най-големият кредитен консултант в България

10 грешки на купувача на първи имот

attention1Ето и десет от най-честите грешки, които правят потенциалните купувачи, според изданието Investopedia.com.

1. Не знаят какво могат да си позволят

Това е и една от най-фундаменталните грешки. Това решение трябва да произтича от състоянието на личните му финанси. Това, което банката може да ви отпусне като кредит и изисква да ви остава като доход и това, което ви е необходимо, за да поддържате нормален живот е възможно да са две различни суми.

Не бива да пренебрегвате еднократни разходи, които излизат веднъж годишно като застраховки, такси и др.

Ако гледате имоти, които не можете да си позволите, може да изтървете от пазара, такива, които реално са във вашата категория.

2. Не преценяват правилно какво ще им отпусне банката

Това трябва да е предхождащо, а не последващо процеса на търсене на имот действие. Много по-добре е да знаете на какъв заем от банката можете да разчитате, за да знаете и какви имоти точно трябва да търсите.

Така можете да си спестите редица неприятности, включително и такива свързани със загуба на капаро за имот, който няма как да платите, тъй като сте очаквали по-голяма от възможната помощ от банките.

3. Не отчитат допълнителните разходи

Трябва да имате предвид, че покрай имота си ще имате редица допълнителни разходи. Те почват още при тегленето на потенциалния ипотечен кредит. Впоследствие ще имате разходи по прехвърляне, застраховка, данъци и много други. Бъдете сигурни, че сте ги предвидили.

4. Твърде нерешителни

Бъдете сигурни, че сте написали на лист хартия всичко, което желаете да има един имот. Не бива обаче, да сте прекалено нерешителни, или без възможност за маневри. Идеалният дом може просто да не съществува. Помислете за някакъв компромис от написаните в листа изисквания.

5. Емоционален подход

Разбира се освен да сте нерешителни не бива да попадате и в другата крайност – емоционален подход и покупка на всяка цена. Често продавачите могат да се опитват да ви притискат да вземете много бързо решение. Не бива да се поддавате на подобни емоции при направата на може би най-голямата ви покупка в живота.

6. Не се оставяйте да ви подмамят

Продавачите, разбира се, са се погрижили за визията на имота, който ви продават. Не се хващайте на трика да плащате твърде много за нещо, което им е коствало минимални усилия и средства. Разбира се, че те ще акцентират върху това какво са направили. И все пак, не забравяйте, че може би ще искате да правите реконструкции според вашите лични потребности, които също ще ви костват средства.

7. Пренебрегвате основни приоритети

Не си купувайте двустайно жилище, ако имате планове да имате скоро деца. Поставянето на правилни приоритети и изисквания още в началото на процеса на купуване на жилище е от изключителна важност.

8. Небрежна проверка

Огледът трябва да е изключително обстоен. Не пренебрегвайте това да видите всичко в един апартамент, защото бъдете сигурни, че неговите недостатъци най-вероятно ще са умело прикрити от продавача. Това включва виждането на имота на дневна светлина и мн. др.

9. Нямате агент или използвате този на продавача

Много хора подхождат изключително непрофесионално към покупката на имот или просто нямат необходимите и достатъчни знания и умения за това. Използването на агента на продавача пък, може да е най-лошото от всички възможни решения.

10. Не мислите за бъдещето

Много е трудно прогнозиране на това какво ще се случи и все пак си струва усилието.

Информация profit.bg

Вижте още:

Какви са нивата на отпуснатите заеми по време на мораториума? Бум на ипотеките за къщи С какви средства ходят българите на почивки и екскурзии? Тихомир Тошев, “Кредит Център”: COVID-19 отказа от потребителски заем половината клиенти Тихомир Тошев: Не бързайте да отлагате кредити, ще ви скочи вноската Каква е месечната вноска по ипотечен кредит в началото на 2020 година? Тихомир Тошев: Бързите кредити вече не са толкова бързи С какви средства ходят българите на почивка? Идва ли краят на изгодните жилищни заеми? За какво теглят кредити хората на възраст от 20 до 25 години? Има ли спад на лихвите по потребителските кредити? Задава ли се нов крах на пазара на имоти? Ще нарастват ли лихвите по ипотечни кредити? Как предпочита да живее българинът??? Добър ли е моментът за сделки с имоти? Ще скочат ли лихвите по кредитите? Имотен бум! Скачат лихвите, скача и вноската Kолко и как може да спестите при предоговарянето на ипотечните заеми Лихвите са твърде ниски за нашия пазар заради рисковата премия Вноските по кредитите не трябва да надхвърлят 25% от доходите