най-големият кредитен консултант в България

Очаквамe ръст на ипотечните кредити над 100 хил. евро

Лихвите по евровите ипотечни заеми са по-ниски
Интервю с Тихомир Тошев за вестник “Пари”

Визитка

Кой е Тихомир Тошев

►Тихомир Тошев е изпълнителен директор и мажоритарен собстве¬ник на една от най-големите компании за кредитно консултиране “КредитЦентър”.
► Председател е на Асоциацията на кредитните консултанти – първото професионално сдружение на кредитните консултанти у нас.
►Тихомир Тошев е изпълнителен директор и на “Адванс Адрес Експертни оценки” и “Фронтекс интернешънъл” АД.
► Завършил е магистратура по инженерна икономика и мениджмънт, както и “Мениджмънт и маркетинг” в College of North West London.
►Той е и лицензиран оценител на недвижими имоти, търговски пред¬приятия и вземания.

Радослава Димитрова

► Господин Тошев, какви ще са тенденциите при ипотечното кредитиране тази година?
– Още в самото начало на 2011 г. ясно се открояват някои различия в ипотечното кредитиране спрямо предходните години. В първата седмица на годината стана ясно, че част от банките удължават периода на промоционалните си оферти и вместо да приключат на 31 декември 2010, те ще бъдат в сила до 28 февруари 2011 г. Така на . практика започваме годината с най-добрите условия по жилищно кредитиране в сравнение с предишните две години. Имам положителни очаквания за 2011 г., като най-вероятно ще се появят още нови, по-интересни и изгодни оферти в областта на ипотечното кредитиране, и то още през първите месеци. Поведението на клиентите, от друга страна, ще продължи да бъде предпазливо и отговорно, но макар и бавно, интересът към покупка на имот с кредит ще се увеличава.
► Прогнозирахте устойчив ръст на ипотечното кредитиране. Колко като процент очаквате да е той?
– Очаквам през 2011 г. ипотечните кредити да нараснат с около 7 до 9% спрямо 2010 г. Като цяло ще продължат да се теглят по-малки по размер кредити – най-често между 30 и 40 хил. EUR, но ще има ръст и на кредитите над 100 хил. EUR, което ще бъде провокирано от желанието на част от по-заможните българи да се сдобият с нов, по-луксозен имот на изключително добра цена.
► Станахме свидетели на двуцифрен ръст на ипотечните кредити през миналите години. Това какви последици донесе на банките?
– Двуцифреният ръст не е лошо нещо, ако е в рамките на 10 до 20-25%. Когато обаче той няколко поредни години надхвърля 50%, както беше, това води до много интензивно развитие на строителството и инвестициите в имоти, което създаде рискове за пазара. Цените на имотите много бързо нараснаха и значително изпревариха ръста на доходите и покупателната способност на средния българин. Създадоха се определени очаквания у бизнеса и клиентите, инвеститорите започнаха да наблягат на количеството имоти, които ще построят, а не на качеството. Всичко това доведе до ситуацията, на която сме свидетели днес – по-ниски цени с 30 до 40% на имотите от пика през 2008 г., затруднения и фалити за част от бизнеса, свито потребление от страна на клиентите.
► Имате ли наблюдения как се реализират ипотеките, които са необслужвани и се налага да бъдат продадени от банките?
– Процедурата за реализиране на подобни имоти е законово регламентирана. Ако клиентът не обслужва кредита си, той става предсрочно изискуем и ако клиентът не го погаси, жилището му се отнема чрез съда и се дава за реализация на съдия-изпълнител. Въпреки че броят на тези случаи се увеличава през последните 2 години, интересът към покупка на имоти на публична продан е слаб. Процедурата по участие в търг за подобен имот е нещо ново за пазара и повечето хора я намират за сложна и неособено атрактивна. По-добрият вариант за клиентите, изпаднали в затруднение, е сами да продадат имота си съгласувано с банката, като по този начин сами управляват процеса по продажбата и в повечето случаи си спестяват значителни разходи.
► Какво губят банките при вторичната реализация на един ипотекиран имот?
–  И двете страни губят при вторична реализация. В момента пазарът на имоти още е свит, а цените на имотите паднаха. Това води до по-трудна реали¬зация, постигане на по-ниска цена и значителни съпътстващи разходи и за двете страни.
► Колко изгодни ще са лихвите през тази година?
–  И лихвите ще са по-ИЗГОДНИ в сравнение с последните две години. Стартиране с нива между 7 и 7.5% в евро и 8.5-9% в левове, като очаквам през годината тенденцията на плавно намаление на лихвите да продължи и в края на 2011 г. лихвените нива в евро да се движат между 6.25 и 6.75%, а тези в левове между 7.5 и 8.5%.
А какви цени на имотите очаквате, в каква посока ще вървят те?
–  Не очаквам съществена промяна в цените на имотите през 2011 г. Очаквам те да се движат около нивата, на които слязоха през 2010 г. Най-търсените имоти ще продължат да бъдат едностайните и двустайните апартаменти в големите градове в по-добрите квартали.
► А от потребителска гледна точка какво е по-изгодно – потребителски кредит в евро или в левове?
– Както при ипотечните, така и при потребителските кредити по-ниски са лихвите при евровите продукти. Когато обаче се теглят по-малки суми, в рамките на 3000 до 10 хил. лв., клиентите предпочитат да изберат заем в левове, тъй като разликата в лихвите в левове и евро е от порядъка на 1-1.5%, което прави разликата в месечните вноски в този случай пренебрежимо малка. Основният мотив е и да си спестят неудобството от превалутиране на вноските си. При потребителските кредити над 20 хил. лв. и при ипотечните тази разлика става по-значителна и тогава по-изгоден е кредитът в евро.

Вижте още:

Какви са нивата на отпуснатите заеми по време на мораториума? Бум на ипотеките за къщи С какви средства ходят българите на почивки и екскурзии? Тихомир Тошев, “Кредит Център”: COVID-19 отказа от потребителски заем половината клиенти Тихомир Тошев: Не бързайте да отлагате кредити, ще ви скочи вноската Каква е месечната вноска по ипотечен кредит в началото на 2020 година? Тихомир Тошев: Бързите кредити вече не са толкова бързи С какви средства ходят българите на почивка? Идва ли краят на изгодните жилищни заеми? За какво теглят кредити хората на възраст от 20 до 25 години? Има ли спад на лихвите по потребителските кредити? Задава ли се нов крах на пазара на имоти? Ще нарастват ли лихвите по ипотечни кредити? Как предпочита да живее българинът??? Добър ли е моментът за сделки с имоти? Ще скочат ли лихвите по кредитите? Имотен бум! Скачат лихвите, скача и вноската Kолко и как може да спестите при предоговарянето на ипотечните заеми Лихвите са твърде ниски за нашия пазар заради рисковата премия Вноските по кредитите не трябва да надхвърлят 25% от доходите