най-големият кредитен консултант в България

През януари расте броят на ипотечните кредити

chartНеобичаен за първите месеци на годината оптимизъм наблюдават кредитните консултанти. Общият обем на отпуснатите нови ипотечни кредити през първия месец на годината се увеличава. Расте делът и на сделките в по-малките населени места, което оказва влияние върху средния размер на кредитите. Това показва анализ на Кредит Център.

Неговото понижение не е основание за песимизъм, тъй като обемите, а не размерите са ключови за съживяването на пазара. Ръст се наблюдава и при запитванията, като потребителите, които проявяват интерес към покупка на имот с кредит, вече са с по-разнообразен социален и финансов статус.

През месец януари започна и първото за годината подобрение на оферти от страна на банките. Това е нетрадиционно за пазара – свикнали сме промоциите да се появяват най-рано през пролетта. Продължи движението на лихвите надолу, като  офертите се подобряват с 0.5%. Активните кампании на банките изведоха на пазара всички клиенти, които са слабо засегнати от кризата. Те бързат да разгледат предложенията за продажба на жилища с надежда да сключат сделката на живота си. Тези оферти започнаха да привличат и хора със стабилни доходи, които купуват изгодно с инвестиционна цел.

Средният размер на изтеглените кредити за страната в евро е 34 668, а съотношението евро/лева е 91/9 в полза на еврото. Средният размер на изтеглените в София ипотечни кредити е в размер на над 45 000 евро, следван от Варна, съответно със среден размер на изтеглените кредити – 34 820 евро.

Най-активните кредитополучатели за периода са били младите семейства. Тяхното завръщане на пазара е знак за стабилизиране и успокоение. Те представляват над 45% от всички потребители за месец януари. В резултат на предлаганите по-високи проценти финансиране се наблюдава активност и при най-ниската възрастова група – между 18 и 25 години.

През януари са се увеличили сделките на хора в зряла възраст. Пример за такава е семейство от малък град, дошли преди кризата заедно с децата си – студенти да живеят и работят в София. През първите две години тук те са плащали по 500 лв. месечно за апартамент под наем. Ниските цени на имотите и рекламните предложения на банките ги мотивират да потърсят двустайно жилище, което за купят. Имат спестени 14 000 евро и теглят 28 000 от банка при лихва 8%. За срок от 20 години ще имат месечна вноска от 240 евро – по-малко от сумата, която са заделяли до момента. В дългосрочен план за тях това е една изключително изгодна сделка, тъй като имат очакване приходите им да растат, цените на имотите – също.

И в началото на 2010 г. най-голям дял продължават да заемат кредитите между 10 и 30 хиляди евро. Причините са две – от една страна нежеланието на клиентите да теглят големи суми, при които рискът е по-висок и от друга страна – по-големия дял на сделките в по-малките населени места, където най-често се купуват имоти на стойност до 25 000 евро. Кредитите между 30 и 50 хиляди евро са следващите най-„популярни” за кредитополучателите и почти 90% от тях са усвоени в София и Варна. Сумите под 10 000 евро продължават да се теглят под формата на потребителски кредит, където процедурите и разходите са значително по-ниски.

Продължава тегленето на нецелеви ипотечни кредити с цел рефинансиране на няколко различни по размер и вид кредити /потребителски кредити, кредитни карти, стокови кредити и др./ В началото на февруари се появи на пазара и кредит, с точно такова предназначение. Това остава единствен вариант за хората с натрупани много задължения, месечните плащания, по които вече им тежат и силно натоварват семейните бюджети. Това обаче е крайна стъпка, която ако не е добре преценена и след нея поведението на тези клиенти не е отговорно, може да доведе до загуба на жилището .

Срокът, за който се теглят кредитите, е най-често между 10 и 15 години /34.6%/ и между 16 и 20 години /32.5%/. Страхът от оскъпяване през годините отдръпна клиентите и ипотечни кредити със срок от над 30 години изцяло липсват.

При месечните доходи на домакинствата, пристъпващи към теглене на кредит, няма съществена промяна. Най-активна остава групата с доходи между 1500 и 2500 лева, която е представителна извадка на семействата в големите градове на страната.

източник dariknews.bg

Вижте още:

Какви са нивата на отпуснатите заеми по време на мораториума? Бум на ипотеките за къщи С какви средства ходят българите на почивки и екскурзии? Тихомир Тошев, “Кредит Център”: COVID-19 отказа от потребителски заем половината клиенти Тихомир Тошев: Не бързайте да отлагате кредити, ще ви скочи вноската Каква е месечната вноска по ипотечен кредит в началото на 2020 година? Тихомир Тошев: Бързите кредити вече не са толкова бързи С какви средства ходят българите на почивка? Идва ли краят на изгодните жилищни заеми? За какво теглят кредити хората на възраст от 20 до 25 години? Има ли спад на лихвите по потребителските кредити? Задава ли се нов крах на пазара на имоти? Ще нарастват ли лихвите по ипотечни кредити? Как предпочита да живее българинът??? Добър ли е моментът за сделки с имоти? Ще скочат ли лихвите по кредитите? Имотен бум! Скачат лихвите, скача и вноската Kолко и как може да спестите при предоговарянето на ипотечните заеми Лихвите са твърде ниски за нашия пазар заради рисковата премия Вноските по кредитите не трябва да надхвърлят 25% от доходите