най-големият кредитен консултант в България

Оживление на пазара на имоти?

Оживлението, за което агенциите и инвеститорите говорят през последните седмици, се забелязва и на пазара на ипотечно кредитиране. То е още по-значимо на фона на случващото се от началото на годината, когато около 80% от новорегистрираните клиенти търсеха само консултация , информират от КредитЦентър. През април делът на новорегистрираните клиенти, които пристъпват към следващ етап на сключване на сделка в рамките на месеца, е нарастнал с 20% спрямо март. Търсенето е стимулирано от клиентите, които през есента на 2008-ма година, когато кризата започна, заеха изчкавателна позиция, а сега се завръщат. Това са основно млади хора на възраст между 25 и 35 години, работят в международни или успешни български компании и са планирали добре покупката на жилища. Те искат да се възползват от изгодните предложения, които има на пазара. Те не се притесняват от по-високите лихви по кредитите, защото смятат, че договорената добра цена на имота компенсира по-високата цена на заемния капитал. В общия случай тези клиенти имат спестени между 40% и 50% от стойността на имота и взимат като кредит останалата част.
Въпреки ниските обеми, пазарът на жилища в големите градове на страната е динамичен, което създава и рискове, твърдят консултантите.
Търсенето в големите градове бе допълнително стимулирано от факта, че през април няколко проекта получиха Акт 15 и Акт 16 и клиентите, купили в тях през последните една-две години, е време да затворят сделките си. Те търсят финансиране, което в общия случай е от 30% до 50% от стойността на имота, и по-често го получават.
Раздвижването през април не е знак за траен оптимизъм и няма еднозначен знак за достигнато дъно, според анализа. Средният размер на изтеглените кредити е спаднал до 35 236 евро, което се дължи преди всичко на по-ниските цени на имотите. Това са нивата, характерни за лятото на 2007 г.
Еврото продължава да се утвърждава като предпочитана валута за жилищните кредити, а процента на финансиране на сделките, които най-често търсят клиентите е между 40 и 60% от стойността на имота. Това им позволява да отговорят без проблем на изискванията за отпускане на кредит и същевременно да изтеглят по-малък кредит, които да е и с по-ниски и поносими месечни вноски.

dir.bg по информация на КредитЦентър

Вижте още:

Какви са нивата на отпуснатите заеми по време на мораториума? Бум на ипотеките за къщи С какви средства ходят българите на почивки и екскурзии? Тихомир Тошев, “Кредит Център”: COVID-19 отказа от потребителски заем половината клиенти Тихомир Тошев: Не бързайте да отлагате кредити, ще ви скочи вноската Каква е месечната вноска по ипотечен кредит в началото на 2020 година? Тихомир Тошев: Бързите кредити вече не са толкова бързи С какви средства ходят българите на почивка? Идва ли краят на изгодните жилищни заеми? За какво теглят кредити хората на възраст от 20 до 25 години? Има ли спад на лихвите по потребителските кредити? Задава ли се нов крах на пазара на имоти? Ще нарастват ли лихвите по ипотечни кредити? Как предпочита да живее българинът??? Добър ли е моментът за сделки с имоти? Ще скочат ли лихвите по кредитите? Имотен бум! Скачат лихвите, скача и вноската Kолко и как може да спестите при предоговарянето на ипотечните заеми Лихвите са твърде ниски за нашия пазар заради рисковата премия Вноските по кредитите не трябва да надхвърлят 25% от доходите