най-големият кредитен консултант в България

До 8% поевтиняване на жилищата през 2012 г.

img_3026„Най-вероятно през 2012 г. имотите ще поевтинеят още малко – в рамките на 3 до 8% спрямо нивата оформени през 2011 г. Това ще е в резултат най-вече на все още малките обеми на сделките и голямото предлагане”. Това каза Тихомир Тошев, управител на консултантската компания „КредитЦентър” в ПроИнтервю.

Оптимистични са прогнози относно броят на лошите кредити. „Не очаквам през тази година да се появят много имоти от необслужвани ипотечни кредити. Като цяло ипотекираните имоти в България са около 155 000, което е малък брой в сравнение с големия жилищен фонд у нас и за това влошените ипотеки не могат да повлияят на цените на недвижимите имоти. Много купувачи обаче ще търсят такива оферти, защото в повечето случай те са на добри ценови нива”, допълва Тошев.

За да не се стига до момента, в който кредитополучателят да не може да обслужва заема си, е добре месечната вноска да не надхвърля 50% от дохода му. Така например, ако заплатата му е 1000 лв. е добре да не отделя повече от 250-400 лв. за месечна вноска.

Нивата на лихвените проценти са тема, която живо вълнува всички – и тези, които вече са с ипотечен кредит, и онези, които обмислят варианта да купят жилище със заем. И през тази година нивата ще останат в рамките на 7%-7.5% за заеми в евро и 7.5%-8% за кредити в лева. „Колебания ще има и в двете посоки, но не те ще са малки. Клиентите ще продължат да са предпазливи и ще теглят по-малки по размер кредити, за да не натоварват излишно семейния бюджет. Жилищни заеми ще теглят най-често хората между 25-35 години, които нямат собствен дом и имат доходи над средните за страната”, казва Тошев.
Източник fakti.bg

Вижте още:

Какви са нивата на отпуснатите заеми по време на мораториума? Бум на ипотеките за къщи С какви средства ходят българите на почивки и екскурзии? Тихомир Тошев, “Кредит Център”: COVID-19 отказа от потребителски заем половината клиенти Тихомир Тошев: Не бързайте да отлагате кредити, ще ви скочи вноската Каква е месечната вноска по ипотечен кредит в началото на 2020 година? Тихомир Тошев: Бързите кредити вече не са толкова бързи С какви средства ходят българите на почивка? Идва ли краят на изгодните жилищни заеми? За какво теглят кредити хората на възраст от 20 до 25 години? Има ли спад на лихвите по потребителските кредити? Задава ли се нов крах на пазара на имоти? Ще нарастват ли лихвите по ипотечни кредити? Как предпочита да живее българинът??? Добър ли е моментът за сделки с имоти? Ще скочат ли лихвите по кредитите? Имотен бум! Скачат лихвите, скача и вноската Kолко и как може да спестите при предоговарянето на ипотечните заеми Лихвите са твърде ниски за нашия пазар заради рисковата премия Вноските по кредитите не трябва да надхвърлят 25% от доходите