най-големият кредитен консултант в България

Изгодна ли е инвестицията в имоти?!

Започва се отново. Изглежда много купувачи на имоти не са променили отношението към пазара дори и при значителните понижения, които цените на жилищата отбелязаха в последно време. На един от най-големите пазари в Европа, какъвто е Великобритания например, те се понижиха с 20% от върха си, като различни експерти прогнозират, че те може да спаднат с още от 25 до 55% от сегашните си нива, пише коментаторът от в. Таймс Дейвид Бъдуърт. Той цитира следния диалог, който чул наскоро в ресторант между двама клиенти:

– Акциите ми се движат повече от разочароващо.
– Моите също. Мисля да ги продам и да инвестирам в имоти.
– Добра идея. Имотите ще се движат по-добре от акциите през следващите пет години, не мислиш ли?
– Абсолютно.

Инвестициите в имоти винаги са привличали хората, които търсят начини да увеличат стойността на капитала си. Авторът обаче посочва пет мита за имотите, които, по негово мнение, трябва да бъдат оспорени:

1. Имотите ще носят по-висока доходност от акциите през следващите пет години

Защо сте толкова сигурни? Дори след спадовете в цените, отчетени досега, много данни сочат, че на редица пазари може да се очакват още понижения през следващите години.

Някои коментатори са също толкова песимистични и относно акциите. Въпреки това когато икономиката започне да се възстановява, акциите е вероятно да се възстановят по-бързо просто защото те са много по-лесни за купуване и продаване.

По време на последния спад на цените във Великобритания през 1989 г. те са се понижавали и не са възвърнали възходящия си тренд до 1994 г. Няма причина да смятаме, че условията ще бъдат различни този път, пише Бъдуърт.

2. Жилищата са евтини

Скорошните понижения на много пазари върнаха цените едва до нивата им отпреди няколко години. Въпреки че жилищата стават по-достъпни, те все още не са достигнали дъната, регистрирани при последния период на големи понижения.

3. Много пазари изпитват недостиг, затова цените на жилищата ще се покачат отново

Аргументът, базиран на недостига, има смисъл в дългосрочен план, но не и в случаите, когато на пазара има голям обем инвентар от непродадени жилища, които ще трябва първо да се продадат, преди цените да започнат да се покачват отново.

Наред с това има примери, при които подобни аргументи са привеждани за редица пазари, като този в Япония. Балонът на пазара на имоти в Япония се спука през 80-те години на миналия век, като той все още не се е съвзел напълно и до днес.

4. Ипотеките са изгодни

В някои страни централните банки понижиха лихвите до исторически ниски нива, което, макар и не в пълна степен, се отрази на кредитните продукти. Въпреки това ипотеките може да са изгодни единствено в случаите, когато клиентът може да осигури голямо самоучастие. Много от купувачите на първи дом обаче все още са „изключени“ от пазара от страна на кредиторите, които са склонни да отпускат финансиране единствено на клиенти с много стабилна кредитна история.

Също така купувачите на имоти трябва да могат да погледнат пазара по-напред във времето и да не взимат предвид единствено настоящите лихвени нива. Правителствените стимули в редица страни може да доведат до сериозен ръст на инфлацията след няколко години, когато лихвите ще се покачат отново.

5. Имотите са материални активи и винаги ще имат стойност

Освен ако икономиката не бъде изправена пред финансов Армагедон, имотите и земята, върху която са изградени, винаги ще имат някаква стойност. Това обаче не означава, че тя винаги непременно ще расте и дори ще остане на същите нива. Ако купите имот с инвестиционна цел и той изгуби стойността си, дали фактът, че можете да го докоснете, ще ви накара да се почувствате по-добре? “Съмнявам се”, коментира Бъдуърт.

информация от investor.bg

Вижте още:

Какви са нивата на отпуснатите заеми по време на мораториума? Бум на ипотеките за къщи С какви средства ходят българите на почивки и екскурзии? Тихомир Тошев, “Кредит Център”: COVID-19 отказа от потребителски заем половината клиенти Тихомир Тошев: Не бързайте да отлагате кредити, ще ви скочи вноската Каква е месечната вноска по ипотечен кредит в началото на 2020 година? Тихомир Тошев: Бързите кредити вече не са толкова бързи С какви средства ходят българите на почивка? Идва ли краят на изгодните жилищни заеми? За какво теглят кредити хората на възраст от 20 до 25 години? Има ли спад на лихвите по потребителските кредити? Задава ли се нов крах на пазара на имоти? Ще нарастват ли лихвите по ипотечни кредити? Как предпочита да живее българинът??? Добър ли е моментът за сделки с имоти? Ще скочат ли лихвите по кредитите? Имотен бум! Скачат лихвите, скача и вноската Kолко и как може да спестите при предоговарянето на ипотечните заеми Лихвите са твърде ниски за нашия пазар заради рисковата премия Вноските по кредитите не трябва да надхвърлят 25% от доходите