най-големият кредитен консултант в България

Пазарът на имоти се събужда

attentionПазарът на имоти показва раздвижване през първото полугодие на годината за първи път от началото на кризата – броят на сделките расте, а цените на имотите продължават да се понижават, но със значително забавени темпове. Това показват анализите на агенции за недвижими имоти.
Икономическият растеж в страната (около 3%), както и големият спад на цените на имотите от началото на кризата (над една трета) доведоха до нарастване на обема на покупко-продажбите, което е първи положителен сигнал за имотния пазар, коментира Полина Стойкова, оперативен директор на “Българиан пропертис”. За по-бързото възстановяване на пазара пречат безработицата, свитото потребление и замръзналите доходи, коментира Тихомир Цаков, управител на агенцията за имоти “Аристо”.

Броят на сделките с имоти е нараснал с 27% през първите шест месеца на годината спрямо същия период на 2010 г., показват данните на Агенцията по вписванията. Продажбите се увеличават в четирите най-големи града – София, Пловдив, Варна и Бургас (виж илюстрацията). Четири пъти е нараснала активността на пазара на имоти от най-слабия период на кризата – първото полугодие на 2009 г., посочи Георги Павлов, изпълнителен директор на “Адрес”.

Най-активни са пазарите в столицата и по Южното Черноморие, като продажбите в тези двата региона съставляват 40% от общия обем продажби в страната, коментира Полина Стойкова, оперативен директор на “Българиан пропертис”. Покупката на земеделски земи и изчистване на съсобственост между роднини и фирми заради въвеждане на ограничението за плащане в брой са сред основните причини за ръста на сделките с имоти, посочи Тихомир Цаков.

По-голямата активност доведе до нарастващ глад за нови двустайни жилища, интересът към които става все по-осезаем, отчита “Адрес”. Процесът по изчистване на съществуващата наличност от готови и завършени апартаменти ново строителство е в ход и до края на 2013 г. ще приключи, прогнозират от “Бългериан пропертис”.

Данните на НСИ показват, че броят на издадените разрешителни за строеж все още остава нисък на фона на годините отпреди кризата, което показва че предприемачите се страхуват да започнат нови проекти. “Първокачествените имоти се изчерпват, купуват се компромисни апартаменти и това е причината статистиката да отчита макар и леко понижение на цените”, посочи Тихомир Цаков.

Спад от 5% на цените на продадените апартаменти в София на годишна база и 2.5% ръст спрямо предходното тримесечие, на базата на реално сключени сделки, показват данните на “Бългериан пропертис”. Тези на “Адрес” показват стабилизиране на цените, като в София и Варна жилищата продължават да поевтиняват, докато в Пловдив и Бургас поскъпват спрямо края на миналата година (виж графиката).

Данните на НСИ за второто тримесечие на 2011 г. ще излязат в края на седмицата. За София средната продажна цена на жилищата е 850 евро/кв.м (според “Бългериан пропертис”) и 707 евро/кв.м (според “Адрес”). Най-активен е пазарът в големите комплекси “Люлин”, “Младост” и “Надежда”, като продажбите там съставляват над 30% от всички купени апартаменти, показват данните на “Адрес”.

Пазарът на жилища се движи основно от българския купувач, като сделките са в сегмента до 50 хил. евро, а клиентите с пари в брой са малко, единодушни са брокерите. Макар броят на ипотеките да е нараснал с 14.6% през първото полугодие на 2011 г. спрямо същия период на миналата година по данни на Агенцията по вписванията, като обем ръстът е минимален – около 2.6% към края на май на годишна база, сочи статистиката на БНБ.

Въпреки атрактивните промоционални оферти за ипотечни кредити банките все още остават предпазливи при отпускането на заеми, коментираха брокери. Няма облекчаване на условията, свързани с размера на финансирането, обезпечението на кредита, изискванията за самия доход, документите за доказването му и други. Това води до увеличаване на срока за одобрение на кредита, който вече достига 45 дни при средно месец по-рано, посочиха брокери.

Продавачите вече не са склонни да правят отстъпки така, както година по-рано, сочат още наблюденията на агенциите за имоти. Над една четвърт от продавачите не правят никаква отстъпка от офертната цена, а при 37% от сделките се е стигнало до намаление от 2000 до 5000 евро, сочи анализа на “Адрес”.

Над 5000 евро по-малко от първоначално поисканата цена е постигнато при 15% от изповяданите сделки, като предимно това са големи и скъпи жилища, посочиха от “Адрес”. Най-активни са купувачите от по-слабо засегнатите от кризата браншове като лекари, държавни чиновници, работещите в енергийния сектор.

Брокерите са предпазливи в краткосрочните си прогнози, като причината е икономическата несигурност в глобален мащаб, породена от ситуацията с държавните дългове в Европа и САЩ. По тези причини от “Бългериан пропертис” очакват годината да завърши с минимален спад на цените на жилищата от 2%. От “Адрес” са по-големи оптимисти и прогнозите им са цените да се задържат на сегашните си нива.

Източник dnevnik.bg

Вижте още:

Какви са нивата на отпуснатите заеми по време на мораториума? Бум на ипотеките за къщи С какви средства ходят българите на почивки и екскурзии? Тихомир Тошев, “Кредит Център”: COVID-19 отказа от потребителски заем половината клиенти Тихомир Тошев: Не бързайте да отлагате кредити, ще ви скочи вноската Каква е месечната вноска по ипотечен кредит в началото на 2020 година? Тихомир Тошев: Бързите кредити вече не са толкова бързи С какви средства ходят българите на почивка? Идва ли краят на изгодните жилищни заеми? За какво теглят кредити хората на възраст от 20 до 25 години? Има ли спад на лихвите по потребителските кредити? Задава ли се нов крах на пазара на имоти? Ще нарастват ли лихвите по ипотечни кредити? Как предпочита да живее българинът??? Добър ли е моментът за сделки с имоти? Ще скочат ли лихвите по кредитите? Имотен бум! Скачат лихвите, скача и вноската Kолко и как може да спестите при предоговарянето на ипотечните заеми Лихвите са твърде ниски за нашия пазар заради рисковата премия Вноските по кредитите не трябва да надхвърлят 25% от доходите