най-големият кредитен консултант в България

Какво крият банкерите

Малка е границата между това да излъжеш и да премълчиш истината. Ето и кои са тайните, които банкерите крият често от своите клиенти, пише изданието Investopedia.com.

1. Най-вероятно нямате нужда от застраховка.

Банките често имат склонност да включват задължително и застраховки към своите кредитни продукти с идеята, че те са „наложителни”. Много често обаче, те не отчитат факта, че може вече да сте застраховани срещу определени рискове, или че не влизате в потенциалните рискови групи на съответна застраховка.

В допълнение, често застраховките „при смърт” се изплащат само в случай, че застрахователното събитие настъпи в периода на задължението. Това пък може да остави хората незастраховани, поради впечатлението, че имат вече съответната застраховка.

Често застраховките са с толкова условности за изплащане при събитие, че дори и малки излизания от рамките ще ви оставят без получаване на обезщетение.

2. Системата решава, дори и да ви харесвам.

Много малко банкери ще ви оставят с впечатление, че нещата са извън техните ръце. Те оставят лично впечатление в клиентите на отговорно и лично отношение, което до голяма степен е измамно.

Всъщност ролята на кредитните инспектори например е да прилагат на практика и да са връзка между клиентите и изрядно направените банкови правила, които не дават възможност за никакво мърдане.

Почти никакви възможности нямат последните и за оказване на въздействие за одобрение при кредит. Това в много от големите банки става автоматично при задаване на съответните критерии, като доход и др.

3. Аз съм продавач.

Голяма част от доходите на банките са свързани с допълнителните продукти, които те предлагат, съпътстващи основната им дейност – кредитирането. В тази насока голяма част от ролята на банкера е на продавач и той ще се опита да ви убеди, че имате нужда от продукти, които дори не ви е хрумвало преди това, че са ви необходими.

4. Често предлагаме пълни пакети от услуги, за да съберем и пълните такси от това.

Когато клиент отива да си открие сметка или да кандидатства за кредит, като бонус, или промоция ще му се предложат още хиляди опции, като целта е да си открие поне още една-две сметки, или в най-лошия случай, да се сдобие с кредитна и дебитна карта от банката.

Често се получава горе-долу следната ситуация: „Ако ви одобрим за кредит, тоест надежден платец сте (според изключително затегнатите изисквания), ще получите бонус да повишим вашата задлъжнялост с издаването на безплатна кредитна карта и много такси по нея.”

5. Целта ни е да достигнем развитите страни, където банките правят повече пари от такси, отколкото от кредитиране.

И макар ситуацията у нас все още да не е такава – посоката е ясна. В края на 90-те години банките от развитите пазари достигнаха до ниво, когато приходите им от такси и комисиони се повишиха до над половината от общите такива.

6. Добре е да проверите и другите банки.

Най-голямата тайна, която банкерите пазят от своите клиенти е, че друга банка има по-добри условия или продукт, който в по-голяма степен отговаря на конкретните изисквания на дадения клиент.

7. Каква е реалната цена на кредита.

По телевизията върви реклама за промоционален кредит при определена лихва. Малко хора обаче, осъзнават че това е нивото на лихвата обикновено за определен период – най-често първата година, както и че това не е реалната цена на кредита, който евентуално ще получат. Към разходите за лихви трябва да се добавят тези за разглеждане на документи, за одобрение, за административно обслужване и т.н. Получава се на практика една игра на цифри, в която повярвайте, няма как да биете банката.

Източник Profit.bg

Вижте още:

Какви са нивата на отпуснатите заеми по време на мораториума? Бум на ипотеките за къщи С какви средства ходят българите на почивки и екскурзии? Тихомир Тошев, “Кредит Център”: COVID-19 отказа от потребителски заем половината клиенти Тихомир Тошев: Не бързайте да отлагате кредити, ще ви скочи вноската Каква е месечната вноска по ипотечен кредит в началото на 2020 година? Тихомир Тошев: Бързите кредити вече не са толкова бързи С какви средства ходят българите на почивка? Идва ли краят на изгодните жилищни заеми? За какво теглят кредити хората на възраст от 20 до 25 години? Има ли спад на лихвите по потребителските кредити? Задава ли се нов крах на пазара на имоти? Ще нарастват ли лихвите по ипотечни кредити? Как предпочита да живее българинът??? Добър ли е моментът за сделки с имоти? Ще скочат ли лихвите по кредитите? Имотен бум! Скачат лихвите, скача и вноската Kолко и как може да спестите при предоговарянето на ипотечните заеми Лихвите са твърде ниски за нашия пазар заради рисковата премия Вноските по кредитите не трябва да надхвърлят 25% от доходите