки с имоти? Ще скочат ли лихвите по кредитите? Имотен бум! Скачат лихвите, скача и вноската Kолко и как може да спестите при предоговарянето на ипотечните заеми Лихвите са твърде ниски за нашия пазар заради рисковата премия Вноските по кредитите не трябва да надхвърлят 25% от доходите