най-големият кредитен консултант в България

БНБ прогнозира положително влияние върху икономиката

coinscharts_smallСпоред централната банка, няма нищо драматично в българската икономика и финансова система

БНБ се надява на положително влияние върху българската икономика от външната среда през второто тримесечие на 2009 г. Това коментира подуправителят на банката Цветан Манчев.

Данните, които се появяват показват, че българската икономика, която е малка и отворена икономика, се приспособява към промените във външната среда по абсолютно нормален, прогнозируем начин и това ще продължи, коментира Манчев.

Банковата система остава стабилна, под динамиката на основните финансови показатели, които се стабилизират след първоначалните отклонения през последното тримесечие на 2008 г. , тя остава предвидима и продължава да се приспособява като посредник в икономическата активност, посочи Манчев.

Според него няма нищо драматично в българската икономика и финансова система. Паричният съвет функционира нормално в условията на криза. Дали и през второто тримесечие на 2009 г. ще бъде отчетен спад в БВП, ще зависи от промените във външната среда, прогнозира Цветан Манчев.

Той отбеляза, че големите международни централни банки направиха промени в лихвените си проценти, има действия и от страна на фискалната политика на големите държави и тези неща ще имат ефект през второто тримесечие на годината

“Надявам се положителен и върху българската икономика, каза подуправителят на банката БНБ. Поддържаме нормален диалог с Международния валутен фонд и ако се прецени, че е необходимо отпускането на заем на България, няма никакъв проблем това да бъде направено”, каза подуправителят на БНБ.

Засега мнението на българската страна и на Централната банка е, че страната има достатъчно валутни резерви, а икономиката се приспособява към външния шок.

информация от bTV.bg

Вижте още:

Какви са нивата на отпуснатите заеми по време на мораториума? Бум на ипотеките за къщи С какви средства ходят българите на почивки и екскурзии? Тихомир Тошев, “Кредит Център”: COVID-19 отказа от потребителски заем половината клиенти Тихомир Тошев: Не бързайте да отлагате кредити, ще ви скочи вноската Каква е месечната вноска по ипотечен кредит в началото на 2020 година? Тихомир Тошев: Бързите кредити вече не са толкова бързи С какви средства ходят българите на почивка? Идва ли краят на изгодните жилищни заеми? За какво теглят кредити хората на възраст от 20 до 25 години? Има ли спад на лихвите по потребителските кредити? Задава ли се нов крах на пазара на имоти? Ще нарастват ли лихвите по ипотечни кредити? Как предпочита да живее българинът??? Добър ли е моментът за сделки с имоти? Ще скочат ли лихвите по кредитите? Имотен бум! Скачат лихвите, скача и вноската Kолко и как може да спестите при предоговарянето на ипотечните заеми Лихвите са твърде ниски за нашия пазар заради рисковата премия Вноските по кредитите не трябва да надхвърлят 25% от доходите