най-големият кредитен консултант в България

Kакъв ще е годишният процент на разходите в края на 2013г.?

Годишният процент на разходите по ипотечните кредити ще падне под 7 % в края на 2013 г. Това прогнозира кредитният консултант Тихомир Тошев.

По думите му все по-изгодно става да се вземе ипотечен кредит в лева, като в края на миналата година вече са се появили по-добри оферти в лева, отколкото в евро за жилищни заеми. Тошев отбеляза, че има ръст на изцяло кешовите сделки при покупката на жилище, като те са в най-търсения сегмент – двустайни и малки тристайни апартаменти.

В началото на 2013-а годишният процент на разходите по ипотечните кредити се движи при най-изгодните предложения на ниво от 7,5% до по-неизгодните 8% процента, каза Тошев. „Очакванията ни за подобряване на условията през 2013-а са, че в края на годината вероятно ще видим и ГПР под 7% за ипотеките, което ще бъде и най-изгодният кредит, съществувал досега на пазара в България”, каза експертът.

Част от българите, които са осъзнали нуждата си от жилище и са преценили, че сделката няма да затрудни финансите на домакинството, са пристъпили към сключването й, използвайки спестявания и допълвайки с изтеглени кредити. През миналата година новоотпуснатите кредити за покупка на жилища са около 1 млрд. Като цяло се запазва тенденцията домакинствата да купуват жилище изцяло със спестявания, като по думите на Тошев около половината сделки са изцяло кешови, а част от сделките се допълват с потребителски кредити в малък размер. При около 35-40 процента от сделките пък делът на ипотечния кредит е по-голям, каза още кредитния консултант.

Източник DarikFinance.bg

Вижте още:

Какви са нивата на отпуснатите заеми по време на мораториума? Бум на ипотеките за къщи С какви средства ходят българите на почивки и екскурзии? Тихомир Тошев, “Кредит Център”: COVID-19 отказа от потребителски заем половината клиенти Тихомир Тошев: Не бързайте да отлагате кредити, ще ви скочи вноската Каква е месечната вноска по ипотечен кредит в началото на 2020 година? Тихомир Тошев: Бързите кредити вече не са толкова бързи С какви средства ходят българите на почивка? Идва ли краят на изгодните жилищни заеми? За какво теглят кредити хората на възраст от 20 до 25 години? Има ли спад на лихвите по потребителските кредити? Задава ли се нов крах на пазара на имоти? Ще нарастват ли лихвите по ипотечни кредити? Как предпочита да живее българинът??? Добър ли е моментът за сделки с имоти? Ще скочат ли лихвите по кредитите? Имотен бум! Скачат лихвите, скача и вноската Kолко и как може да спестите при предоговарянето на ипотечните заеми Лихвите са твърде ниски за нашия пазар заради рисковата премия Вноските по кредитите не трябва да надхвърлят 25% от доходите