най-големият кредитен консултант в България

Имотният пазар през 2019г.!!!

13.04.2019г.

Тихомир Тошев пред FN: Няма да паднат цените на имотите заради апартаментгейт

Заради скандала с евтините имоти брокери не отчитат спад на сделки или отказ на купувачи. Това заяви в специално интервю за Flashnews кредитният експерт Тихомир Тошев.

  • Как се отразява скандала с имотите на пазара?

На този етап няма никакъв ефект скандала върху пазара на недвижими имоти. Това си остава политически скандал. Не е                     пазарен скандал. Хората в България, които купуват жилища знаят истинските цени на имотите. От началото на годината                     пазара има ръст, първото тримесечие има ръст от 15% спрямо миналата година. Това се отнася за сделки с ипотечни кредити.             В последните 3 седмици, когато се вихри този скандал не забелязваме намаление на клиентите.

  • Като експерт да кажете. Имало ли е условие да паднат цените от 300 до 600 евро на квадрат? Може ли и при какви условия да се купи имот за тази цена?

Всеки, които работи в тази сфера знае, такива цени няма в периода 2017-2018 година. Това са нереални цени. Имаше спад от              крaя на 2008 до 2014 година на цените в София. Но за кв. Изток цените паднаха до 1000 евро на квадрат. В други квартали, но            най-крайните стигна и до 600 евро. Падаха с по 20-30%, не повече. Цените се покачиха и през 2018 години цените стигнаха                нивата от 2008 година.

  • Може ли сега да си купиш жилище на дупка, на зелено, на тухла, на груб строеж, както искате го кажете, за ниски цени. Хората знаят, че като купуваш на зелено купуваш по-евтино. Но, това по-евтино е с 10%, максимум 15%. В много случаи цената е равна както на зелено, така и при построен блок.
  • Може ли да си купиш по-евтино жилище като закупиш или откупиш правото на строеж? Защото и това обяснение го има, че затова им излиза на политиците по-евтино жилището.
    Пак разликата е 10-15% по ниска цена, а не два-три пъти по-ниска. Ти купуваш правото на строеж, но ангажимент е на строителя да построи жилището за определен период от време и реално ти получаваш правото на строеж, но в договора има записано да получиш завършено жилище. Там цената е до 15% по-евтино жилище. Ако купиш обаче чисто право на строеж-парцел с право на строеж и си построиш там имот тогава е евтино. Но, ако купуваш апартамент с правото на строеж от строителите сделките са с 10-15 процента по-евтино.
  • Предвиждахте повишение на лихвите на ипотечни кредити. Ще се запази ли тази тенденция или има промяна на очакванията ви?
    Очакваме че тази година пазара на имоти ще продължи да върви нагоре. Леко ще забави ръст обаче. Не очаквам лихвите на ипотечните кредити да растат. Дори сега няколко банки ги намалиха. В момента лихвите варират между 2.85 до 3.5%. Годината ще завърши най-вероятно с 10% ръст на пазара. Ще бъде добра година за пазара на недвижимите имоти, въпреки скандалите.

Източник flashnews.bg

Вижте още:

Тихомир Тошев: Април е рекордьор в историята по новоотпуснати ипотечни кредити Какви ще са лихвите по кредитите през 2021 година? Тихомир Тошев: Очакваме 15 % ръст на ипотечните кредити до края на годината Т. Тошев: Вероятността от промяна на валутния курс заради ERM II е минимална Имотният пазар през 2019г.!!! Имотният пазар през 2018г.!!! Какво се помени през последните години на кредитния пазар у нас? Какъв беше кредитния пазар през 2017г. в България? Кредитният пазар през лятото на 2017г.!!! Прогноза на Кредит Център за лято 2017 година Прогноза на Кредит Център за 2017 година Тихомир Тошев: Най-после професията на кредитните посредници ще се регламентира Как се движи ипотечния пазар през първото тримесечие на 2016г.? Кредитният пазар в края на 2015г. и очакванията за 2016г. Кредитният пазар през лятото на 2015 година! Кредитния пазар през пролетта на 2015г.!!! Годишен анализ на Кредит Център за 2014г. Прогноза на Кредит Център за пазара на ипотечни заеми през предстоящата 2015 година Анализ на кредитния пазар за месец октомври 2014 година Месечен анализ на кредитния пазар за месец септември 2014

Пресцентър: