най-големият кредитен консултант в България

Облекчена наказателна лихва в промоциите на банките

attentionЛипсата на такса за предсрочно погасяване при жилищните кредити зае предни позиции в рекламите на банките заедно с предложенията за по-ниски лихви. Това е едно от новите условия, целта на което е да направи предложението по-атрактивно за клиента. Рекламирането на тази част от ценовите условия поставя акцент върху въпрос, станал актуален в последно време за потребителите.Вниманието се насочва към премахването или намалението на дразнещата клиента такса, по-известна като наказателна лихва. Това обаче важи само при промоционални оферти за новоотпускани заеми за клиенти, които са одобрени за конкретния продукт в периода на промоцията.

Така неизменна част от рекламата за жилищен кредит отскоро са условия като “Без такса при предсрочно погасяване със собствени средства”, “Без такса предсрочно погасяване след третата година”, “без такса за предсрочно погасяване** (**Важи при предсрочно погасяване със собствени средства при искания за кредит, подадени до 30.04.2011 г.), “50% отстъпка от таксата за предсрочно погасяване.

Така тя се намалява до 2.5% за първите 5 години, след което такава такса няма”, “Нова, по-ниска такса за предсрочно погасяване със собствени средства след изтичане на фиксирания период – 3%”.

Вкарването на това облекчение в ценовите условия на офертите на банките дойде в променената среда на кризата. При намалените доходи, увеличените лихви и нарастващите просрочия по кредити в последните две години въпросът с лихвите и таксите доби актуалност.

Появиха се и законопроекти за премахване или намаляване на таксата за предсрочно погасяване. У нас тя е между 3% и 5% в зависимост в коя година от срока на кредита се прави предсрочното погасяване. При потребителските заеми ситуацията е по-различна, тъй като там размерът на таксата е регламентиран законово, което стана след приемането на европейска директива за потребителския кредит.

След дългогодишни несполучливи опити за създаването на единни европейски правила в областта на ипотечното кредитиране преди дни ЕК излезе с предложение на директива за жилищните кредити. Там обаче въпросът с таксата за предсрочно погасяване не е уреден както при потребителските – еднакви правила за всички държави членки, а е оставен да се решава на местно ниво.

Тоест дали ще има такава такса или не, в какъв размер и при какви точно условия ще се прилага, ако я има, ще се определя самостоятелно от отделните държави в ЕС. Изискванията на проектодирективата се простират до това, че “държавите членки гарантират, че потребителят има законово или договорно право да погаси задълженията си по даден договор за кредит преди изтичането на срока на този договор”. Посочва се само, че условията за предсрочното погасяване не бива да го “оскъпяват твърде много”.

източник в-к Дневник

Вижте още:

Какви са нивата на отпуснатите заеми по време на мораториума? Бум на ипотеките за къщи С какви средства ходят българите на почивки и екскурзии? Тихомир Тошев, “Кредит Център”: COVID-19 отказа от потребителски заем половината клиенти Тихомир Тошев: Не бързайте да отлагате кредити, ще ви скочи вноската Каква е месечната вноска по ипотечен кредит в началото на 2020 година? Тихомир Тошев: Бързите кредити вече не са толкова бързи С какви средства ходят българите на почивка? Идва ли краят на изгодните жилищни заеми? За какво теглят кредити хората на възраст от 20 до 25 години? Има ли спад на лихвите по потребителските кредити? Задава ли се нов крах на пазара на имоти? Ще нарастват ли лихвите по ипотечни кредити? Как предпочита да живее българинът??? Добър ли е моментът за сделки с имоти? Ще скочат ли лихвите по кредитите? Имотен бум! Скачат лихвите, скача и вноската Kолко и как може да спестите при предоговарянето на ипотечните заеми Лихвите са твърде ниски за нашия пазар заради рисковата премия Вноските по кредитите не трябва да надхвърлят 25% от доходите