най-големият кредитен консултант в България

Кой управлява пазара на имоти?!

euro_house_vezna1Най-повтаряната фраза от брокерите на недвижими имоти през последните месеци е “Сега е моментът за покупка на жилище”.Мотивите на сектора са, че в условията на криза цените са паднали значително, а при сериозни преговори могат да бъдат свалени още. Допълнително от агенциите съобщават, че сега повече от всякога има избор на жилища като местоположение, разпределение на стаите, етажи и др. Отделно от това се предлагат и схеми за разсрочено плащане, което е възможност по-голяма част от сумата за имота да бъде внесена, след като премине или кризата или когато се събуди пазарът на ипотечно кредитиране. Според същите агенции обаче купувачите все още смятат, че цените не са ударили дъното и дълго време се оглеждат, преди да вземат решение за покупка.

Факт е, че действително от началото на годината досега спадът на цените на имотите се случи. В София повечето жилища са поевтинели със средно 20%, толкова е и намалението във Варна. Агенции за имоти съобщават и за сделки на рекордно ниски цени. Така например компанията “Адрес” обяви, че през юли е сключена сделка за продажба на жилище в София на цена от 380 евро/кв.м. Апартаментът се намира в столичния квартал “Банишора”, а според брокерите от агенцията тази цена е изключение. От други агенции пък казват, че при преговори се е стигало и до рекордните 40% намаление на цените, което, макар и рядко да се случва, все пак показва, че и продавачи са склонни на силни отстъпления при заявен сериозен интерес.

Въпреки намаленията редица брокери казват, че купувачите все още чакат ниски цени. Според последния доклад на агенция ЕРА спадът от 23% на цените в София все още не мотивира достатъчно повечето клиенти и все още има голяма група потенциални купувачи, които очакват последващ спад в офертите.

В момента в София средната цена на кв.м е около 1000 – 1200 евро за по-престижните квартали и около 750 – 900 евро за останалите. В агенциите за имоти има шега, че “златното число” в момента е 50 хил. евро – това е най-често предлаганата цена от купувачите на жилища. Дали ще продължи още спадът за цените – брокерите не дават еднозначен отговор. Според някои от началото на есента интересът към покупки започва да се връща, което е сигурен знак, че ново намаление на цените не може да има. Според други обаче запитванията все още са инцидентни и натискът от страна на купувачите ще продължи да сваля офертите.
Източник dnevnik.bg

Вижте още:

Какви са нивата на отпуснатите заеми по време на мораториума? Бум на ипотеките за къщи С какви средства ходят българите на почивки и екскурзии? Тихомир Тошев, “Кредит Център”: COVID-19 отказа от потребителски заем половината клиенти Тихомир Тошев: Не бързайте да отлагате кредити, ще ви скочи вноската Каква е месечната вноска по ипотечен кредит в началото на 2020 година? Тихомир Тошев: Бързите кредити вече не са толкова бързи С какви средства ходят българите на почивка? Идва ли краят на изгодните жилищни заеми? За какво теглят кредити хората на възраст от 20 до 25 години? Има ли спад на лихвите по потребителските кредити? Задава ли се нов крах на пазара на имоти? Ще нарастват ли лихвите по ипотечни кредити? Как предпочита да живее българинът??? Добър ли е моментът за сделки с имоти? Ще скочат ли лихвите по кредитите? Имотен бум! Скачат лихвите, скача и вноската Kолко и как може да спестите при предоговарянето на ипотечните заеми Лихвите са твърде ниски за нашия пазар заради рисковата премия Вноските по кредитите не трябва да надхвърлят 25% от доходите