най-големият кредитен консултант в България

Банките дават повече кредити през октомври

По-висока активност от страна на банките и клиентите, повишаване на средния размер на изтеглените ипотечни кредити, ръст на реализираните обеми и 10% повече запитвания в сравнение с тези през септември сочат данните на КредитЦентър за изминалия месец октомври.

Движение нагоре отбелязва и процентът финансиране, а единственият показател, отбелязал понижение през октомври 2009, е възрастта на кредитополучателите.

Ръстът на средния размер, който достигна 36 800 евро за страната, се дължи на засилената активност от една страна и на все по-честите покупки на тристайни и по-големи апартаменти.

Друга причина е повишеният процент на финансиране, който в някои случаи – за по-ликвидни имоти и при хора със стабилни доходи, достига 80% от цената на имота.

Ръстът на обемите беше стимулиран изцяло от поведението на банките – телевизионните реклами върнаха на пазара част от изчакващите клиенти, които направиха по-детайлно проучване на възможностите за покупка на жилище.

Запитванията през октомври са с 10% повече от тези през септември, като 80% от тези потребителите отговарят на условията, поставени от банките, което е знак за повишилата се в резултат на кризата финансова култура на българина.

С ипотечен кредит през октомври са се купували предимно имоти за първо жилище, макар да нараства и процентът на българите, които живеят в чужбина и използват възможността да направят добра инвестиция във време на ниски ценови нива и голямо предлагане. Това най-често са живущи в развитите западни страни като Великобритания, където сериозно се усеща края на кризата, което освен ясна перспектива за очакваните събития у нас, дава на тези клиенти и спокойствие за техните доходи.

източник profit.bg

Вижте още:

Какви са нивата на отпуснатите заеми по време на мораториума? Бум на ипотеките за къщи С какви средства ходят българите на почивки и екскурзии? Тихомир Тошев, “Кредит Център”: COVID-19 отказа от потребителски заем половината клиенти Тихомир Тошев: Не бързайте да отлагате кредити, ще ви скочи вноската Каква е месечната вноска по ипотечен кредит в началото на 2020 година? Тихомир Тошев: Бързите кредити вече не са толкова бързи С какви средства ходят българите на почивка? Идва ли краят на изгодните жилищни заеми? За какво теглят кредити хората на възраст от 20 до 25 години? Има ли спад на лихвите по потребителските кредити? Задава ли се нов крах на пазара на имоти? Ще нарастват ли лихвите по ипотечни кредити? Как предпочита да живее българинът??? Добър ли е моментът за сделки с имоти? Ще скочат ли лихвите по кредитите? Имотен бум! Скачат лихвите, скача и вноската Kолко и как може да спестите при предоговарянето на ипотечните заеми Лихвите са твърде ниски за нашия пазар заради рисковата премия Вноските по кредитите не трябва да надхвърлят 25% от доходите