Новини

Лихвите са твърде ниски за нашия пазар заради рисковата премия

19.05.2017г.

До края на 2017 г. ще продължи тенденцията на намаление на лихвите по кредитите. Към края на годината лихвените нива ще се движат между 3% и 3,6%, прогнозира в предаването “Бизнес старт” на Bloomberg TV Bulgaria Тихомир Тошев от консултантската компания КредитЦентър.

Според него обаче тези лихви са твърде ниски за нашия пазар и рисковата премия за България продължава да е висока. Затова и догодина той очаква задържане на лихвите около тези нива. Най-вероятно в края на 2018 г. и началото на 2019 г., когато междубанковите индекси тръгнат нагоре – SOFIBОR за левовите кредити и EURIBOR за евровите заеми, вероятно ще видим повишение на лихвите, допълни той.

Според него ипотечното кредитиране е най-търсено от българина, защото продължава да е „горещ“ пазарът на недвижими имоти.
Още по темата
Консултант: Вноските по кредитите не трябва да надхвърлят 25% от доходите
Андронов: Поевтиняването на кредитите ще спре към края на годината

„Много българи искат да се сдобият с нов, по-хубав дом, въпреки че цените вървят нагоре и в някои квартали на столицата надминаха цените преди кризата от 2008 г. Със сигурност ще има „охлаждане“ на този пазар, тъй като цените растат прекалено бързо, но не и доходите. Ще се окаже, че голяма част от купувачите няма да могат да си позволят да плащат тези цени, ако те растат със същия темп през следващите месеци“, смята кредитният консултант.

По думите му ипотечното кредитиране отбелязва сериозен ръст, „защото лихвите слязоха на много ниски нива в България“.

„Дори клиентите се учудват на лихви от порядъка на 3,3% – 3,4%. Лихвените нива при ипотечните кредити са между 3,3% и 3,8% и това стимулира покупките на имоти”, каза Тошев.

Допълнителна причина за засилената активност на пазара на имоти е наличието на много кеш в населението. “Над 45 млрд. лева са спестяванията в банките, а отделно и в къщите на хората, по груби изчисления, има още толкова. В дългия период на кризата 2008-2014 г. се обърна тенденцията и хората спряха да харчат, а започнаха да трупат спестявания, които сега започнаха да ползват в различни посоки. Очакваме тази година почти във всички сектори на кредитирането ръстовете да надминат миналогодишните“, коментира той.

Кредитният консултант очерта и друга тенденция на пазара на кредити – все по-рядко се търсят потребителски кредити за покриване на задължения към доставчици на комунални услуги, докато расте потребителското кредитиране за подобряване на качеството на живот на българина.

Още по темата
Увеличават се потребителските кредити за ремонти и покупка на коли

“Това е добър сигнал, но той се очакваше. Безработицата намаля, доходите леко нараснаха и хората стабилизираха личните си финанси”, каза Тихомир Тошев. “Завърта се колелото и хубавото е че всичко, което се случва на кредитния пазар, е доста премерено и добре премислено”, допълни той.

Той е на мнение, че българинът е доста активен при тегленето на всякакъв вид кредит.

“Сега българинът е доста предпазлив и не предприема рискове, както постъпваше преди кризата, за да не поставя в риск личните си финанси”, категоричен е финансовият експерт.

Източник Investor.bg

 

Вноските по кредитите не трябва да надхвърлят 25% от доходите

07.04.2017г.

Вноските по кредитите не е добре да надхвърлят повече от 20-25% от доходите. Това съветва кредитният консултант Тихомир Тошев в рубриката „Чети етикета” на bTV. Според него домакинствата с по-високите доходи, които печелят по 5-6 хил. лева на месец, този процент може да стигне 30-40%.


Той обърна внимание, че българинът тегли заем за ремонт на дома, за покупка на имот, обединява задължения. Рекордно ниските цени на кредитите и изгодните лихвени проценти в момента примамват все повече българи да взимат пари назаем. Доходите започват да растат, лесно се намира работа, българинът се изкушава и иска да купува повече неща – автомобил на лизинг, имот, ново обзавеждане.

Тошев напомни, че в последните седем години се наблюдава сериозен спад на лихвите, като прогнозира, че най-вероятно през следващата година ще видим как лихвените нива ще започнат плавно да вървят нагоре, което означава, че заемите ще поскъпват.

„В момента българинът тегли ипотечни кредити при лихви между 3,3 – 3,8%, което прави заемите най-изгодни, откакто съществува ипотечен пазар изобщо в България”, посочи кредитният консултант.
Още по темата
Средната заплата надхвърли 1000 лева през декември 2016 г.
Андронов: Поевтиняването на кредитите ще спре към края на годината
Кредитите на домакинствата и бизнеса се повишават слабо към края на 2016 г.

Той очаква заемите за новите клиенти да се запазват на тези нива, тъй като “средноевропейските лихви все още продължават да са в рамките на 2-3%”.

Тошев цитира статистически данни за първото тримесечие на 2017 година, според които най-често кредити се теглят за ремонт на дома – 26%, за обединяване на задължения – 22%, за покупка на имот – 15%, за нов автомобил – 9%, и за здраве – 4%.

„От една страна, имаме ниски лихви по кредитите, а от друга страна, имаме желанието на хората да свалят цената максимално и да ги погасят за по-кратък срок”, отбеляза консултантът. По думите му хората между 36 и 45 г. най-често посягат на кредитите. Става дума за активни, работещи българи, с утвърдена кариера и сигурни доходи.

Съотношението между кредитополучатели мъже и жени е 64% на 35%. „Все още в България мъжът печели повече, често основно той взема пари назаем и поема ангажимента да ги изплаща”, обясни Тошев.

Доходи на “Работещи бедни”

“3,5 млн българи живеят с доходи между 300 и 560 лева на месец. Трябват ни обаче най-малко 562 лева, за да покрием ежемесечните си битови нужди -  храна, транспорт, здравеопазване, сметки”, пресметна Любослав Костов, икономически анализатор в Института за социални синдикални изследвания към КНСБ.

По думите му голяма част от тези хора спадат към категорията „работещи бедни” и те често прибягват до тегленето на потребителски кредити, за да преживяват.

“Към края на 2016 г. данните на БНБ показват, че 64% от всички потребителски кредити към домакинствата са до 2500 лева. Това означава, че се теглят ниски суми, за да покриват основни битови разходи”, заяви Костов.

Той изтъкна и разликата в заплащането в различни части на страната.

“Малко над 1200 лева е средната заплата в София, а около 620 лева е във Видин, който е на дъното по този показател, а равнището на цените в крайдунавския град не е двойно по-ниско от София, а само 10-15%, посочи икономистът.

Колко струва ремонтът на дома

“Между 8 и 12 хил. лева излиза основен ремонт на тристайно жилище”, показват изчисленията на бригадира Владимир Караджов.

Той подчерта, че по-доброто решение и като пари, и като време, е да се направи цялостен ремонт на дома.

“Ако все пак нямате възможност да ремонтирате всички стаи наведнъж, започнете от най-голямата. Банята също е важна, съветва той.– Бюджетът за ремонт обикновено се надхвърля, защото предварително не е добре изчислен.”

Според експерта винаги може да се спести от нещо, но не бива да се икономисва от материали. „Обикновено евтините материали след това излизат по-скъпи поради факта, че са нетрайни”, коментира Караджов.

Източник Investor.bg

 
www.creditcenter.bg

Данните могат да претърпят промени.