най-големият кредитен консултант в България

Запитванията за ипотечни кредити нарастват с 15%

Активността на кредитния пазар у нас се засилва, като запитванията отбелязват ръст от 15% за месец, а реализираните обеми нарастват не само заради по-големия брой, но и поради нарастващия размер на исканото финансиране, съобщават в месечния си анализ за месец септември от КредитЦентър.

Според копсултанта, основната новина е дошла от банките, които влязоха в промоции, валидни до края на годината и предложиха на клиентите както по-ниски лихви, така и отстъпки при застраховането на имотите, 0% такса при погасяване със собствени средства и други ползи за клиентите.

Спадът на лихвите в рамките на преференциалните оферти средно е между 0.2% и 0.8% при евровите и 0.5 и 1 % при левовите вземания.

Експертите от КредитЦентър обясняват оптимистичните нагласи на финансиращи организации и потребители с дългия период, който изтече от началото на кризата. В рамките на последната година всички субекти в икономическия живот успяха да проследят отражението на кризата, да измерят ефектите от нея и да започнат работа при новите условия. Към настоящия момент всички страни считат, че пазарът е по-стабилен и по-предвидим. Това кара клиентите да се чувстват по-спокойни в дългосрочен план и дава на банките основание да излязат с нови по-атрактивни предложения.

Това обаче не означава, че либерализмът, познат през 2007-ма година се е завърнал – все още клиентите трябва да отговарят на редица изисквания, за да получат финансиране и трябва да са наясно с това, категорични са от КредитЦентър.

От кредитния консултант регистрират ръст на средния размер на отпуснатите ипотечни кредити и той се възстанови до нива от 32 609 евро при съотношение евро/лева за страната –  81/19.

Добра новина е и засилването на активността не само в София, а и в градове като Стара Загора, Благоевград, Сливен, Ямбол, където месеци наред се реализираха единични сделки сега има признаци на съживяване. Търсенето е за по-малки суми при по-кратки срокове, но също показва връщане на доверието в пазара.


DarikFinance.bg, 7 октомври 2009 10:32

Вижте още:

Какви са нивата на отпуснатите заеми по време на мораториума? Бум на ипотеките за къщи С какви средства ходят българите на почивки и екскурзии? Тихомир Тошев, “Кредит Център”: COVID-19 отказа от потребителски заем половината клиенти Тихомир Тошев: Не бързайте да отлагате кредити, ще ви скочи вноската Каква е месечната вноска по ипотечен кредит в началото на 2020 година? Тихомир Тошев: Бързите кредити вече не са толкова бързи С какви средства ходят българите на почивка? Идва ли краят на изгодните жилищни заеми? За какво теглят кредити хората на възраст от 20 до 25 години? Има ли спад на лихвите по потребителските кредити? Задава ли се нов крах на пазара на имоти? Ще нарастват ли лихвите по ипотечни кредити? Как предпочита да живее българинът??? Добър ли е моментът за сделки с имоти? Ще скочат ли лихвите по кредитите? Имотен бум! Скачат лихвите, скача и вноската Kолко и как може да спестите при предоговарянето на ипотечните заеми Лихвите са твърде ниски за нашия пазар заради рисковата премия Вноските по кредитите не трябва да надхвърлят 25% от доходите