най-големият кредитен консултант в България

Имотите – вече на себестойност

attention28% е спадът на пазара на недвижими имоти през 2009 г. от реално сключени сделки в цялата страна. Това каза на пресконференция Цветелина Тасева, изпълнителен директор на „Адрес недвижими имоти”, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Жилищата вече се търгуват на своята себестойност, каза още тя.

С над 30% е спаднала цената на имотите в столичните квартали „Люлин”, „Надежда”. Купувачите не са склонни да инвестират в панелки или в имоти в центъра на града заради замърсяването, шума и липсата на места за паркиране, обясни Тасева.

73% от купувачите на недвижими имоти търсят имот в София или Варна до 40 000 евро. С тези средства може да се закупи жилище около 70 кв. м в сграда преди акт 16 или апартамент около 45 кв. м в построен имот ново строителство.

„В по-малките градове се търсят имоти за около 20-25 хил. евро”, заяви Веселин Венев – франчайз директор на „Адрес Недвижими имоти”. По думите му там най-голям интерес има към двустайните и тристайните апартаменти, но хората не бързат да купуват.

„Двойните сделки ще са много важни за пазара на недвижими имоти през 2010 г., те ще са ключови”, смята Венев.

„През 2009 г. 42% от купувачите са осъществили сделката с пари в брой, 37% от продавачите са имали финансови проблеми, а 22% са използвали ипотечен кредит за закупуването на имота”, каза Калоян Богданов – маркетинг мениджър на „Адрес Недвижими имоти”.

Той посочи, че 36% от сделките през миналата година са за имоти ново строителство, а само 12% са били за панелни жилища.
източник dir.bg

Вижте още:

За какво теглят кредити хората на възраст от 20 до 25 години? Има ли спад на лихвите по потребителските кредити? Задава ли се нов крах на пазара на имоти? Ще нарастват ли лихвите по ипотечни кредити? Как предпочита да живее българинът??? Добър ли е моментът за сделки с имоти? Ще скочат ли лихвите по кредитите? Имотен бум! Скачат лихвите, скача и вноската Kолко и как може да спестите при предоговарянето на ипотечните заеми Лихвите са твърде ниски за нашия пазар заради рисковата премия Вноските по кредитите не трябва да надхвърлят 25% от доходите Колко от жилищата се купуват с ипотека Ако краят на поевтиняването на кредитите се вижда, струва ли си фиксиране на лихвата! Какви са очакванията за ипотечния пазар през 2017г.? За какво да внимават клиентите, когато решат да рефинансират кредита си? Добра възможност ли са взаимните фондове за инвестиране? Възможни ли са лихви по кредитите под 4% ? Как се движи пазарът на ипотечните кредити в България? Има ли ръст в пазара с луксозни имоти? Проработиха ли ограниченията пред фирмите за бързи кредити?