Новини

Имотен бум! Скачат лихвите, скача и вноската

o_130290736710167_rbU5fv_image_2312_600x40207.08.2017г.
Търсенето на жилища в 4-те най-големи града е голямо

Тенденцията за падане на лихвите най-вероятно ще се обърне и те ще тръгнат нагоре, смята кредитният консултант Тихомир Тошев.

“Засега очакванията са, че първоначално това движение няма да бъде много сериозно – с 0,2-0,3%”, заяви той по БНР.

“По-важното е хората, когато теглят кредит, да си направят сметка какво би се случило, ако лихвата им се покачи и дали това няма да затрудни бюджета им”, допълни Тошев и даде пример, според който месечната вноска при тегленето на заема е 600 лв., но може да се увеличи до 650 или 700 лв.

Той уточни, че в момента интересът към фиксираните лихви на банките не е голям заради краткосрочния период, за който ги предлагат.

“Хората не избират такива варианти, а продължават да си избират най-ниската възможна лихва – плаваща за целия период и да управляват кредита си, като го предоговарят или рефинансират във времето”, посочи Тошев.

Кредитният консултант препоръчва на кандидат-купувачите да направят реалистичен бюджет при покупката на нов дом.

“Правилният бюджет се прави като предвидим колко пари имаме спестени за самоучастие в покупката, както и какъв кредит би могла да ни отпусне банката”, каза консултантът. Той пресметна, че таксите около покупката на имот са около 8% от стойността му.

“Ако купуваме имот за 100 хил. лв., около 8 хил. лв. ще са всички съпътстващи разходи”, даде пример той.

Към допълнителните разходи влизат комисионната на брокера, нотариалните такси за сделката, нотариалните такси за ипотеката, първоначалните разходи за кредита.

“Когато харесаме имот, също е добре да се консултираме с банката, защото има доста специфики. Първоначалното одобрение, което ще ви направи финансовата институция, е само на база доходите ви. Може да получите примерно до 50 хил. евро кредит, обаче ако имотът, който сте харесали, е панелен – процентът на финансиране е различен. Ако имотът е в строеж – също има доста специфики в начина на кредитиране”, обясни Тихомир Тошев.

“Затова след като харесаме имот, трябва да го обсъдим с банката. Тя трябва да ни потвърди, че можем да получим дадена сума на база доходи. Едва тогава трябва да пристъпваме към предварителен договор за покупка на имота”, допълни той.

Търсенето на имоти, особено в четирите най-големи града на страната – София, Варна, Пловдив и Бургас, е значително по-голямо от предлагането. Продавачите се въздържат от сделки, тъй като виждат, че цените на имотите растат и искат да изчакат по-благоприятен момент за продажба. От друга страна, търсенето е голямо и не може да бъде задоволено с наличните имоти, коментира Тихомир Тошев.

Източник Novinite.EU

 

Kолко и как може да спестите при предоговарянето на ипотечните заеми

untitled2untitled2untitled2_1_~1 25.06.2017г.

Намаляващите лихви по кредитите правят предоговарянето на ипотечните заеми все по-изгодно. Колко можем да спестим, ако се споразумеем за нови условия с банките?

     Последните данни на централната банка сочат, че средните лихви по ипотечните заеми в страната са малко над 4%. За сравнение преди 7 години заемите са били значително по-скъпи, съобщава bTV. Колко можем да спестим, ако например сме взели кредит от 90 хиляди лева за покупка на имот и сме се договорили с банката да го изплащаме 20 години? При тези условия заем взет през 2010 г. ни ангажира с месечна вноска от 772 лв., а ако го предоговорим при средните лихви за пазара в момента, това означава вноска от 548 лв. На практика това означава, че всеки месец ще пестим по 174 лв.

     Семейството на Силвия Тодорова купува апартамент със заем. Взимат 55 хиляди евро за 3-стаен апартамент в София, които трябва да върнат за 20 години. На фона на намаляващите лихви решават да предоговорят кредита. „Близо 15-16 хиляди лева ще бъде цялата сума, която ще спестим от предоговарянето”, изчислява Силвия. Според нея процедурата по договаряне на новите лихви не е тромава. „Около 2 седмици ни отне, като трябваше да се плати и такса при предоговарянето”, казва Силвия. Средно банките искат между 100 и 500 лв. такса, за да предоговорят старите заеми. Ако обаче сменяме банката, разходите по рефинансирането средно за страната варират между 850 и 1500 лева. Кредити „В новата банка ще трябва да платят нова ипотека, ще трябва да платят всички документи наново, ще трябва да платят заличаването на старата ипотека, оценка за новата банка и тук разходите нарастват”, обясни Тихомир Тошев от Асоциацията на кредитните консултанти.

     Анализаторите на пазара отчитат, че някои банки предлагат доста изгодни заеми с лихви под 4%, но имат условия за по-къс срок на изплащане и изискване за минимална сума на кредита. „Това е доста сериозно ограничение, защото минималният размер на кредита съобразно максималния срок, за който може да бъде взет, формира една месечна вноска, която далеч не всеки може да си позволи”, коментира Иван Стойков – финансов анализатор от „Моите пари”. Затова, когато един заем изглежда твърде изгоден, трябва да се провери внимателно какви са условията, при които банката го отпуска. Според кредитните консултанти и 1% промяна в размера на лихвата може доведе до значително поевтиняване на заема.

Източник Blitz.bg

 
www.creditcenter.bg

Данните могат да претърпят промени.