най-големият кредитен консултант в България

Поевтиняването на кредитите продължава

Лихвите по кредитите и депозитите продължават да намаляват. Статистиката на БНБ показва, че след като през декември и януари имаше спад, това явление е продължило и през втория месец на годината. Единственото увеличение, което отчита статистиката на централната банка, е при лихвите по бизнес заемите в евро.Поевтиняването при кредитите
Най-активно е жилищното кредитиране, което само през февруари се увеличи с 9.1%. В същото време финансовите ресурси за него намаляват. Лихвите по левовите ипотечни заеми са с 0.34 процентни пункта по-ниски. В края на февруари те са 9.31%. Месец по-рано са били 9.65%, показват данните на БНБ. Евровите жилищни кредити пък са с 0.26% по-евтини. Средният лихвен процент при тях става 8.49%.

Потребителските кредити също са по-евтини. За левовите заеми понижението на лихвата е с 0.24 процентни пункта и тя достига 13.1%, но все още е висока в сравнение с февруари 2009 г., когато е била 12.5%.

Бизнес кредитирането в левове е поевтиняло с 0.38 процентни пункта през февруари спрямо януари и лихвите по тях достигат 9.08%. Евровите заеми поскъпват с близо 1% за един месец до 9.43%.

Депозитната цена

Лихвените проценти по влоговете се движат на разнопосочни страни. Средният лихвен процент по левовите депозити за бизнеса през февруари намалява с 0.57% и достига 5.86%. Лихвите по еврови кредити пък се увеличават с 0.61% за един месец.

Ефективната лихва по влоговете на домакинствата пада – и за левови, и за еврови депозити. За банкови спестявания в левове лихвата през февруари е с 0.27% по-ниска, а за еврови с 0.19%. Лихвите по тях стават съответно 6.93 и 5.86%. През януари и през декември БНБ също отчете различно движение на ефективните лихвени проценти по депозити.

Източник: pari.bg

Вижте още:

Какви са нивата на отпуснатите заеми по време на мораториума? Бум на ипотеките за къщи С какви средства ходят българите на почивки и екскурзии? Тихомир Тошев, “Кредит Център”: COVID-19 отказа от потребителски заем половината клиенти Тихомир Тошев: Не бързайте да отлагате кредити, ще ви скочи вноската Каква е месечната вноска по ипотечен кредит в началото на 2020 година? Тихомир Тошев: Бързите кредити вече не са толкова бързи С какви средства ходят българите на почивка? Идва ли краят на изгодните жилищни заеми? За какво теглят кредити хората на възраст от 20 до 25 години? Има ли спад на лихвите по потребителските кредити? Задава ли се нов крах на пазара на имоти? Ще нарастват ли лихвите по ипотечни кредити? Как предпочита да живее българинът??? Добър ли е моментът за сделки с имоти? Ще скочат ли лихвите по кредитите? Имотен бум! Скачат лихвите, скача и вноската Kолко и как може да спестите при предоговарянето на ипотечните заеми Лихвите са твърде ниски за нашия пазар заради рисковата премия Вноските по кредитите не трябва да надхвърлят 25% от доходите