най-големият кредитен консултант в България

Тихомир Тошев: Търсят се кредити за двустайни апартаменти на цени между 30 000 – 50 000 евро

Тихомир Тошев, изпълнителен директор на Кредит център пред Агенция „Фокус”

Фокус: За какво се търсят и отпускат кредити в момента?
Тихомир Тошев: Предпочитанията на хората продължават да бъдат по отношение на ипотечните кредити. Мотивацията идва от ниските цени на жилищните имоти. При потребителското кредитиране интересът се запазва, но той е в доста по-малки обеми от това, което свикнахме да виждаме в последните лета. Това важи и за ипотечното кредитиране. Трябва да се има предвид, че въпреки че условията в момента и кредитирането е по-достъпно, по-голямата част от хората предпочитат да не пристъпват към такава стъпка, защото продължават да чувстват несигурност по отношение на доходите си.

Потребителски кредити се теглят за много належащи ремонти и за неща, които са наистина необходими в момента. Клиентите предпочитат да теглят възможно най-малкия размер – за това най-често при потребителските кредити се теглят между 3 000 и 8 000 лева. При ипотечните кредити се вижда, че хората, които купуват жилища в момента са се ориентирали към имоти с много добри цени. Основно се купуват малки двустайни апартаменти между 30 000 евро и 50 000 евро, като те се финансират в голяма степен със собствени средства и по-малка част от сумата се добавя с кредит. Това води до теглене на ниски ипотечни кредити от порядъка на между 15 000 евро и 25 000 евро, вноските по които дори и при високите лихви в момента са поносими за повечето семейства.

Водещо остава това, че клиентите не са активни, пристъпват към теглене на кредит само когато наистина са осъзнали ясната необходимост и са решили, че точно сега е моментът да го направят. Обикновено това са хора, които вече са анализирали как се е отразила кризата на доходите им дотук и смятат, че те ще се запазят стабилни, въпреки прогнозите, че кризата продължава и зимата може да бъде тежка.

Фокус: Налага ли се потребителите да предоставят по-голямо обезпечение на искания кредит, отколкото преди време?
Тихомир Тошев: Бих посъветвал в момента да се тегли възможно най-малката сума, тоест хора, които имат спестени по-малко от 30 % от стойността на имота да не пристъпват към сделка в момента. Добре е да имат собствени средства между 30 и 50 % от стойността на имота и останалите да се добавят с кредит. Когато закупуваният имот се финансира от 50 до 60, максимум до 70 % не е нужно второ обезпечение – възможно е имотът, който са закупува, да служи като обезпечение.

Съветът ми е изключително отговорно да се пристъпва в момента към всякакви такива сделки, те да се правят тогава, когато има много добър анализ на финансовите възможности на домакинството в момента, възможно най-добра прогноза как ще се развият те през следващите месеци, като се отчита това, че все още нямаме ясни сигнали, че кризата свършва.

Безсмислено в момента е да се минава през цялата тази процедура, ако само след 6 или 9 месеца е възможно да изпаднете в затруднение, да спрете да изплащате жилището и то да се отнеме. В момента пазарът е доста благоприятен за хора, които имат достатъчно спестени средства, съхранили са доходите и ги запазват стабилни. Те ще могат да направят изключително добри сделки, тъй като пазарът е много активен по отношение на предлагането. Има хора, които по някаква причина са притиснати да продават и те правят сериозни отстъпки в стойността на имотите. Ако имате тази възможност, можете да придобиете хубав имот на изключително добра цена. Но все пак трябва много отговорно да се пристъпи към такава сделка.

Фокус:Има ли много потребители, които не могат да изплащат вноски по кредитите си?
Тихомир Тошев: В последните няколко месеца ръстът на необслужваните кредити нараства. Все още те се движат в нормални размери за период на криза. Нормално е броят на хората, изпитващи затруднения, да нараства. Това, което те трябва да правят, е да реагират веднага, търсейки помощ. Когато изпаднете в затруднение и се опитвате сами да се справите, търсите сами варианти и спирате да плащате по кредита, това обикновено утежнява положението и загубите стават по-големи. Хората, които изпаднат в затруднение – да потърсят веднага помощ и да излязат от ситуацията. Все още варианти на пазара има доста, варианти, които могат да намерят заедно с финансовата институция, която ги е кредитирала или пък варианти, които могат да намерят с независими финансови консултанти, които да ги посъветват как като цяло да преоформят личните си финанси и бюджет, за да се справят с това затруднение с възможно най-малко загуби, защото стигне ли се до неплащане на кредит, това води до финансови загуби и те трябва да се ограничат до минималния размер, който е възможен.

Фокус: Има прогнози, че в края на годината икономическата ситуация ще се влоши още повече и че тогава ще почувстваме нов удар, може ли да се очаква ще по-голямо свиване на кредитирането и съответно още по-висок ръст на тези лоши кредити?
Тихомир Тошев: Нормално е, ако безработицата продължи да расте, ако доходите на хората продължат да намаляват и кризата се задълбочи, това да доведе до ръст на необслужваните кредити и до намаляване на обемите за нови кредити. В периода, в който финансовата среда е нестабилна, хората са предпазливи, предпочитат да не правят такива стъпки, а напротив започват да спестяват всеки възможен лев, за да имат някаква сигурност през трудните месеци.

Фокус: В сезона на отпуските сме – има ли хора, които вземат кредит, за да отидат на море?
Тихомир Тошев: Има хора, които правят такива опити, но в повечето случаи съветваме тези, които идват при нас за консултация, че това е твърде неразумна постъпка и ги убеждаваме, че не е добре да го правят. Не са много такива случаи. Наистина през последните години, когато всичко вървеше добре, стана практика хората да ползват заемен ресурс, за да почиват, сега обаче в повечето случаи смятам, че това е рисково. Почивката е важна, но не е от първа необходимост, за да се прави с кредитен ресурс, който е доста скъп в момента и ще трябва да се връща. Една почивка две седмици, ще трябва да се връща две-три години.

Фокус: За какъв размер кредит става въпрос?
Тихомир Тошев: Искат се между 1000 лв. и 2000 лв. със срокове за връщане между две и четири години. Съветът ни е, че това не е толкова необходимо и важно нещо, за да се направи с кредитен ресурс.

Фокус: Покупката на нов автомобил в момента влиза ли в тази графа на стоки, които не е необходимо да се закупуват?
Тихомир Тошев: Да, ако семейството има автомобил, дори и той да е по-стар. Пристъпването към покупка на нов автомобил трябва много добре да прецени – каква е необходимостта, каква е възможността да заплащат лизинга. Трябва да разделим нещата – за хората, които имат спестени средства, не им трябва да теглят кредити, за тях не е проблем да закупят нов автомобил, защото цените на новите автомобили в момента са изключително ниски.

Хората, които са имали правилно и отговорно финансово поведение през последните 10 години и са спестявали пари, днес ще могат да си позволят много неща на изключително добри цени. Хората, които искат да направят това с кредит, е по-добре да се въздържат, тъй като пазарът продължава да е непредвидим.

Фокус: След известен период от време по взети кредити се случва лихвата да расте, макар и с малко. Така кредитополучателите заплащат по-различна сума от тази, която първоначално са заложили. Може ли да се прогнозира в някакъв степен това изменение, така че то да не се отрази сериозно на бюджета им?
Тихомир Тошев: Очакванията ми са, че повече такива увеличения няма да има. Досега те се формираха точно от това, че цената на ресурса на пазара нарасна значително. Цената на ресурса, привлечен с депозити също се повиши и това наложи повишение на част от лихвите. За съжаление в България няма кредитни продукти с фиксирана лихва, тоест лихвата, по която подписвате договора да се запази следващите 20 или 25 години, за които сте изтеглили кредита. Лихвите са обвързани, те се влияят от пазарната ситуация, но моето очакване, е че повече увеличения няма да имаме. По-скоро в дългосрочен план се очаква те да намаляват, когато ситуацията се промени.
Веселина ЙОРДАНОВА

информацията е от focus-news

Вижте още:

Какви са нивата на отпуснатите заеми по време на мораториума? Бум на ипотеките за къщи С какви средства ходят българите на почивки и екскурзии? Тихомир Тошев, “Кредит Център”: COVID-19 отказа от потребителски заем половината клиенти Тихомир Тошев: Не бързайте да отлагате кредити, ще ви скочи вноската Каква е месечната вноска по ипотечен кредит в началото на 2020 година? Тихомир Тошев: Бързите кредити вече не са толкова бързи С какви средства ходят българите на почивка? Идва ли краят на изгодните жилищни заеми? За какво теглят кредити хората на възраст от 20 до 25 години? Има ли спад на лихвите по потребителските кредити? Задава ли се нов крах на пазара на имоти? Ще нарастват ли лихвите по ипотечни кредити? Как предпочита да живее българинът??? Добър ли е моментът за сделки с имоти? Ще скочат ли лихвите по кредитите? Имотен бум! Скачат лихвите, скача и вноската Kолко и как може да спестите при предоговарянето на ипотечните заеми Лихвите са твърде ниски за нашия пазар заради рисковата премия Вноските по кредитите не трябва да надхвърлят 25% от доходите