най-големият кредитен консултант в България

ОББ стана банка на годината

В подкатегориите победители са МКБ Юнионбанк, Уникредит Булбанк, БАКБ, Първа инвестиционна банка и Алфабанк

OББ бе обявена за Банка на годината за 2008 г. от комитета по определяне на престижната награда на в. Пари. Така за втори път през последните 12 години, откакто в. Пари присъжда банковите оскари, ОББ печели голямата награда.

Категории
Другите призьори в отделните категории са: за пазарен дял наградата отива в УниКредит Булбанк, най-динамично развиващата се банка е МКБ Юнионбанк, а най-ефективният трезор през миналата година е Българо-американската кредитна банка.

Читатели
Сред всички трезори в България читателите на
в. Пари определиха Първа инвестиционна банка като кредитната институция у нас с най-добро обслужване. Така ПИБ стана Банка на клиента за трети път.

Принос
Освен петте традиционни приза тази година вестникът за първи път реши да отличи и най-добре представилия се чуждестранен банков клон у нас. Приза спечели гръцката Alpha Bank-клон България. В условията на финансова и икономическа криза
в. Пари реши да връчи и една специална награда на управителния съвет на БНБ за приноса му в запазването на стабилността на банковата система и валутния борд у нас.

Топ 5
Освен ОББ в Топ 5 на класацията Банка на годината се наредиха УниКредит Булбанк, Банка ДСК, Корпоративна и търговска банка и Райфайзенбанк. В същото време петте банки с най-голям пазарен дял в България са Банка ДСК, ОББ, Райфайзенбанк и Юробанк И Еф Джи.
Класацията на в. Пари показа, че най-динамично развиващите се трезори за миналата година са Търговска банка Д, КТБ, гръцката Емпорики Банк и Българската банка за развитие. Освен победителя БАКБ най-ефективните пет финансови институции за миналата година са Банка ДСК, УниКредит Булбанк, ОББ и КТБ.

Стъпки
Класацията Банка на годината се прави на базата на финансовите показатели на трезорите за предходната година, като се взимат под внимание ключови критерии. Победителите се определят от комитет, чийто председател за 2009 г. е финансовият министър Пламен Орешарски. Членове са Валери Димитров, председател на Сметната палата, Камелия Касабова, зам.-председател на 40-ото народно събрание, Ивайло Калфин, вицепремиер и министър на външните работи, Саша Безуханова, съпредседател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, Мария Георгиева, директор на Mеждународния банков институт, Силвия Пенева, партньор в Delloitte България, Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал, Стефан Ненов, съдружник в Мур Стивънс България одит, Стамен Тасев, изпълнителен директор на BBLF, Ертан Кара, секретар на президента по икономическите въпроси, Михаил Стоянов, директор на фондация Атанас Буров, Максим Бехар, президент на M3 Communication, Андрей Пръмов, финансист, Стефан Неделчев, главен редактор на в. Пари, и икономистът Петкан Илиев.

Критерии
За пазарен дял
1.

Балансово число
2.
Предоставени кредити
3.
Привлечени депозити
4.
Собствен капитал

За динамика
1.

Балансово число
2.
Собствен капитал
3.
Кредитен портфейл
4.
Привлечени депозити
5.
Финансови резултати

За ефективност
1.

Кредитен портфейл към активи
2.
Доходоносни активи към активи
3.
Печалба към активи
4.
Разходи за издръжка към активи
5.
Собствен капитал към активи
6.
Ликвидни активи към всички активи
7.
Ефективност на капитала
8.
Натовареност на привлечения ресурс

Вижте още:

Какви са нивата на отпуснатите заеми по време на мораториума? Бум на ипотеките за къщи С какви средства ходят българите на почивки и екскурзии? Тихомир Тошев, “Кредит Център”: COVID-19 отказа от потребителски заем половината клиенти Тихомир Тошев: Не бързайте да отлагате кредити, ще ви скочи вноската Каква е месечната вноска по ипотечен кредит в началото на 2020 година? Тихомир Тошев: Бързите кредити вече не са толкова бързи С какви средства ходят българите на почивка? Идва ли краят на изгодните жилищни заеми? За какво теглят кредити хората на възраст от 20 до 25 години? Има ли спад на лихвите по потребителските кредити? Задава ли се нов крах на пазара на имоти? Ще нарастват ли лихвите по ипотечни кредити? Как предпочита да живее българинът??? Добър ли е моментът за сделки с имоти? Ще скочат ли лихвите по кредитите? Имотен бум! Скачат лихвите, скача и вноската Kолко и как може да спестите при предоговарянето на ипотечните заеми Лихвите са твърде ниски за нашия пазар заради рисковата премия Вноските по кредитите не трябва да надхвърлят 25% от доходите