най-големият кредитен консултант в България

Между 650 и 1000 евро/кв.м. вървят сделките с имоти в София

money_symbol_smallПрез април нивата на лихвите на ипотечните кредити регистрират известно движение нагоре. В момента средната цена на заемния ресурс в евро е между 8.5 и 9.5%, а по левовете между 10-11%.

Може да се каже, че лихвите остават около нивата си преди няколко месеца и в момента те все по-малко са преоритетни за хората които търсят кредити.

По-големият въпрос които стои пред потенциалните кредитополучатели е дали ще им бъде отпуснат заема, както и цената на имота, която ще се договори с продавача.

Хората които търсят кредити първо търсят да намерят имот на изгодна цена. За такава се смята цена с 10-15% по-ниска от офертната такава, според Тихомир Тошев, изпълнителен директор на КредитЦентър. Това компенсира по-високите лихви.

В момента банките финансират не повече от 65-70% от стойността на жилищата. Като цяло хората теглят все по-малки кредити, очаква се тази тенденция да се запази.

В момента сделки в столицата се осъществяват на нива между 650 и 1000 евро, а в центъра над 1000 евро.

Хората не са склонни да купуват скъпи имоти. Първо защото цените на имотите се очаква да продължат да се движат надолу, според Тошев.

Като друга причина за тази нова тенденция се сочи, невъзможността за теглене на големи по размер кредити, както и намаления процент на финансиране на покупките от страна на банките.

Затегнатата политика и завишените изисквания от страна на банките са друг фактор, който негативно влияе на сектора.
Информацията е от profit.bg

Вижте още:

Какви са нивата на отпуснатите заеми по време на мораториума? Бум на ипотеките за къщи С какви средства ходят българите на почивки и екскурзии? Тихомир Тошев, “Кредит Център”: COVID-19 отказа от потребителски заем половината клиенти Тихомир Тошев: Не бързайте да отлагате кредити, ще ви скочи вноската Каква е месечната вноска по ипотечен кредит в началото на 2020 година? Тихомир Тошев: Бързите кредити вече не са толкова бързи С какви средства ходят българите на почивка? Идва ли краят на изгодните жилищни заеми? За какво теглят кредити хората на възраст от 20 до 25 години? Има ли спад на лихвите по потребителските кредити? Задава ли се нов крах на пазара на имоти? Ще нарастват ли лихвите по ипотечни кредити? Как предпочита да живее българинът??? Добър ли е моментът за сделки с имоти? Ще скочат ли лихвите по кредитите? Имотен бум! Скачат лихвите, скача и вноската Kолко и как може да спестите при предоговарянето на ипотечните заеми Лихвите са твърде ниски за нашия пазар заради рисковата премия Вноските по кредитите не трябва да надхвърлят 25% от доходите