най-големият кредитен консултант в България

Кредитирането – а сега накъде?

Средата на 2011 г. Държавата е България. Само преди дни две от родните банки смениха собствениците си. Основната цел обаче на всички – стари и нови играчи си остава една – кредитирането.
Малко статистика:

Към края на май 2011 г. банките са кредитирали населението с 18.931 млрд. лв. От тях потребителските заеми са 7.55 млрд. лв., жилищните – 8.74 млрд. лв., а другите – 876 млн. лв.

Най-активни като потребители на ипотечни кредити остават хората във възраст между 26 г. и 35 г., които през месец май са 47.3% от всички кредитополучатели, съобщиха преди седмица от Кредит Център. След тях се нареждат тези от 36 г. до 45 г. (34.1%).

Средният размер на изтеглените ипотечни кредити през месец май е бил 36 860 евро, сочат още данни на консултантите.

Какво трябва да знае всеки кандидат кредитоискател?

Всеки шести ипотечен кредит у нас е с проблеми в погасяването, сочат изчисления на Profit.bg. Ръстът на лошите и преструктурирани кредити е за 26-ти пореден месец. Тъй че, ако не сте убедени в собственото си финансово здраве по-добре не предприемайте действия, за който в последствие може и да съжалявате.

Добрата новина:

Добрата новина е, че на пазара вече стъпиха трайно и продукти с фиксирани лихви, т.е. не можем да очакваме банката да ни съобщи, че от следващия месец ще заплащаме повече по кредита си.

За банковата система:

Нивото на лошите кредити у нас не създава риск за банковата система. Причината е, че българските трезори са натрупали достатъчно капиталови буфери, за да се справят с просрочените заеми. Това съобщи преди време управителят на Българската народна банка (БНБ) Иван Искров. Т.е. въпреки нивото на проблемните кредити, банките са в добро здраве, тъй като имат достатъчно обезпечения по кредитите си.

Лихвите:

През април т.г. годишният процент на разходите по жилищните кредити в левове спада в сравнение със същия месец на 2010 г. с 1.33 пр.п. до 8.55%, а по жилищните кредити в евро – с 0.79 пр.п. до 8.71%.

Ако все още се чудите...

Да пристъпя ли към тегленето на кредит? Мога ли да си го позволя? Колко ще трябва да плащам? Ако това са само част от въпросите, които си задавате, то добре ще е да прибегнете до професионалист – банкер, или кредитен консултант.

източник Profit.bg

Вижте още:

Какви са нивата на отпуснатите заеми по време на мораториума? Бум на ипотеките за къщи С какви средства ходят българите на почивки и екскурзии? Тихомир Тошев, “Кредит Център”: COVID-19 отказа от потребителски заем половината клиенти Тихомир Тошев: Не бързайте да отлагате кредити, ще ви скочи вноската Каква е месечната вноска по ипотечен кредит в началото на 2020 година? Тихомир Тошев: Бързите кредити вече не са толкова бързи С какви средства ходят българите на почивка? Идва ли краят на изгодните жилищни заеми? За какво теглят кредити хората на възраст от 20 до 25 години? Има ли спад на лихвите по потребителските кредити? Задава ли се нов крах на пазара на имоти? Ще нарастват ли лихвите по ипотечни кредити? Как предпочита да живее българинът??? Добър ли е моментът за сделки с имоти? Ще скочат ли лихвите по кредитите? Имотен бум! Скачат лихвите, скача и вноската Kолко и как може да спестите при предоговарянето на ипотечните заеми Лихвите са твърде ниски за нашия пазар заради рисковата премия Вноските по кредитите не трябва да надхвърлят 25% от доходите