най-големият кредитен консултант в България

Каква е месечната вноска по ипотечен кредит в началото на 2020 година?

24.02.2020г.

Месечната вноска при изтеглен ипотечен кредит за купуване на жилище в София варира между 1000-1200 лв. Това е и сумата, която столичани внасят, когато искат да купят по-голям апартамент, който се намира в някой от реномираните квартали на града, каза кредитният консултант Тихомир Тошев.

По думите му средният размер на вноската по ипотеки в България е 700-800 лв., а за потребителски кредити българинът най-често внася по 150-200 лв. на месец. За да намалим размера на вноската, Тошев препоръча повече спестени пари предварително. „По-голям процент на самоучастие означава по-малък кредит, по-малък риск и по-малка месечна вноска“, обясни кредитният консултант.

Въпреки ниските лихви обаче 98% от българите, теглещи кредити, предпочитат плаваща лихва. Това се обяснява с факта, че така финансовата институция няма поет риск, че трябва да държи една цена за дълго време. Потребителите пък може да се възползват от още по-ниски нива. Тенденцията на Запад е малко по-различна, тъй като потребителите там предпочитат фиксирана лихва, защото така вноската няма да мръдне 30 години.

Оптималният срок за теглене на ипотечен кредит е 20 години, смята Тошев. „Така се постига баланс между месечните вноски и оскъпяването“, каза кредитният консултант. Заради ръста в цените на имотите у нас все повече хора теглят кредити за 25-30 години. Това са основно млади хора, които купуват първо жилище и са в началото на кариерата си.

Източник Monitor.bg

Вижте още:

Какви са нивата на отпуснатите заеми по време на мораториума? Бум на ипотеките за къщи С какви средства ходят българите на почивки и екскурзии? Тихомир Тошев, “Кредит Център”: COVID-19 отказа от потребителски заем половината клиенти Тихомир Тошев: Не бързайте да отлагате кредити, ще ви скочи вноската Каква е месечната вноска по ипотечен кредит в началото на 2020 година? Тихомир Тошев: Бързите кредити вече не са толкова бързи С какви средства ходят българите на почивка? Идва ли краят на изгодните жилищни заеми? За какво теглят кредити хората на възраст от 20 до 25 години? Има ли спад на лихвите по потребителските кредити? Задава ли се нов крах на пазара на имоти? Ще нарастват ли лихвите по ипотечни кредити? Как предпочита да живее българинът??? Добър ли е моментът за сделки с имоти? Ще скочат ли лихвите по кредитите? Имотен бум! Скачат лихвите, скача и вноската Kолко и как може да спестите при предоговарянето на ипотечните заеми Лихвите са твърде ниски за нашия пазар заради рисковата премия Вноските по кредитите не трябва да надхвърлят 25% от доходите