най-големият кредитен консултант в България

Kакъв ще е годишният процент на разходите в края на 2013г.?

Годишният процент на разходите по ипотечните кредити ще падне под 7 % в края на 2013 г. Това прогнозира кредитният консултант Тихомир Тошев.

По думите му все по-изгодно става да се вземе ипотечен кредит в лева, като в края на миналата година вече са се появили по-добри оферти в лева, отколкото в евро за жилищни заеми. Тошев отбеляза, че има ръст на изцяло кешовите сделки при покупката на жилище, като те са в най-търсения сегмент – двустайни и малки тристайни апартаменти.

В началото на 2013-а годишният процент на разходите по ипотечните кредити се движи при най-изгодните предложения на ниво от 7,5% до по-неизгодните 8% процента, каза Тошев. „Очакванията ни за подобряване на условията през 2013-а са, че в края на годината вероятно ще видим и ГПР под 7% за ипотеките, което ще бъде и най-изгодният кредит, съществувал досега на пазара в България”, каза експертът.

Част от българите, които са осъзнали нуждата си от жилище и са преценили, че сделката няма да затрудни финансите на домакинството, са пристъпили към сключването й, използвайки спестявания и допълвайки с изтеглени кредити. През миналата година новоотпуснатите кредити за покупка на жилища са около 1 млрд. Като цяло се запазва тенденцията домакинствата да купуват жилище изцяло със спестявания, като по думите на Тошев около половината сделки са изцяло кешови, а част от сделките се допълват с потребителски кредити в малък размер. При около 35-40 процента от сделките пък делът на ипотечния кредит е по-голям, каза още кредитния консултант.

Източник DarikFinance.bg

Вижте още:

За какво теглят кредити хората на възраст от 20 до 25 години? Има ли спад на лихвите по потребителските кредити? Задава ли се нов крах на пазара на имоти? Ще нарастват ли лихвите по ипотечни кредити? Как предпочита да живее българинът??? Добър ли е моментът за сделки с имоти? Ще скочат ли лихвите по кредитите? Имотен бум! Скачат лихвите, скача и вноската Kолко и как може да спестите при предоговарянето на ипотечните заеми Лихвите са твърде ниски за нашия пазар заради рисковата премия Вноските по кредитите не трябва да надхвърлят 25% от доходите Колко от жилищата се купуват с ипотека Ако краят на поевтиняването на кредитите се вижда, струва ли си фиксиране на лихвата! Какви са очакванията за ипотечния пазар през 2017г.? За какво да внимават клиентите, когато решат да рефинансират кредита си? Добра възможност ли са взаимните фондове за инвестиране? Възможни ли са лихви по кредитите под 4% ? Как се движи пазарът на ипотечните кредити в България? Има ли ръст в пазара с луксозни имоти? Проработиха ли ограниченията пред фирмите за бързи кредити?