най-големият кредитен консултант в България

Нараства интереса към ипотечните кредити

chartУсвоените заеми са с около 14% повече в сравнение със същия период на 2010 г., а запитванията са се увеличили с 24% спрямо предходния март
Бързо нараства търсенето на ипотечни кредити – само за първото тримесечие на годината усвоените заеми са с 14 на сто повече спрямо година по-рано, показва редовният доклад на „КредитЦентър”. Нарастват и запитванията за кредити. Те са с близо една четвърт повече през март спрямо същия месец на миналата година. Две са основните тенденции, които анализаторите от „КредитЦентър” открояват – близо два пъти нараства делът на кредитите, покриващи от 80 до 90% от цената на имота, активизират се домакинствата с месечен доход между 2000 и 3000 лв.

За все повече
Засилва се тенденцията да се кандидатства за кредит, който покрива почти цялата стойност на имота (80-90%). Такива кредити представляват близо 19% от всички за март спрямо 10.5% за февруари. Според консултантите от „КредитЦентър” това може да се обясни с активизирането на банките на ипотечния пазар и завръщането на промоционалните оферти за жилищен кредит. Това обаче носи и рискове, смятат анализаторите. Поради характера и размера на инвестицията по-малкото лично участие във финансирането (съответно по-високите месечни вноски) може да доведе до нарастване обема на проблемните кредити при слабо възстановяване или нов шок за икономиката. „Ако нямате спестени достатъчно средства, търсенето на висок процент на финансиране крие рискове, особено при покупката на имоти на шпакловка и замазка, защото разходите за тяхното довършване „до ключ” са значителни и може да доведат до висока и трудна за обслужване задлъжнялост”, казва Тихомир Тошев, изпълнителен директор на „КредитЦентър”.

Кой купува
Все по-активни са домакинствата с месечен доход между 2000 и 3000 лв., които търсят жилище на цена 70-90 000 EUR, показват данните на компанията. „Това на практика са представителите от средния мениджмънт и фактът, че делът им расте, е обнадеждаващ за развитието на пазара”, отбелязват от „КредитЦентър”. Това са потребителите, които според банките и брокерите са най-здравата основа на бизнеса с недвижими имоти. Над 50% от изтеглилите заеми са на възраст между 26 и 35 години. Запазва се тенденцията най-младите да продължават да увеличават дела си на ипотечния пазар. Изтеглилите кредити достигат 13.8% през март спрямо 12.9% за предходния месец. Средният размер на ипотечните кредити в страната е бил 34 870 EUR през март спрямо 34 860 през предходния месец. Съотношението евро/лев за страната е 94/6. Традиционно най-големи ипотечни кредити се теглят в София – средно 43 778 EUR. От изследваните градове най-ниски жилищни заеми се теглят в Пловдив – 26 120 EUR. Най-предпочитаният срок за погасяване на ипотечен заем остава от 16 до 20 години, показват данните за март. За такъв период на изплащане са изтеглени 39.3% от ипотечните кредити през изминалия месец. Второто място е за кредитите между 21 и 25 години, които представляват близо една четвърт от пазара.

Очакван ръст
От компанията очакват ускоряване на продажбите на имотния пазар през май. Според тях продавачите ще проявят по-голяма твърдост по отношение на цените, а и самите банки ще започнат да предоставят по-бързи процедури по одобрение на кредит. „Вярвам, че скоростта ще бъде във фокуса на финансовите институции през следващите месеци, тъй като при сравнително изравнените лихвени условия този показател се оказва важен за някои купувачи”, казва Тихомир Тошев.

Източник в-к Пари


Вижте още:

Какви са нивата на отпуснатите заеми по време на мораториума? Бум на ипотеките за къщи С какви средства ходят българите на почивки и екскурзии? Тихомир Тошев, “Кредит Център”: COVID-19 отказа от потребителски заем половината клиенти Тихомир Тошев: Не бързайте да отлагате кредити, ще ви скочи вноската Каква е месечната вноска по ипотечен кредит в началото на 2020 година? Тихомир Тошев: Бързите кредити вече не са толкова бързи С какви средства ходят българите на почивка? Идва ли краят на изгодните жилищни заеми? За какво теглят кредити хората на възраст от 20 до 25 години? Има ли спад на лихвите по потребителските кредити? Задава ли се нов крах на пазара на имоти? Ще нарастват ли лихвите по ипотечни кредити? Как предпочита да живее българинът??? Добър ли е моментът за сделки с имоти? Ще скочат ли лихвите по кредитите? Имотен бум! Скачат лихвите, скача и вноската Kолко и как може да спестите при предоговарянето на ипотечните заеми Лихвите са твърде ниски за нашия пазар заради рисковата премия Вноските по кредитите не трябва да надхвърлят 25% от доходите